Miért nem tüntetem ki?

Vathy Zsuzsa
2006. 03. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlenül adják át március 15-én a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, a Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, középkeresztjét, tisztikeresztjét és lovagkeresztjét, 1848. március 15. – habár csak a forradalom és a szabadságharc kezdete – a parlamentáris Magyarország megszületését jelképezi. (1848-ban, a szabadságharc centenáriumán alapították.)
A köztársasági elnök aggályait olvasva és a díjátadást (-átvételt) megvárva, az Országgyűlési Könyvtár – mindenki számára hozzáférhető – könyvei között megnéztem: a számomra szinte reformkommunistának tekinthető Marjai József milyen életműre kapta a „középkereszt csillaggal” állami kitüntetést.
Marjai József 1923-ban született, 25 éves, amikor külügyi szolgálatba lép. 1953 és 1955 között a Külügyminisztérium protokoll osztályának főnöke, ezután politikai osztályvezető, s valószínűleg a miniszterségig ívelne fölfele pályája, ha nem jön a forradalom. Hogy jó megérzésének, kapcsolatainak vagy szerencséjének köszönhette – 1956 végétől berni nagykövet, 1959-től prágai nagykövet. Négy év múlva hazatér, vissza a külügyminisztériumba, itt előbb csoportvezető, majd osztályvezető. 1966–70-ig megint külföld következik, most belgrádi nagykövet, azután Budapest, 1970–76 között külügyminiszter-helyettes, illetve államtitkár. Két év következik, amikor moszkvai nagykövet, majd – nem lehet mindig itthon lenni – tíz éven át KGST-képviselő. 1976–89-ig az MSZMP KB tagja, s a rendszerváltozás előtti utolsó évben a Budapest– Bécs világkiállítást előkészítő bizottság tárcaközi vezetője.
Természetesen megnéztem a könyvtárban a – minden kétséget kizáróan művelt, több nyelvet beszélő politikus – publikációit is. Három könyve van számon tartva. A Varsói Szerződés Szervezete 1955–75., a Berecz Jánossal és más szerzőkkel közöse írt Magyar–szovjet kapcsolatok 1948–70., a harmadik pedig az Egyensúly, realitás, reform 1984-ből. Ez utóbbi tanulmánykötet a címek és a javaslatok alapján – az emberi tényezők a népgazdasági feladatokban, több figyelmet a készségek mozgósítására, a vállalkozói kedv fokozására, a magyar–amerikai kapcsolatokról – akár egy reformkommunista korszak dokumentuma is lehetne. Nem így az 1980. május 5-én, a KGST végrehajtó bizottságában, Lenin születésének 110. évfordulóján elmondott ünnepi megemlékezése. Persze, ebben sincs semmi rendkívüli, csak amit annyiszor hallottunk 1990 előtt. Hogy a történelem igazolta a lenini eszmék helyességét, hogy jelenlegi fejlődésünk a Szovjetuniónak és a testvéri szocialista országoknak köszönhető; hogy a proletárforradalom és a Szovjetunió Kommunista Pártja nélkül nem ott lennénk, ahol vagyunk; hogy előre a lenini úton; egyetértünk Brezsnyevvel, miszerint az emberiség jövője, jelene elképzelhetetlen a lenini eszmék nélkül.
Egyre rosszkedvűbben olvasom a Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett nyugalmazott miniszterelnök-helyettes 1980-as beszédét, megjegyzést azonban csak a lenini útmutatásokhoz fűznék.
Néhány évvel ezelőtt ugyanebben a könyvtárban (véletlenül) találtam rá Lenin egyik üzenetére, amelyet 1919-ben a Magyar Tanácsköztársaság vezetőihez intézett. Így hangzik: „Lőjétek agyon a szociáldemokratákat és a kispolgárokat. A kommunisták nem hagyatkozhatnak a burzsoá törvényességre.” Kimásoltam, egy rajzszöggel az íróasztalom fölé szegeztem. Ott van azóta is, ha valaki a lenini eszmékre, a lenini útra, a kommunista erkölcsre hivatkozik, hogy egyéb ellenérveim mellett pontosan tudjam idézni ezt a terroristákra jellemző mondatot is.
Tehát, a véleményem: aki 1948-tól 1990-ig szünet nélkül szolgálta a marxizmus-leninizmus tanait, a szocializmus (nálunk is) megvalósult változatát, nem tüntetem ki a Magyar Köztársaság állami díjával a rendszerváltozás utáni tizenhatodik évben.
A kormány véleménye és az én véleményem között ez a különbség. És ez nem politikai, hanem erkölcsi véleménykülönbség. Kívánatos volna, hogy vegyük a fáradságot és győzzük meg azt a két-három millió embert, akár egyenként is, hogy ne helyezzék az erkölcsi mércét ugyanoda, ahová a díjakat javasló kuratóriumok és a miniszterelnök.
Nem sok kétségünk maradhat ezután, ha a választásokon a mostani kormány erői győznek, az ’56-os forradalom átértékelése is hamarosan megkezdődik.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.