A végek panasza

Szathmári István
2006. 03. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kunhegyes városa vissza akarja adni gimnáziumát a megyei közgyűlésnek. Erre jog szerint lehetősége csak ezután lesz, mert ezt csak egy új közgyűlés megalakulása utáni fél éven belül engedi meg a törvény; s mire szándékuk megérett, régen túllépték ezt az időt.
Mi visz rá egy települést, hogy városi létének egyik jelképétől megváljon? Nagy baj kell hozzá, hogy idáig eljusson. A vidék ugyanis élni és gyarapodni akar, életminőségben és nem utolsósorban lelkiekben is, pedig egyre nehezebb mára ezen az úton járni. Ragaszkodik kultúrájához, amelynek segítésére még 1990-ben alapítványokat hoztak létre, csak ők pénzhiány miatt egyre kevésbé tudnak megfelelni eredeti céljaiknak. Például a Györffy-alap, a népfőiskolai tevékenység, közte a kevéssé ismert, a szabadulók beilleszkedését megkönnyítő börtönfőiskola segítője vagy a jászárokszállási civil kezdeményezés, amellyel felújították a népszínmű hagyományát. Igyekeznek menteni az épített szellemi örökség emlékeit is. A mélyen katolikus Jászság képét meghatározzák a barokk templomtornyok, csak hát minden második faluban van mára pap, s az elhagyott épületek törvényszerűen hamar romlásnak indulnak. Ezért alakult például Jászjákóhalmán a parókia felhasználásával a Szent Jakab Egyesület, hogy az ifjúság révén újra nemes tartalommal töltse meg a jobb sorsra érdemes épületet, Jászágón pedig fenntartó társulást hoztak létre az iskola megsegítésére. Volt, s talán még úgy-ahogy van is helyi könyvkiadás, például a jászberényi főiskolán; de már ennek sincsen igazán jövője.
Ugyanis mindez ellenszélben történik. A jelenlegi hatalom nem támogatja ezeket a törekvéseket, nem is szólva külön az egyházi színezetűekről. Itt van például a Bursa Hungarica esete, ahol a helyi támogatáshoz korábban ugyanannyit tett hozzá az állam, s egy pénzből gyakran két-három gyerek is tanult egy családban.
Ami mégis csurran-cseppen, azon se mindig van áldás. Az átgondolatlan intézkedés iskolapéldája a színtiszta roma lakosságú Tiszabő, ahol pénzbeli támogatást nyert az iskola, azzal a megkötéssel, hogy azt csak számítógépekre lehet fordítani. Abban az iskolában, ahol szék sincsen elég, és a saját gyomruk korgása ad a gyerekeknek aláfestést a képernyő villogásához. Anyagiak hiányában ugyanis kénytelenek voltak megszüntetni az étkezési támogatást is. Komikusnak is nevezhetnénk a dolgot, ha nem volna mélyen elszomorító egyúttal.
A vidék most dolgozik, hallgat, vagy néha keservében panaszkodik, és vár. Hogy mire és meddig, azt csak a Gondviselés tudja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.