Tovább folytatódott az állam koncesszióba adása

A közigazgatás válsága volt a fő témája a XI. polgári gondolának a hét végén, ám a beszélgetést végig átszőtték a fél év múlva esedékes parlamenti választások kérdőjelei. Mint ahogy Martonyi János, a rendező Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke utalt rá: ez így természetes, hiszen minden összefügg mindennel, főleg a mai Magyarországon, ahol szinte nincs olyan területe a kormányzati szférának, amely ne lenne súlyos válságtünetekkel terhelve. A meghívott előadók, Stumpf István és Navracsics Tibor politológusok, valamint Derce Tamás újpesti polgármester a hallgatósággal egyetértésre jutottak abban, hogy a jelenlegi, maga által baloldalinak mondott kormányzat egyszerre pazarló és spórolós. Vagyis: nagyvonalú, ha magáról és klientúrájáról van szó, ám végtelenül smucig, ha a köztisztviselőkről, az önkormányzatokról, egyáltalán az egyszerű állampolgárokról van szó.

2005. 10. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor, a Fidesz elnöki kabinetfőnöke kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy csínján kell bánni a konkrét kormányzati elképzelések nyilvánosságra hozatalával. Amikor ugyanis közzétette a Fidesz a Munka, otthon, biztonság hármas szlogenjét, egy-két hétre rá már Gyurcsány Ferenc mögött virított a felirat. Ugyanígy indította el az MSZP az iménti „spanyolviasz-módszerrel” a vidékkel való párbeszéd programját is, miután a polgári szövetség már jó ideje folytatta a nemzeti konzultációt. A politikai baloldal tehát saját ötletek híján a polgári oldaltól „nyúl le” kész ideákat, módszereket. Úgy is fogalmazhatunk: követi a jobboldalt. A szocialisták azonban az államot nem szolgálni, sokkal inkább használni akarják – derült ki Stumpf Istvánnak, a Századvég Alapítvány elnökének szavaiból. Mivel a jelen gondjait nem tudják megoldani, egyre távolabbi tervekkel állnak elő. Lassan arról is szó lesz a kampányban, hogy a kormány 2050-ben már a Marsra is elviszi a nyugdíjasokat. Mindeközben a valós munka helyett látszatfeladatokat adnak az amúgy is befagyott közigazgatásnak, s a száz lépés napi lebontásával terhelik az összezavart szakembereket. Stumpf emlékeztetett rá: olyan még nem fordult elő Magyarországon, hogy egy kórházban ne lett volna melegvíz késő délutánig, de olyan sem, hogy százmilliárd forint áfa visszatartásával még saját normáit is megsértette volna az állami vezetés. A következő kormánynak tehát kétezermilliárd forintos kötelezettségvállalást kell örökölnie egy olyan országban, ahol az önkormányzatok a végletekig ki vannak facsarva. Az állam koncesszióba adása folytatódott az utóbbi három évben, ám kötelességünk megállítani ezt a folyamatot – fogalmazott a volt kancelláriaminiszter.
Navracsics Tibor is az állam feladatainak sürgős újragondolása mellett érvelt, s egy állami feladatkataszter kidolgozását tartotta szükségesnek. A mai kabinet ugyanis szándékosan idéz elő átláthatatlanságot, hiszen ha még a minisztereket, minisztériumokat sem tudják felsorolni az emberek, csökken a felelősségre vonás esélye is. A szocialisták üzenete: nem kell a hétköznapi életben politikailag tájékozottnak lennetek, a ti dolgotok csak annyi, hogy négyévente ránk szavazzatok. A politológus azt is elengedhetetlennek nevezte, hogy Budapest valóban régióközponttá váljon. Ehhez azonban 2006-tól végre tudatos Budapest-politikára van szüksége az új kormányzatnak. Ezeket a célokat erősítheti Jakab István Magosz-elnöknek a bejelentése, amely szerint minden megye egy fővárosi kerülettel mintegy testvér-önkormányzati kapcsolatba lép.



A tehetetlenség uralma. Rendet kell tenni Budapesten – jelentette ki Derce Tamás, Újpest független polgármestere, aki szerint a kerületi önkormányzatok „két pogány közt egy hazában” működnek, egyre nehezebb körülmények között. A tisztségét tizenhatodik éve betöltő polgármester az Árpád-házi királyok vándorlásaihoz hasonlította az önkormányzatokat, mondván, az uralkodók, amikor tartózkodási helyükön az udvartartásuk már mindent felélt, mindig odébb álltak, később pedig visszatértek. Ezt a gazdaságilag kiszolgáltatott önkormányzatok nem tehetik meg, ráadásul vagyonuk nagy részét már felélték, a kormányzat pedig folyamatosan pénzeket von el, és olyan új feladatokat ad a helyhatóságoknak, amelyeknek csak részben biztosítja a fedezetét – emelte ki Derce Tamás, aki szerint a XXI. század elejének szégyene, ami Budapesten történik. Hozzátette: a Főpolgármesteri Hivatalból ki kell dobni az amatőr politikusokat, míg a Fővárosi Közgyűlés racionális működéséhez elengedhetetlen a feladatok és a jogkörök megosztása. Újpest első embere a jelenlegi tragikus helyzetért elsősorban a pártokat tette felelőssé, és felhívta a jobboldal figyelmét: csak akkor nyerhet, ha a jelenlegi vezetés bírálata mellett azonnal megnevezi főpolgármester-jelöltjét, és menetrendszerűen megmondja, mit tesz a jövőben. Budapest nem bírja ki még egyszer Demszky Gábor áltevékenységét. Az egész rendszerváltást, benne az önkormányzatok szerepét kell újragondolni ahhoz, hogy legyőzzük a tehetségtelenség uralmát – szögezte le Derce Tamás, akit a tanácskozás résztvevői közül többen is arra próbálták rábírni, vállalja el a főpolgármester-jelöltséget, ám ő elhárította a felkérést. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.