Az MSZP identitásválsága és kampánya

Löffler Tibor
2005. 10. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg őszinteségi rohamukban nyilatkozták az MSZP illetékesei azt, hogy pártjuk nem választási, hanem identitáskampányt folytat. Amíg Horn Gyulának és körének a hatalomra kerülése nagyjából megfelelt az MSZP akkori összetételének és a Kádár-rendszer iránt nosztalgiával viseltető szavazóbázisnak, addig Medgyessy Péter és különösen Gyurcsány Ferenc előtérbe kerülése már komoly ideológiai és identitászavart okozott a pártban. Ha az identitáskampány fogalmát komolyan vesszük, akkor a kampánynak meg kellene szilárdítania a párt és szavazói közös identitását, vagyis azonosságtudatát. Közös identitás kampányszerű megerősítése vagy helyreállítása akkor szükségeltetik, ha az azonosságtudat megrendült: ha a szocialisták törzsközönségén belül is egyre kevésbé érzik magukénak a pártot, annak vezetését vagy a kormányt.
A szocialista identitásválság melegágya a szavazóbázisnak a Kádár-korszakra szívesen emlékező része, valamint a párt meggyőződéses kommunistákból álló baloldala, amely valójában még mindig ellenforradalomnak tekinti 1956-ot. Le is kell számolnunk azzal a hagyományos sémával, hogy az 1989-es alapító kongresszus után Thürmer Gyuláékhoz csatlakoztak a kommunisták, az MSZP meg a volt állampártnak a csak és kizárólag a szociáldemokrata értékek felé elkötelezett tagjait gyűjtötte egybe. (Ha ez így lenne, a Munkáspártot már 1994 óta a parlamenti pártok között kellene tudnunk.) Az MSZP meggyőződéses, de identitásukat a baloldalisággal leplező kommunistái a párt fix szavazóbázisának legalább a negyedét teszik ki. Elvesztésük vagy akár nagyarányú elfordulásuk kritikus lehet a párt számára. A Horn Gyula Kövér László általi lehazaárulózása miatti ellenkampánynak is az identitás ad értelmet. Horn Gyulának úgy kellett politikai tabuvá válnia, hogy a Kövér elleni kampányban fikarcnyit se kelljen szólni Horn 1956-os múltjáról, és maga Horn is vagy hallgatással, vagy a legkülönfélébb blődségekkel állhasson elő, mert különben a párt Horn Gyulával és az ő múltjával maximálisan szolidáris és a pártvezetéssel még azonosulni tudó baloldalának az identitása tovább repedezne.
A Horn elnöksége utáni pártvezetésekben kényszeres és egyre kényszeredettebb antikommunizmus lett úrrá – legalábbis a nyilvánosságban. 2001-ben Kovács László jelentette be igényét Nagy Imre politikai örökségére, amit Medgyessy Péter identitást zavaró módon azzal volt kénytelen ellensúlyozni, hogy a D–209-es ügy kirobbanásakor egyszerre mondott csúnyákat a Kádár-rendszerről, s festett végső soron idilli képet a Kádár-korszakról, hogy megszilárdulhasson a szocialista identitás antikádáristán neokádárista alapja. Medgyessy kormányzását megelőzően csak az MSZP és az SZDSZ értelmiségi és médiaholdudvarában volt szokás Orbán Viktort kommunista diktátorokhoz hasonlítani.
A kormányváltást követően, s különösen a gazdasági problémák elmélyülésével párhuzamosan, a kormány és az MSZP propagandájának vezérelemévé vált a Fidesz lekomcsizása és lebolsevikozása, amiben Lendvai Ildikó és különösen Medgyessy Péter személyes tanácsadója és minisztere, Gyurcsány Ferenc játszott igazán aktív szerepet. A Fidesz és Orbán Viktor módszeres lekommunistázása már-már önveszélyessé vált, mert szinte kezelhetetlen mentális zavarokat okoz az MSZP-nek főleg a nyugdíjastagozatokba tömörülő, komcsizásra allergiás baloldalán. Ez a baloldal legalább két, identitászavart tükröző okból huny szemet a milliárdos kapitalista kormányfő verbális antikommunizmusa fölött. Gyurcsány előszeretettel apellál kádárista módon az igazságosságra és arra, hogy valakiktől (gazdagoktól) elvesz, másoknak meg ad abból, amit elvesz, másrészt meg jó áruvédjegy neki a kádárista Apró Antal neve. Komoly identitászavarra következtethetünk abból is, hogy bár Hiller István nyíltan felvállalta az 1919-es tanácsdiktatúra szellemi és politikai örökségét, az internetről eltűnt az a kép, amely szerint részt vesz egy ’19-es emlékműnél szervezett megemlékezésen. A söjtöri dőzsölés nyilvánosságra kerülése után Kovács László is hasonlóképpen iparkodott közreadni egy fotót magáról, amint puritán módon – és Marx képével a háttérben – virslit eszik. Lendvai Ildikó identitászavaráról csak azért nem tudunk közelebbit, mert a „normális, de gyarló (baloldali) sajtó” nem kérdez rá: hogy ha egyszer a kisemberekre tekintettel korábban ellenezte a tőkejövedelmek megadóztatását, akkor végül mégis miért támogatta a tőkejövedelmek ezek szerint kisembereket sújtó megadóztatását?
