A gúnyrajzok álságos utóélete

Tõkéczki László
2006. 02. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fehér ateista, materialista nyugati kultúra képviselői szívesen láttatnák a Mohamed-karikatúrák kapcsán a vallások, sőt a civilizációk háborúját. Olyanok beszélnek ilyen ütközésekkor keresztyénségről, akik egyébként zsigerileg utálják, gyűlölik azt. Ilyenkor nem kell keresztyénnek lenni csak azért, mert a mozlim Kelet – saját fogalmi kategóriái miatt – egyenlőségjelet tesz a Nyugat és a keresztyénség közé. Hiszen ha közvetlen környezetünket nézzük, mitől része a keresztyén civilizációnak a Népszava, a Magyar Narancs vagy a Népszabadság? Gyurcsányról, Hillerről és Kunczéről (stb.) már nem is szólva. S azok a nyugati progresszívek, akik a keresztyén egyházak elleni hecckampányokban őszültek meg – mi közük van a felvilágosultságot és a tudást a keresztyén hit ellen fordító üzletes figuráknak a keresztyén kultúrához?
Az amerikai fundamentalizmus, amelyet ezek a figurák személyesen ugyan utálnak, de politikailag sokszor mégis szeretnek, segít nekik, mivel – az izraeliekkel való szövetségben – ők is vallásháborúnak láttatják azt, ami uralmi (imperialista) üzletes és tipikusan amerikai küldetéstudatos tévedés. Jelen sorok írója nem gyűlöli Amerikát, de utálja a keresztyénséget is lejárató szemforgató fundamentalizmust, az ótestamentumi krisztusellenes törvénykedő farizeizmus folytatóját. Ez a világ, amelyben a pénz diktál, Krisztus szeretetevangéliumára utalt, de ebben missziót nem úgy lehet végezni, hogy mások identitását, valós vagy vélt értékeit sértem, lenézem és (sajtó-) szabadságról papolok. Vagyis azt a jogot védem, amelynek jegyében a saját kultúrám gyökereit jelentő keresztyénséget naponként megalázhatom, s aztán annak háta mögött védekezem a muzulmán világ nagyrészt jogos felháborodása ellen.
Mert – s e sorok írója nem szemforgató – a muzulmán értékrend soha nem lehet egy európai (keresztyén) ember normája, de az is a legtermészetesebb jog, mert isteni akarat, hogy mások lehessenek azok, akik mások akarnak lenni. A vörös ateizmusból kinőtt, illetve azzal mindig rokon fehér ateizmus önistenítő humanizmusának téves abszolutizmusaihoz a keresztyénségnek semmi köze sincs tehát. Egy keresztyén számára természetes állapot az, hogy a „fényt a sötétség nem fogadta be”. Az azonban elfogadhatatlan, hogy a saját világosságot megtagadók a keresztyénséggel takarózzanak. Nincs tehát vallásháború keresztyének és mozlimok között – mert a hit dimenziói közösek, akkor is, ha annak tartalmában óriási különbség van.
A keresztyénség nem azonosíthatja magát az iszlám vallási-hitbeli tartalmaival, de azzal közösen követeli a hit tiszteletben tartását azoktól, akiknek a hit nem más, mint holmi obskurus, tudáshiányos állapot. Az istentelen állapot nem lehet az ember és a világ normája. S így a szólásszabadság nem értelmiségiek korlátlan kiváltsága. Ezek az urak-elvtársak igen érzékenyek tudnak lenni akkor, ha saját nyíltan vállalt vagy csupán csendben érdekelvileg-érzelmileg megtartott értékeiket valaki gúnyolja, támadja. A mai helyzetben az iszlám – sokszor primitív módon ugyan – nem tűri el a kettős mércét. Ilyenkor derül ki az is persze, hogy a sokat dicsért multikulturalizmus egy olyan üzletes primitív eszme, amely csupán bizonyos csoportok másokat szellemileg gyámság alá helyező diktátuma. Szó sincs arról, hogy abban egyenrangú értéktartalmak lennének. Ma a nyugat zömében egy neoliberális, relativista üzleti-szellemi képződmény, amely megtagadta szülőanyját, a keresztyénséget (lásd: európai alkotmány), s amikor hanyatlási állapotában – bár politikai-gazdasági szempontból uralmi helyzetben – szembekerül értékelvű társadalmakkal, akkor értékelvi álarcokat keres. Az iszlám téved a nyugattal kapcsolatban, de értékelvileg tájékozódó szeme jól látja az eredeti ellentéteket.
A Nyugatot képviselő, zömében üzletes és hazug sajtó is érzékeli a problémákat, de azt hiszi, hogy itthon győztes hazugságai elrejthetők, ha azokat egy idegen, magasabb szintre helyezi. A keresztyénség értékőrző, de nem fundamentalista (amerikai) része nem lehet szövetségese ennek a bújócskának. Ahogyan nem lehet egyenlő távolságra hazug ateista pártoktól sem. Mert az a Nyugat, amely értéksemlegességet hirdet, a leghazugabb emberellenességet hirdeti: a profit semmit nem tekintő szabadságát. Kérdés persze, hogy a progresszívek szemében így nyugatiak vagyunk-e. Ez csak azoknak jelent problémát, akik a legnagyobb kitüntetésnek veszik azt, hogy egy ilyen mértékadó elfogadja őket partnernek. A valódi Nyugatot ne érdekelje azt, hogy megcsinált sztárok sztárgázsival mit gondolnak a sajtószabadságról. Ez véd meg bennünket a muzulmán szélsőségektől, s nem az, hogy nálunk akár a hazugság sajtószabadsága érvényesül.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.