Az MSZP és az elnyomás nyelve

Fűrész Gábor
2006. 04. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagygyűlés a „köztársaság védelmében”, fekete ruhás kommandósok március 15-én a Nemzeti Múzeum előtt, váratlanul felbukkanó terrorfenyegetés, kitüntetett 80-as évek, tiltott szavak a televízióban, „kóbor kutyák” és sintértelep, nagy, fekete állami autó bőrülésén tépelődő miniszterelnök, gigantikus méretű arckép a falakon, „egy ember, egy program”. A fentiek láttán/hallatán, ha déjá vu fogja el a gyanútlan tévénézőt, valószínűleg nem az ő készülékében van a hiba.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök április elsején mondott beszédében többek között utalt arra, hogy politikájában nem a társadalmi többség elvárásaihoz készít programot, sokkal inkább saját víziójához „csinál” többséget. A mondat első olvasatra ugyancsak a múltat idézi, hiszen a modern politikai gondolkodás, amely sokat tanult az emberek igényeire, elvárásaira odafigyelő marketingtől, éppen ennek ellenkezőjét várja el a politikustól. Az egyszemélyes program vagy ideológia elfogadtatásának (történjen az propaganda- vagy kényszerítő eszközökkel) szemléletét egy demokráciák előtti kor levegője lengi körül. Vajon mi az oka annak, hogy az MSZP és miniszterelnök-jelöltje választási kommunikációjában ilyen nyilvánvaló módon kísért a letűntnek hitt idő? Miért érezzük az 1990-ben száműzött diktatúra árnyékát újra és újra felbukkanni a magyar politikai közéletben?
Amikor Gyurcsány Ferenc 2004 őszén átvette az MSZP és az ország irányítását, modern baloldalt ígért. A „lendületben az ország” rövid időszakában még a neoliberalizmus, Tony Blair harmadik útja, illetve a brit Labour párt korszerűsítése volt a minta. A változás meg is történt, amennyiben a párt vizuális imázsáról, arculatáról és jelszavai egy részéről van szó. A politikai retorikában azonban hamar felbukkant az utódpárti szimbolika, így e tekintetben ma sokkal inkább a folytonosság jellemzi a pártot, mint a fordulat. Az igazságosság, bátorság, biztonság hármasából mára iparosítás és rend lett a kampány hajrájában.
A déjá vu érzés nem véletlen tehát, ha közelebbről is rápillantunk arra a szimbolikus kommunikációs térre, amelyben a legnagyobb baloldali párt jelenleg definiálja saját identitását. Gyurcsány Ferenc és párttársai beszédeiben egyfelől a diktatúra technokrata kulcsszavaira bukkanunk, olyanokra, mint a modernizáció, az iparosítás vagy az újra felfedezett ötéves terv, másrészt szemantikai oppozíciókra, amelyek a pártot a nyugalom, a béke, a rend terébe, az ellenzéket pedig a radikalizmus, a felforgatás és a veszély világába utalják.
A szocialista párt kampánykommunikációjának egyik fókusza az Új Magyarország fejlesztéspolitikája. Ha kivonjuk belőle a Nemzeti fejlesztési terv tartalmát, a mindenkori kormánytól független uniós forrásokat, marad az autópálya-építés, a hitelből finanszírozott gigantikus infrastruktúratervek jobbára még virtuális valósága. A „modernizáció” kifejezés ez esetben jótékonyan elfedi az államszocializmus korszakából már ismert, központilag allokált és tervezett erőforrások talaján, hitelekből megvalósuló fejlesztéspolitikát, amely láthatóan nem érti a hazai piac, a magyar vállalkozói közeg jelentőségét a gazdaság hosszú távú, fenntartható növekedésében. A már-már megalománnak látszó sztrádaépítés foglalja így el a korszerű gazdaságpolitika helyét, üres jelként, szimbólumként utalva egy elképzelt jövőre. A botrányt kiváltó, március 15-i kitüntetések pedig a demokrácia keretei között próbálják legitimálni a bukott negyven év gazdaságszemléletét.