Az antikádárista neokádárizmus mellett az antipopulista populizmus dialektikus ellentmondása tekinthető ma a szocialista identitászavar meghatározó tünetének. Bő fél éve nincs olyan megnyilatkozása Gyurcsány Ferencnek, amelyben ne ostorozná a populizmust és külön a Fidesz vagy Orbán Viktor populizmusát, amelyben segédkezet nyújt neki a populizmust kizárólag jobboldali jelenségként kezelő baloldali sajtó is. Gyurcsány verbális antipopulizmusában azonban az az irracionális elem, hogy a szocialisták által nyilvánosan kedvelt kisemberek számára a fogalom nehezen érthető, nem tudnak vele igazából mit kezdeni. Ezért van szüksége a kisemberek szocialista identitását építő sajtómunkásokra. Gyurcsány Orbán elleni kirohanásáról elhíresült parlamenti beszéde után az MSZP közeli Magyar ATV-ben el is magyarázták a kisembereknek a (természetesen jobboldali) populizmus lényegét: népámítás. Ezek után idézem a kormányfő egyik tőről metszett populista kijelentését: „Amit ebben az időszakban egy kormány megtehet a hétköznapok emberéért, az utca emberéért, a munkásemberért, a kisemberért, a kormány megtette. Nyugalmat teremtett, békét teremtett. Nem könnyű ezt a nyugalmat őrizni, mert vannak, akik nem ebben érdekeltek.” A baloldali entellektüelek bizonyára csak azért nem kiáltanak populizmust a „kisemberre” hivatkozások hallatán, mert különben jobboldalinak kellene tartaniuk Gyurcsányt, vagy pedig a kisemberekre és az igazságos elosztásra hivatkozó baloldali populizmus ecsetelésével rendítenék meg a szocialista kisemberek azonosulását a szocialista kapitalistákkal.
Gyurcsány Ferenc verbális antipopulizmusa egyrészt a nyugati sajtónak és politikai köröknek szól, diszkreditálandó Orbán Viktort, másrészt a baloldali sajtónak, amelynek úgy kell kézben tartania a szocialistákra szavazni kész kisemberek gondolkodását, hogy ne firtassák az antikapitalista ifjúkommunistákból (KISZ-esekből) lett kapitalisták életpályáját. Úgy legyenek igen érzékenyek a „panelprolik” Fidesznek tulajdonított kifejezésére, hogy számukra látszólag teljesen természetes a villák proletárjainak támogatása. A kisember azonosulásának azonban nyilván vannak határai, ha egyszer a hétköznapok emberének a pártja kénytelen-kelletlen identitáskampányt folytat. Az identifikálódás szimbolikus határkövének a Gyurcsány-kormány intellektuálisan leggyengébb láncszeme, Kóka János tekinthető. A gazdasági miniszter Orbán Viktor lesztálinozásával felzárkózott ugyan Gyurcsányhoz, de ezzel valószínűleg csak fokozta a zavart az MSZP baloldali kommunistáinak fejében, akiknek igen nagyot kellene nyelniük két igazságos elosztás között, ha a baloldali sajtóból megtudnák, hogy Gyurcsány liberális felfedezettje egymillió forintos karórát visel. Az SZDSZ által is támogatott, virtigli neoliberális miniszter favorizálásával a magát baloldalinak mondó kormányfő és MSZP elliberalizálódása beteljesedett. Mert hát milyen elvi alapon baloldali gazdaságpolitikát tudnának kínálni az elvi alapon baloldali szavazóknak? Identitásromboló tényező az is, hogy a gazdaság állítólagos dübörgése közepette nyoma sem maradt a szakértő kormány és a gazdasági szakértelem Medgyessy Pétert hatalomba repítő, de még az ő idejében kopásnak induló imázsának.
Medgyessy Péter azzal is gerjesztette a szocialista identitászavart, hogy a baloldal kormányfőjeként meghirdette a modern konzervativizmus ideológiai integrálását. Gyurcsány Ferenc inkább kiegyezni akar a modern konzervativizmussal (értsd: az MDF-fel), és a szociálisan érzékeny (szociálkonzervatív) tőkés szerepét játssza, akinek fixa ideája van a tőke társadalmi hivatásáról és a tőkések hivatástudatáról. Másmilyen lett volna a szocialista identitáskampány, ha nem munkálna személyes politikai identitászavar a meghökkentő módon pápai gyerekként debütáló kormányfőben. Van abban ráció, hogy Gyurcsány Ferenc is folyamatosan fogást keres Orbán Viktoron, de a kivitelezés árulkodó. A Fidesz és Orbán egyre primitívebb komcsizása ugyanis csak igen alacsony IQ alatt lehet hatásos. Veér Andrásért és Popper Péterért kiáltó kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc elhiszi-e – mert épeszű tanácsadó nem javasolna ilyeneket –, hogy értelmes emberek elhiszik, Orbánék az utolsó szatócsboltot is újraállamosítanák. A köztársaság miniszterelnökének Orbán elleni, irracionális parlamenti kirohanásai is annak a jele, hogy a baloldal vezérének szerepében kórosan túlteng önmaga Orbán Viktorhoz való viszonyítása.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.