A kormányváltás esélye április 9-e után

Fűrész Gábor
2006. 04. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 9-én a 2006-os országgyűlési választások első fordulója, 43-42 arányban, a kormánykoalíció vezető pártjának győzelmét eredményezte. A kisebbik koalíciós párt 6,5 százalékos eredménnyel bejutott a parlamentbe. Az SZDSZ mellett a közvélemény-kutatók által esélytelennek tartott MDF is átlépte a bűvös ötszázalékos küszöböt, így négypárti parlament alakulhat Magyarországon. A választási hétvége felfokozott hangulatát csak tovább emelte, hogy az első félidőt követően a kisebbik ellenzéki párt egyértelműen megtagadta a kormányváltásban történő aktív együttműködést a Fidesszel. Tette mindezt annak ellenére, hogy Orbán Viktor, vezéráldozattal, közös kormányfőjelölt megnevezésére tett javaslatot az MDF-nek.
A választások másnapján a sajtóban és a szakértők körében megindult a találgatás a második forduló kimeneteléről, ami ma tagadhatatlanul a legtöbbeket érdeklő kérdés. De legalább ennyire izgalmas az is, milyen okok állnak a pártok választási eredményei mögött. Hol és milyen eszközeiben lehetett sikeres, és mely vonatkozásaiban sikertelen a legnagyobb ellenzéki párt kampánya az első forduló előtt.
Az objektív értékítélet kialakításához érdemes mindenekelőtt néhány tényt leszögezni. A Fidesz 2006-ban már az MDF nélkül, önállóan mérette meg magát. Az eredményekből jól látható, hogy az egyéni jelöltek síkján a Fidesz növelte támogatottságát 2002-höz képest. Négy évvel ezelőtt (az MDF-fel közösen!) 2 217 755 szavazatot szerzett a párt az első fordulóban az egyéni körzetekben. 2006-ban már 2 303 350 voksot. 2002-ben ez húsz egyéni mandátumot eredményezett, most huszonnyolcat.
Ha együtt vizsgáljuk a Fidesz- és az MDF-szavazók által leadott voksokat, 2006-ban az első fordulós egyéni szavazatok összes száma meghaladja a 2,5 milliót. A polgári oldal 39-ről 47 százalékra javította szereplését az első fordulóban leadott egyéni szavazatok arányában. Sőt, a jobboldali erők egy csökkenő piacon értek el magasabb részesedést, amennyiben 2002-ben 71 százalékos részvétel mellett 39 százalékot, 2006-ban 67,8 százalékos részvétel mellett már 47 százalékot tudtak megszerezni az egyéni jelöltekre leadott szavazatokból.
Ugyancsak tény, hogy a Fidesz Budapesten is növelte támogatottságát. 2002-ben az egyéni voksok 31 százalékát, míg 2006-ban már 35 százalékát szerezte meg (az eredmény emellett a voksok abszolút számában is javult). Az MSZP ugyanebben a vonatkozásban fél százalékponttal javított. A forduló másik érdekes tanulsága az egyéni eredmények megyei összesítésén rajzolódik ki. Ezek szerint a két nagy párt gyakorlatilag letámadta egymás szavazótáborát. A középre nyitás, néppártosodás stratégiájának következtében a baloldali dominanciájú megyékben a Fidesz egyértelműen javított négy évvel ezelőtti eredményén, míg a jobboldali megyékben az MSZP. A polgári párt saját területein többnyire tartotta korábbi pozícióit. A jellemzően baloldali dominanciájú Komárom-Esztergom megyében például a Fidesz több mint tízezer szavazattal javított, így eredménye 32-ről 41 százalékra nőtt a négy évvel ezelőttihez képest.
Mindkét nagy párt láthatóan erős mozgósítással készült az első fordulóra. Az MSZP elsősorban telefonon, a Fidesz több tízezer aktivista segítségével kereste meg szavazóit. A választási részvétel ugyan kismértékben alatta maradt a négy évvel ezelőttinek, de felülmúlt minden közvélemény-kutatói várakozást. A megelőző választásokon inkább ahhoz szoktunk hozzá, hogy a kutatások felülbecsülik a részvételt, mert többen mondják azt, hogy elmennének szavazni, mint akik azután valóban részt is vesznek a választáson. Most ez fordítva történt, a mindkét oldalon jól működő mozgósítás a választói apátia és az érzelmileg kevésbé fűtött kampány ellenére 67,8 százalékos részvételi arányt eredményezett. Ez alig három százalékkal marad el a 2002-es eredménytől.
