Kampánytükör

&#8222;Arra kérlek benneteket, hogy alávalót és durvát, <br/>igaztalant és hamist, személyesen bántót és tisztességben sértőt sem szóban, sem írásban, sem újságban, <br/>sem könyvben ne kövessetek el.&#8221; <br/>(Gyurcsány Ferenc)

OSSZIÁN
2006. 03. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritmusszekció. A szakkifejezés a zenekari ütősöket jelöli. Azt olvasom egy kormánypárti publicisztika alatt: „A szerző politikai elemző, az MSZP-ritmusszekció tagja”. Ajjaj, hamarosan itt lesznek a baseballütők is…

A Népszava főszerkesztője szorgalmasan olvassa lapunkat, és rendszeresen jegyzetírásra is serkentjük őt, ami szilárdítja önmagunk fontosságába vetett ingatag hitünket. Németh Pétert egy bizonyos árulkodó attitűd jellemez, amelyet korábban hangulat- és egyéb jelentésekben volt szokás kiélni. A Magyar Nemzet persze tartózkodott attól, hogy Gyurcsány Ferenc szélsőjobbról és szélsőbalról kölcsönzött verbális leleményei kapcsán „barnásvörös terrorról” beszéljen – ahhoz egy ilyesfajta jelentéssűrítő tehetség kell, mint Németh. Szerinte „a goebbelsi áthalláskísérlet lekerült a napirendről”; erre idézi előző napi írásunkat e tárgyban. (Lehet persze, hogy a Népszava napirendjéről lekerült, de akkor meg minek idézget?) A „vörös támadást” pedig úgy foglalja össze a főszerkesztő: Gyurcsány „újranyitná a recski munkatábort, és oda vitetné az összes fideszest”. Erre a konkrét eshetőségre őszintén szólva eddig nem is gondoltam. Ám ha ez is benne foglaltatik az újmagyar program titkos záradékában, jelzem: ebben a hazában temérdek fideszes van, az utóbbi időben gombamód elszaporodtak; kicsi lesz az a tábor, sokmilliárdos infrastruktúra-bővítésre lesz szükség Recsken. Talán fel lehetne kérni Vastagh Pált a beruházás kormánybiztosának. Ugyanakkor a belső ellenségkép kialakításában az MSZP kampánylapja részéről érzek némi rózsaszín zavart. Nehéz eldönteni, hogy az egyes számú lapvezető „a fiatal demokraták (? – tessék eldönteni, melyik szó van itten megkérdőjelezve)” frenetikus poénjával pusztán gerontofil kampánygesztust akar-e tenni (bár ez esetben vérig sérti például a fideszes nyugdíjasokat); vagy az ország felét egyszerűen kirekeszti a demokráciából. Ilyet már láttunk; s bár azt a rendszert is (népi) demokráciának nevezték, jómagam diktatúraként emlékszem vissza rá. Az volt az az időszak, amikor Németh Péter a Magyar Hírlap párttitkáraként tevékenykedett. Nyilván itt szedett magára olyan ideológiai műveltséget, amivel egyszerű mezei demokrataként bajos versenyre kelni. Jegyzetének kiemelésében például ez szerepel: „Szegény Csurka István, nehéz lesz versenyeznie.” Csurkáról az egész irományban amúgy szó sem esik, de reklámnak meg mumusnak a jelek szerint megteszi. Az expárttitkárság ismeretében még talányosabb az a feltehetőleg nem elismerő szándékú szófordulat is, amelyet lapunk (az ő markáns és találó megfogalmazásában: „heccújság”) egyik publicistájára és a néven is nevezett Fricz Tamásra alkalmaz: szerinte mindkettő „nagy utat járt be”. Lehet viszont, hogy Németh ugyanott maradt: ő maga az állhatatosság szobra. Ám ha tiszta a demokrata lelkiismerete, érthetetlen, miért retteg attól, hogy „ezek tényleg takarítani akarnak”. A tisztaság fél egészség; de ez egy szabad ország: ha valaki ragaszkodik hozzá, nyugodtan maradhat a saját piszkában.

Kell a jó könyv! Most kaptam meghívót Révész Sándor legújabb alkotásának bemutatójára, amely A múlt köde címen írott nosztalgiázó írásokat gyűjti össze. Antall József és Aczél György monográfusa, a Népszabadság publicisztikai rovatgazdája az Orbán-kormány négy évét dolgozta fel havi bontásban, érthetően szubjektív megközelítésben. Végül is ragyogó ötlet egy kormánypárti újság alkalmazottjától: idézzük az előző ciklus viselt dolgait – addig sem kell a mostani kormányzat temérdek szennyesével foglalkozni. Született demokrata persze nem áll meg egy kötetnél: jómagam sokkal kíváncsibb volnék a másodikra, amely Medgyessy és Gyurcsány éráját dolgozza fel gyilkos kritikai éllel. Hogy lesz-e A múlt köde 2., azt egyelőre a jövő köde takarja. Mikor e sorokat rovom, még nem tudom, mi látható e könyv borítóján. A kampánykönyvek íratlan kódexe szerint Orbán Viktor nem maradhatna le róla, ez ugyanis a biztos siker záloga. Így járt el doktor Kende is a négyzetre emelt Viktorral, akárcsak Ferenczi Krisztina a Szüret című kampányművével. Az utóbbi egyébiránt ronthatja a könyvbarátok érdeklődését, hogy az Élet és Irodalom is a Fiúk a szőlőben című pulitzerizmussal nyomul; a Magyar Narancs pedig akár plágiumpert is indíthatna a szerzőnő ellen a hetilap rovatcímének elorzása miatt. (Szerintem nem fog.) Mind nehezebb a könyvterjesztők dolga, ha a sokadik bőrt próbálják lehúzni arról a hipotetikus rókáról, hogy Orbán Viktor lop, csal, hazudik, sőt ő az Antikrisztus is. (Ráadásul még a Medgyessy-memoár is egy merő remittenda, mióta kiderült, hogy nem is ő írta.) Gyurcsányék jobban tennék, ha a választói akarat befolyásolására az efféle „internacionalista vizslák” tenyésztése helyett inkább az MSZP programírásába invesztálnának valamicskét. Akkor nem kéne e célra kölcsönvenni a Nemzeti fejlesztési tervet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.