A fogyasztónak csak a kockázat marad

2005. 12. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretne mérget termelő kukoricát fogyasztani? Nem elég az e-számokkal ellátott adalékanyagok tömege, amit a hagyományos élelmiszerekkel megeszik? Semmi probléma, a génsebészet segít! Hogy mindez hogyan hat az egészségünkre? Ha nem vigyázunk, hamarosan megtudhatjuk.
A géntechnológia segítségével egyik élőlény szervezetébe egy másik élőlényből származó gént juttatnak be. A beavatkozás célja lehet például rovarölő mérget termelő kukorica előállítása, hogy ne kelljen permetezni. Az e technológiával létrehozott lények a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k). Gyakran érvelnek azzal, hogy az ilyen növények termesztése megkönnyíti a gazda dolgát, kevesebb mérget juttat a környezetbe, a nagyobb terméseredményekkel megoldhatja az éhezés problémáját. A valóságban e kijelentések mindegyike vitatható.
Az eddigi kutatások szerint az élővilág változatosságát radikálisan csökkenti a technológia. Védett és veszélyeztetett fajok tűnhetnek el, ha például a már említett mérgező kukoricát vetik. Úgy tűnik, több és kockázatosabb mérget juttatunk általa a környezetbe, mint a konvencionális (intenzív) technológiákkal. A termelés nem lesz egyszerűbb és olcsóbb. A gazdák viszont kiszolgáltatottá válnak a génmódosított vetőmagokat és a hozzá való alapanyagokat gyártó biotechnológiai, vegyipari óriáscégekkel szemben. Hiszen szinte minden termelési alapanyagot egyetlen cégtől szereznek be, aki tetszés szerint alakíthatja az árakat. A gazda, ha elkezdte a GM-termékek termelését, utána többet nem termelhet génszennyezésmentes terméket, vagy legalábbis nemigen hiszik el neki, hogy az ő terménye nem génszennyezett. Ha a szomszéd táblán állítanak elő ilyen növényt, az is elég lehet, hogy a termékei eladhatatlanná váljanak. A kereskedőknek elég a gyanú is. Hosszabb távon az egész országot génszennyezettnek fogják tekinteni. Ez a biotermesztést ellehetetleníti, de a konvencionális termelés is elveszítheti piacait.
A génmódosított termékekkel végzett (néhány) állatkísérlet eredményei arra utalnak, hogy magasabb rendű élőlényekben kóros elváltozásokat eredményezhet az ilyen táplálék fogyasztása. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról szinte semmit nem tudunk. A téma egyik leginkább elismert tudósa, Pusztai Árpád szerint egy új GM-növény mindenre kiterjedő élelmiszer-biztonsági vizsgálata akár száz évet is igénybe vehetne. Ennek ellenére e növényeket már ma is nagy területen termesztik, elsősorban az amerikai kontinensen. Azt biztosan lehet állítani, hogy a fogyasztónak előnye nem származik a génmódosított élelmiszer fogyasztásából, mert ez a technológia nem finomabb vagy beltartalmilag értékesebb élelmiszerek előállítását célozza. Nekünk csak a kockázat marad. A jelek arra utalnak, hogy a haszon nem a fogyasztóknál és nem a termelőknél, hanem a biotechnológiai óriáscégeknél és a pénzügyi befektetőknél jelentkezik. Ennek érdekében semmitől sem riadnak vissza, a kutatások akadályozásától, a technológia kockázatait hangsúlyozó tudósok elhallgattatásától sem. Érdekképviseletnek használják az Amerikai Egyesült Államok kormányát, amely beperelte az Európai Uniót a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) annak érdekében, hogy Európa nyissa meg piacait a génmódosított termékek előtt. Ha egy ország engedélyezi a génmódosított növények termesztését, felhasználását az élelmiszerekben, azzal gyakorlatilag országos méretű emberkísérletet legalizál néhány cég profitja érdekében.
Hazánk az Európai Unió tagjaként nem (teljesen) önállóan határozza meg, hogy beengedi-e mezőgazdaságába és az élelmiszerüzletek polcaira a génmódosított növényeket és élelmiszereket. A termesztésre ideiglenes tilalom (moratórium) van érvényben nálunk. Ezt addig tarthatjuk fenn, amíg az egymás mellett termesztésről nem születik meg a jogszabály, illetve amíg a hazánkat érintő vizsgálatok be nem bizonyítják, hogy a GM-növények emberre, állatra, az ökológiai rendszerre nem jelentenek veszélyt. Fel kell készülni arra, hogy az Európai Bizottság (amerikai nyomásra) támadni fogja az egyes tagországokban a termesztési tilalomra vonatkozó rendelkezéseket. Ha egy országnak fel kell oldania a tilalmat, már csak kétféle módon védekezhet a génszennyezés ellen. Az egyik lehetőség, ha a génmódosított, a hagyományos, valamint az ökológiai (bio-) termesztésből származó növények egymás mellett termesztését (koegzisztencia) szabályozó jogi rendelkezéseket olyan szigorúan határozza meg, hogy az technikailag zárja ki a GM-növények termesztését. A másik lehetőség, hogy a helyi önkormányzatok többsége GM-mentes övezetnek nyilvánítja magát, és saját területén megtiltja a génmódosított növények termesztését.
Magyarország olyan, az együtt-termesztést szabályozó törvény elfogadására készül, amely rendelkezéseivel reális veszéllyé teszi, hogy hazánkban a GM-növényeket szabadföldi termesztésbe vonják. A tervezetet a kormány már elfogadta, hamarosan az Országgyűlés elé kerül. Mivel a génmódosított növényekről és azok élettani, ökológiai hatásairól szinte semmit nem tudunk, megengedhetetlen kockázatot vállalunk, ha a szabadföldi termesztést hazánk engedélyezi. Ezért a termesztési tilalmat fenn kell tartanunk, illetve ki kell terjesztenünk minden olyan genetikailag módosított növényre, amelyről nem bizonyítható, hogy az ember és a haszonállatok egészségére, valamint a hazai élővilágra veszélytelen. A rendkívüli kockázatokra való tekintettel az Országgyűlésnek olyan szigorú törvényt kellene alkotnia a géntechnológiával módosított, a hagyományos, valamint az ökológiai gazdálkodással termesztett növények egymás mellett folytatott termesztéséről, amely kizárja, hogy a génmódosított növények elterjedjenek, illetve károkat okozzanak az országnak. Erről szakmai, társadalmi konszenzus szükséges. A parlament elé kerülő törvénytervezet ellen a biotermesztők, a tudományos élet több elismert képviselője, a hazai agrárszakma jelentős része tiltakozik. Ezt a tervezetet így nem szabad elfogadni, újat kell helyette alkotni minél előbb.
A fenti célokért az Élőlánc Magyarországért aláírásgyűjtésbe kezd. Itt és most dől el, hogy hazánk génszennyezetté válik vagy sem. Tőlünk is függ, hogy beleegyezünk-e, hogy rajtunk kísérletezzenek.

Kajner Péter
A szerző közgazdász,
az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.