A Fidesz stabil bázisa, a közvélemény-kutatók becslései szerint, a felnőtt lakosság 26-27 százalékát teszi ki, ez körülbelül 2,1-2,2 millió szavazót jelent. Ugyanez a szám a szocialisták esetében 25-26 százalék. Ezt a kört egészíti ki a pártokhoz lazábban kötődő, bizonytalanokból verbuválódó, szimpatizáns réteg, mely az MSZP esetében szélesebb, így a teljes támogatottság mindkét szereplő esetében nagyjából 31-32 százalékos.
A Fidesz mozgósításának sikerült a bázis jelentős részét aktivizálni, hiszen az egyéni voksok esetében több mint 2,2 millió szavazatot szerzett a párt. Az első kör kimenetelét azonban, a szakértői várakozásokkal szemben, az utolsó pillanatokig hezitáló bizonytalanok döntötték el. Ezek a voksok juttatták be – a négypárti vita hatására – az MDF-et is a parlamentbe. Az MSZP taktikai és nem stratégiai győzelmet aratott az első fordulóban. 2002-höz hasonlóan az utolsó hetekben futó negatív kampánnyal (Mikola Istvánnal szemben), maga mellé állította a még hezitálók jelentős részét, egyben mozgósította a kiábrándult liberális szavazókat.
A közvélemény-kutatások is arra utalnak, hogy a bizonytalanok nem Gyurcsány Ferenc elképzeléseit vagy kormányzati teljesítményét értékelték. A KÓD Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet által 2006. március végén készített, ezerfős telefonos felvételből kiderül, hogy a választópolgárok többsége az autópálya-építések és a 13. havi nyugdíj kivételével semmilyen konkrét kormányzati intézkedést nem tud feleleveníteni az elmúlt két évből. Hasonlóan homályos eredmények születnek, ha a kutatók a kormányfő terveinek ismeretéről kérdezik a szavazókat. Gyurcsány és az MSZP valószínűleg nem is számított arra, hogy teljesítmény és kormányzati megoldások mentén arat győzelmet, így egy nagyon összefogott médiakampányra (médiatúlsúly és imázs), illetve taktikai lépésekre (terrorveszély, „árvíziválság-kezelés”, Mikola-kampány) építette eredményét.
A Fidesz két ponton követett el hibát a kampánya során. Nem sikerült megtörnie a Gyurcsány-imázst, nem talált igazán fogást a szinte kaméleonként változó, egyszer liberális, máskor szociáldemokrata, egyszer higgadt és szimpatikus, máskor arrogáns és agresszív kormányfőn. Másfelől nem sikerült otthon tartania a kiábrándult liberális szavazókat (igaz, erre nem is nagyon tett kísérletet), illetve nem tudta elkerülni e szavazók aktivizálódását a negatív kampány hatására a választások utolsó két hetében.
Érdemes mindemellett még egy tényre odafigyelni az első forduló kapcsán. Számos vidéki körzetben, kistelepülésen a választási részvétel az országos átlagnál jóval alacsonyabb volt. A Fidesz kommunikációja láthatóan nem érte el mindenütt a vidéket, a párt nem tudott hatékonyan áttörni médiaelszigeteltségén, és mozgósítása sem volt optimális mindenütt az országosan egyébként kedvező teljesítmény ellenére. A vidék azonban lehetőséget, tartalékot is jelent a második fordulóban. Magas ugyanis az úgynevezett billegő körzetek aránya, ahol 1500 szavazaton belül van a különbség a szocialista–szabad demokrata és a polgári jelölt között.
Egyáltalán nem nevezhető irreálisnak tehát, hogy a polgári oldal egy megfelelően fokuszált kommunikációs és a 110 körzetre koncentráló, mozgósító kampánnyal megszerezhesse a győzelemhez szükséges körülbelül 70 mandátumot. A győzelmi esélyeket növelheti az MDF-jelöltek önkéntes visszalépése, annak ellenére, hogy a kisebb ellenzéki párt központja az együttműködés megtagadására szólított fel.
Van tehát tartalék, amit a polgári oldalnak a győzelemhez mozgósítható szavazatokká kell alakítania az elkövetkező napokban.

A szerző szociológus, egyetemi oktató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.