Az újkori ateizmus fogságában

2006. 03. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katolikus egyház tanítja, hogy igazság nélkül nincs szabadság. „Az igazság és a szabadság vagy együtt járnak, vagy mindkettő nyomorultul elvész” – írja II. János Pál pápa. A mögöttem lévő közel hetven év politikai és társadalmi tapasztalata igazolja a megállapítás helyességét.
Gyermekkorom a fasizálódó Magyarország végnapjaiban zajlott. Tombolt a hitleri erőszak a nyilasuralom alatt, börtönbe, haláltáborokba hurcolva mellőlem számos baráti családot. És jött a „felszabadulás”, a nyomában járó kommunista terrorral és újabb társadalmi hazugságokkal. Arcátlanul hirdették a munkás-paraszt hatalom győzelmét, a kommunista eszmék jövőt formáló jelentőségét, s közben ezrek és ezrek kerültek kitelepítésre, recski táborokba, az Andrássy út kínzókamráiba. Rendszerárulónak, a haladás gátjának kiáltotta ki a nemzeti és a vallási elkötelezettséget, és nyomában járt a szerzetesrendek feloszlatása, pedagógusok elbocsátása, papok, püspökök bebörtönzése és megkínzása.
Az 1956-os forradalom a nemzet soha nem látott egységét, az igazság rövid életű győzelmét hozta magával. Megéreztük a szabadság mámorító valóságát. Nem tartott sokáig. A Kádár-korszak jelszavai, a „munkáshatalom” újbóli győzelme ismét kolhozrabságba taszította a magyar parasztságot, prolivá züllesztette a „győztes” munkásságot, korrumpálta a vezető értelmiséget. A három „t” lett mértékadó a szellemi élet minden területén. Bebizonyosodott, hogy egy olyan társadalomban, ahol „az emberek nem hirdetik az igazságot, és nem törekszenek arra, hogy elnyerjék a szabadságot, ott a szabadságnak minden gyakorlatát megszüntetik” (Új Ember). Jelenlegi állapotunk, a posztkommunista rendszerváltás a kádári örökség nyomán magában hordja az egyéni és a társadalmi rabság majd minden formáját. A nemzet háta mögött lezajlott vadprivatizáció gazdasági hatalomra juttatta a Kádár-rendszer egész nómenklatúráját. Amíg a rendszerváltó erők a demokrácia alkotmányos megteremtésével, a többpártrendszer kialakításával voltak elfoglalva, titokban megerősödött a hajdanvolt politikai erő, és mára ismét eljutottunk oda, hogy ahol nem hirdetik az igazságot, élik a hazugságot, a szabadság minden gyakorlata megszűnik. Antall József elhíresült mondása jut eszembe: „Tetszettek volna forradalmat csinálni.”
Sajnos nem tudtunk radikális változásokat elérni. A szovjet csapatok jelenléte, a bukott kommunista hatalom vélt katonai ereje gátolta a nemzeti erők forradalmi kibontakozását. Helyette a megalkuvások sorozatos kényszerébe bonyolódott, és mára ismét ott tartunk, hogy az egyházakat állítják újra pellengérre, a kommunista kápók hazugságaira hivatkozva. A rendszer túlélői újra üldözőkké váltak. A kádári burzsoázia élvezi a nemzetközi erők támogatását, Tony Blair jön kampányolni a rabságot génjeikben magában hordozó szocialisták mellett. Ahol nincs igazság, ott szabadság sincs, ott a rabság talán sokak előtt láthatatlan láncai csörögnek, hazugsághálók fonják körül a nemzet felemelkedésén munkálkodó erőket. A globalizáció, az értelmiség egy részének újbóli árulása fonta ezt a hálót a gulyáskommunizmus rémséges hazugságaiból kilábalni képtelen nemzetrész köré. Hazugságháló fogságában vergődik az egész ország: a műveletlenség, az erkölcsi közömbösség, az újkori ateizmus fogságában.
Sajtómogulok újabb és újabb hazugságai, ügynökökből lett politikusok haláltánca, tévésztárok arcátlan közszereplése akadályozza, sorvasztja az egészséges felemelkedést. Virul a gazdaság (hazugság), a sajtószabadság (hazugság), a társadalmi esélyegyenlőség (hazugság), a kultúra (hazugság). Hazugság, hazugság, hazugság – amelyből nem tud kibontakozni a félrevezetett emberek sokasága, képtelenek megerősödni a nemzetformáló erők, nem tud felragyogni a vágyott szabadság. Talán meg sem érdemeljük?

A szerző Kossuth-díjas építész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.