A szociális minimum illúziója

Kerékgyártó T. István
2005. 10. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben ma Magyarországon az új hatalmi és gazdasági elit más társadalmi csoportok rovására folyamatosan bővíti jövedelmeit és erőforrásait, ezzel egyidejűleg egyre nagyobb igény van a szociális minimum meghatározására. Mindebben része van annak a felismerésnek is, hogy a mindmáig érvényesülő szegénypolitika nemcsak autonómiakorlátozó, hanem egészében negatívan diszkrimináló. Napjainkban ugyanis eleve meghatározott, fix öszszegű segély jár a legszegényebb családoknak, amelyet a nyugdíjminimum összegéhez mérten határoznak meg. Vagyis máig érvényesül az a „szegénypolitika”, amely elkülöníti egymástól a támogatottakat és a nem támogatottakat. S mivel Magyarországon jóval több mint l,7 millió ember él rendszeres szociális segélyből, a semmilyen jövedelemmel nem rendelkező, családi pótlékból vagy olykor alkalmi – többnyire fekete – munkából élő csoportok joggal reménykedhetnek valamilyen szociális minimumban. Mert az életfeltételek drasztikus, a gazdasági teljesítményt egyértelműen meghaladó romlása az említett eliten kívül a társadalom valamennyi tagját érinti.
Vagyis a túlnyomó többség a társadalmi változásokat folyamatos rosszabbodásként éli meg. Az egyre inkább elhatalmasodó negatív társadalmi közérzület hátterében azonban számtalan ok és gazdasági-szociális összefüggés húzódik meg. Nem csupán az életszínvonal mindennél nyilvánvalóbb romlásának állandósuló határairól van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy a mostani elit valódi politikai felhatalmazása hiányzik, miközben szinte kontroll nélküli dominanciája érvényesül a társadalom felett. A szociális rendszer igazságtalanságai megállíthatatlanul érvényesülnek, hiszen éppen azokhoz nem jut el a támogatás, akik igazán rászorulnának. A csalódottság hátterében felfedezhető ugyanakkor az is, hogy a szociális minimumnak kikiáltott összeg megalázóan alacsony. Mert ha csak a KSH hivatalos adataiból indulunk is ki, közel l54 ezer forint lenne az az összeg, amelyből egy négytagú család a létminimum szintjén meg tudna élni.
Jövőre viszont nem az egy főre jutó jövedelem lesz a segély számításának az alapja, hanem a család létfenntartásához szükséges minimumhoz viszonyítják. A tárca számításai szerint szintén egy négytagú családnak legkevesebb 89 ezer forint havi jövedelemmel kellene rendelkeznie ahhoz, hogy a létminimumhoz szükséges feltételeket elérje. Mondanunk sem kell, hogy az az összeg az előbbinél is megalázóbb. Annak ellenére történik ez így, hogy minduntalan „sikerekről” hallhatunk, s az egykori szegényedők jelentős része valóban visszatalált korábbi társadalmi helyére, az újabbak szegénysége viszont egyértelműen mélyült. A gazdaság javulónak tetsző spontán folyamatai önmagukban a szegények helyzetén vajmi keveset enyhítenek. Cseppet sem mérséklődik például a gyermekeket nevelő családok sokat emlegetett szegénységi kockázata, mert hiába kapnak az alacsony jövedelmű, többgyermekes családok az eddiginél nagyobb mértékű támogatást, helyzetükön ez semmit sem változtat. A jelenlegi 310 milliárdos keret tervezett hétszázalékos bővítése aligha jelent megoldást. Mint ahogyan a családi támogatási rendszer tervezett változtatása sem segít sokat a legrászorultabbak helyzetén. Még akkor sem, ha a három és ennél több gyermeket nevelő családok számára gyerekenként 4 ezer forint lesz a visszaigényelhető összeg.
Megint csak az történik, hogy a teljesítménytől és a valódi rászorultságtól független szempontok alapján központilag osztogatott szociális jövedelmek lesznek a meghatározók. Holott a szegények esetében az állami ellátást az igazán rászorulóknak és nekik is csak rászorultságuk mértékéig kellene nyújtani. De azt is látnunk kell, hogy a legrászorultabb családokban változatlanul a legnagyobb problémát a gyermekszegénység jelenti, hiszen nemcsak arról van szó, hogy az itt nevelkedő gyerekek egyáltalán nem szereznek piacképes szaktudást, hanem – kevés kivételtől eltekintve – az új generáció körében gyakorlatilag újratermelődik a szegénység. Ilyen körülmények között a gazdaság- és társadalompolitikai célok mögött mindenképp a rászorultság elvű szociálpolitikának kellene érvényesülnie. Csakhogy ez a szociálpolitika akkor alkalmazható, ha azt is belátjuk, hogy a szegénységnek is vannak fokozatai. Mert például a legnagyobb nyomorban élőknek hiába mondjuk, hogy ha igazán akarják, kikeveredhetnek a nyomorból, és a maguk lábára állhatnak. Noha igaz az, hogy sokak esetében nyilvánvalóan többről és részben másról van szó, mint a létfeltételek ellehetetlenüléséről, aligha lehet azt mondani, hogy mindenkiben elhatalmasodott volna a másokra való hagyatkozás passzív beállítódása. A rászorultsági elvnek ugyanis korántsem a szociális minimum bevezetése ad teret, hanem az egyre áttekinthetetlenebb intézményrendszer radikális átalakítása. Mert ha az elérhető szociális minimum szintje továbbra is a szociális segélytől függ, ennek nyomában az egyedi esetek millióival kell számolnunk.
A gyakorlatban persze a rászorulók szükségleteinek felmérése és kielégítése a szociális minimum meghatározásával sem válik könnyebbé. Míg ugyanis, ha nem emelkednek a szociális ellátásra fordítható források, s míg a rászorulók elérésének az esélye nem javul számottevően, addig a szociális rendszer változatlan sajátossága marad az önkényes segélyezési gyakorlat. Kétségkívül valamelyest előrelépésnek számít, hogy a jövőben a család létfenntartásához szükséges minimumhoz viszonyítják a segély összegét, de semmiképp sem feledkezhetünk meg arról a tényről, hogy az egyre kevesebb születő gyermek egyre nagyobb hányada születik szegény családba. S miután nem a nyugdíjminimum összegéhez mérten döntik el évről évre a juttatásokat, hanem a kereseteket is figyelembe véve egy rugalmas határértéket határoznak meg, nem túlzás azt állítani, hogy a szociális minimum kijelölése lényegi áttörést a szegénységből való eredményes kitöréshez aligha hozhat.

A szerző szociológus, egyetemi oktató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.