Alakulnak a dolgok

2006. 03. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társadalom jelentős hányadának nem megy le a torkán a késő kádári hatalmi elit rendszerváltozás utáni demokráciaképe. Nem ezt várta a magyar nép 1989–90-ben. Sokan az első demokratikus kormány nehézségei láttán ’94-ben újra a baloldalra adták voksukat. Tették, mert nem tudták, nem értették, mit jelent a pártállamot lebontani, a demokratikus intézményrendszereket kiépíteni, a privatizációt elindítani. Sokan azok közül, akik 1994-ben tévedtek, 1998-ra már tudták, hol a helyük. Fájó volt a 2002-es vereség, de ez már nem a ’94-es katasztrofális kudarc, hanem kétséges célfotós vereség volt.
Nagy esélyt kapott a baloldal 2002-ben arra, hogy korrigálja a Horn–Kuncze-kormány bukásához vezető hibákat. Lehetőséget kapott arra, hogy megújult szellemiségű, nemzetért elkötelezett, a monopoltőkét nem mindenáron kiszolgáló, ellenzékével párbeszédre törekvő politikával rukkoljon ki. Ehhez persze új arcok is kellettek volna. Nos, egyik sem jött be. Sokan nem tudják még pontosan megfogalmazni, mi a bajuk a gyurcsányi hatalommal, de érzik és felismerték, hogy a kormányfő és stábja által hirdetett ige nincs összhangban a tettekkel. Szociális érzékenységük, a piacgazdaságról vallott nézeteik, a nemzet iránti felelősségérzetük saját egyéni boldogulásuk mentén kiszámítható.
A szocialista párt elitváltás előtt áll. Ez a folyamat Gyurcsány Ferenc hatalomra kerülésével részben meg is kezdődött. Nem sűrűn cserélődött az előző ötven évben a vezetői garnitúra a baloldalon. Ha mégis sor került egy-két tisztáldozatra, azok lényegi változást nem hoztak. Így volt ez a rendszerváltozás előtt, és így maradt utána is. Maradt az arrogancia, a demagógia, a hatalmi téboly, a politikai ellenfelek morális gazdasági felőrlése. Nagyon kevesen ismerték fel közülük, hogy a másik politikai oldal nem megsemmisítendő osztályidegen, hanem a közös haza dolgaiban mint polgár másként gondolkodik. A másképp gondolkodás még mindig nehezen megemészthető a mai magyar baloldalon. Feszítik is a húrt, majd elpattan. Programok ütköztetése helyett személyek lejáratása folyik. (Ha nem tudsz mit kezdeni az eszmével, pusztítsd a hirdetőjét!) Ezért olyan hektikus a választás előtti hangulat. A baloldal jelenlegi prominenseinek, a milliárdos kormány tagjainak már van mit veszíteniük: hatalmat, befolyást, a nyakló nélküli gazdagodás esélyét. A baj az – és ezt nem mérik fel helyesen –, hogy egyre több az olyan hazánkfia, akinek már nincs mit veszítenie. Vélhetőleg ezért ígér naponta a kormányfő mindent, ami csak belefér, meg olyat is, ami nem. Egyszer, 2002-ben, már bejött nekik. Tizenkilencezer forinttal megvették a negyed országot. Ilyen aprópénzzel ma már nem lehet választást nyerni. Ezért érződik igenis kormányváltó hangulat a levegőben.

A szerző volt országgyűlési képviselő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.