A sajtó ujjong, ha a BUX emelkedik – bár ebből semmi hasznunk nincs

Boros Imre
2005. 10. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napihírekből soha nem marad ki a BUX index aznapi alakulásának ismertetése. A GDP mellett a BUX index a másik szám, melynek alapján a kormány a kirobbanó sikert láttatni szeretné. Érdemes tehát a tőzsdét és a BUX-ot górcső alá venni. Negyven- évi szünet után nyitott újra 1990-ben a Budapesti Értéktőzsde, nagy reményekkel. A tőzsde a versenyszerű piacgazdaságokban valóban nagy jelentőséggel bír, hiszen a vállalkozások legprosperálóbb hányada az áttekinthető tőzsdei szabályok figyelembe- vételével jut friss tőkéhez, ráadásul nem egy szűkebb hazai, hanem a nemzetközi tőkepiacon. A tőzsde a befektetőknek is kitűnő alternatívát kínál, bár kockázatosabbat, mint a bankbetét vagy az államkötvények. Igazi versenygazdaságokban, mint az USA-ban, Japánban vagy néhány távol-keleti országban, a teljes vállalkozói tőkének akár 25-30 százalékát is a tőzsdén jegyzik. Nagy tehát a tőzsdei kapitalizáció. Az Európai Unió egyes országaiban ez az érték meghaladja a tíz százalékot. A gazdaság krémje tehát tőzsdén van.
Nálunk azonban marginális a magyar gazdaság tőzsdei kapitalizációja. Ráadásul a sikeres cégek tulajdonosai döntően külföldi részvényesek. A részvénypiac forgalmának 80-85 százalékát is külföldi befektetők bonyolítják, csak éppen Budapesten és nem New Yorkban vagy Tokióban. Azon sem kell meglepődni, hogy ma szárnyal a BUX, hiszen a tőzsdén jegyzett cégek jórészt külföldi tulajdonú exportcégek, amelyek haszna az elmúlt három évben megkétszereződött-megháromszorozódott a GDP-orientált (és a GNI-re, a nemzeti jövedelemre oda nem figyelő) gazdaságpolitika következtében. A részvényár pedig akkor emelkedik, ha a cég profitja nő – ez így van rendjén.
Felvetődik a kérdés, hogy akkor minek is ujjongjunk a BUX index szárnyalása kapcsán? Annak, hogy a külföldi tulajdonú cégeknek jól megy a soruk Magyarországon? Ennek csak azért örülhetünk, mert magyar munkaerőt foglalkoztatnak, a munkabér és annak járulékai Magyarországon maradnak. Több örömre nincs okunk. Annak örüljünk, hogy a külföldi befektetők az utóbbi két-három évben nagy pénzeket kasszíroztak a BUX emelkedésén? Ennek inkább az érintett külföldiek kellene hogy örüljenek. A mi örömünk annyi, hogy ez a jelenség mutatja a külföldi érdeklődést. A múlt azonban zuhanásra is hozott példát.
Mások örömében osztozni valóban szép emberi magatartás, de kevés a saját boldogulásunkhoz. Örömök helyett lenne ok fejfájásra is a tőzsdével kapcsolatban. Ezeket is érdemes megfogalmazni. Vajon miként történhetett, hogy anélkül zajlott le a privatizáció, hogy a magyar gazdaság zászlóshajói (nagy cégek, bankok, biztosítók stb.) a tőzsdére kerültek volna, ahol a vételárat a piac alakította volna ki, különféle privatizációs értékelőbizottságok helyett? Miként lehetett a privatizációról mint sikerágazatról beszélni, amikor azt nem kísérték sikeres, a piac által elismert tőzsdei bevezetések? Mi az oka, hogy az elmúlt években nem volt számottevő az érdeklődés abban, hogy új cégeket is bevezessenek a tőzsdére, és nőjön a magyar gazdaság tőzsdei kapitalizációja, átláthatósága?
Mi volt az oka annak, hogy a tőzsde mint intézmény (rt.) is kikerült a hazai tulajdonosi körből, és többségében külföldi tulajdonú lett? Vajon mi járunk-e a tőzsdei globalizáció élvonalában, és mutatunk példát másoknak? A nemzetközi példák ugyanis arról tanúskodnak, hogy az egymást lenyelni óhajtó nemzetközi tőzsdék között óriási a pozícióharc, minthogy Amerikában sem ujjongott a Wall Street Journal attól az ötlettől, hogy az egyik olajipari világcég esetleg kínai többségi tulajdonba kerül. Talán föl kellene hívni a Wall Street Journal szerkesztőit, tessék ujjongani az ilyen ötletek hallatán, hiszen a globalizáció „trendi” dolog. De a londoni lapok sem rajonganának az ötletért, ha az ottani tőzsdét német vagy francia befektetők vennék meg.
BUX-ügyben is helyrekerülhetnének a dolgok. Egyrészt mélyreható változások lesznek szükségesek ahhoz, hogy a magyar gazdaság hazai szereplői is tőzsdeközelbe jussanak. Ennek alapvető feltétele, hogy ne diszkrimináljuk, hanem legalább azonos feltételrendszerhez juttassuk a hazai vállalkozásokat, mint amilyen helyzetben a dinamikus nagy tőzsdei cégek vannak. Akkor ők is növekednek, foglalkoztatnak, és tőzsdeképesek lesznek. Ehelyett azonban a tőzsde élénkítésére ismét aszimmetrikus szabályok megalkotására készül a kormány. Pályázni lehet majd a tőzsdebevezetés költségeire. Ez nem normatív alapon lesz elérhető. A tőzsdei cégek kedvezőbb adóztatási szabályain is gondolkodnak már. Aligha hihető viszont, hogy a tervezett új tőzsdeélénkítési elképzelések kiállják majd az unió versenysemlegességi vagy akár a magyar alkotmány egyenlő elbírálásra vonatkozó normáit.

A szerző országgyűlési képviselő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.