Az április elsején megtartott nagygyűlés köztársaságféltő retorikája a köztársaság szó ellenére ugyancsak a régmúltat idézi. A diktatúra szemantikája is nyugalmat és rendet akar a nép nevében, sőt a (népi) demokrácia védelmében. A diktatúra diskurzusa is ismeri a belső ellenséget, vagyis az értelmetlen lázadásra, a radikalizmusra, „ribillióra”, a béke és a nyugalom megzavarására törekvő kisebbséget. A diktatúra arra tanít, hogy az utcákon közlekedni és nem gyülekezni kell. A gyalogos és az autós funkcionálisan tölti be a nyilvános teret, nem beszél vissza, nem akar állampolgárként viselkedni. Az igazi kérdés azonban az, hogy a „politikának a Parlamentben, az embereknek a magánszféra biztonságában a helyük” álszent retorikája miért találhat értő fülekre 15 évvel a rendszerváltozás után, egy intézményei tekintetében kifogástalannak tűnő demokráciában?
Köztudomású, hogy társadalmi-demográfiai értelemben az MSZP szavazóbázisának gerince az ötven év feletti városi populációból kerül ki. E generációk életük jelentős, meghatározó részét a diktatúra éveiben töltötték, így ebben a korszakban érték őket a politikai kultúrát formáló szocializációs hatások. A rendszerváltozást emellett lényegében nem megszabadulásként, hanem olyan traumaként élték át, amely felborította a kiszámítható, tervezhető és biztonságos jövőt. A kádárizmus és a legvidámabb barakk iránti nosztalgiát ez a társadalmi miliő sugározza, hiszen e generációk számára, a diktatúra dacára, érthető módon fiatalságuk legszebb éveit jelenti a rendszerváltozás előtti néhány évtized.
Más dolog azonban a nosztalgia, és más dolog a diktatúrában érlelt politikai kultúra. A Fidesz az elmúlt két-három évben láthatóan – szimbolikus értelemben – engedményeket tett e generációk érzésvilága felé, anélkül természetesen, hogy bármilyen értelemben rehabilitálta volna a diktatúrát. A biztonság jelszavával bekerült a rendszerváltó jobboldal diskurzusába azon korosztályok érzelmi elvárásrendszere, amelyek az államszocializmusban – annak bármilyen tevőleges politikai támogatása nélkül – a létbiztonság és a kiszámíthatóság pragmatikus valóságát értékelték. A miliő idegenkedése azonban csak kismértékben csökkent a legnagyobb ellenzéki párttal szemben. Ennek okait már nem a nosztalgia és a biztonság iránti vágy világában, hanem a politikai kultúra jellemzőiben kell keresnünk.
A diktatúrában az emberek a saját bőrükön tanulták meg, hogy a háborítatlan magánszféra és a biztos megélhetés ára a szabadságjogoktól való tartózkodás, a rend elfogadása. E generációkban félelem él az utcai politizálástól, a vélemény nyilvánosságától, de elsősorban nem azért, mert azt ellenforradalmi erők végzik, hanem mert az mindenkire nézve veszélyes. Aki nem beszél, annak nem eshet baja, nem kerülhet összetűzésbe a rendőrséggel. E kondicionált félelem lép működésbe akkor is, amikor a rendszerváltozás utáni szocialisták a nyugalom megzavarásáról, a radikalizmusról és az utcai politizálásról beszélnek. Az ellenzék ebben az értelmezésben olyan dolgokat tesz, amit „nem illik”, „nem szokás”. Az Orbán Viktorral szembeni támadások többsége ezért nem tartalmi, hanem stílustámadás. A diktatúra éveiben kritikával illetni csak Amerikát és a kapitalizmust lehetett, a kormányt soha. A mai modern baloldali retorikában Amerika szimbolikus helyén az ellenzék és a Fidesz áll. Ebből fakad a jobboldalon sokat emlegetett kettős mérce is. Ami megengedhető Amerikával szemben, az nem engedhető meg a (nép)köztársaság politikai vezetőivel szemben.
Nehéz letagadnunk, hogy ennyi évvel a rendszerváltozás után a választási küzdelem szimbolikus terét és a választók közötti ellentéteket még mindig a diktatúra árnya formálja. Kísért a lezáratlan múlt, visszajár az államszocializmus szelleme, hiszen sok tekintetben elmaradt a feltárás és a nyílt, egyenes szembenézés aktusa.
Velünk él a múlt, de nem mint feldolgozott tapasztalat, amely döntéseinket is érettebbé tehetné. Tagadhatatlan, hogy a negyven év is Magyarország történelmének része. Az azokban az évtizedekben felnőtt generációk személyes, megélt történelme sem törölhető ki a kollektív emlékezetből. Nem az a baj, hogy a Magyar Szocialista Párt megszólítja e generációkat, hogy vállalja értékrendjük pragmatikus alapelveit, vagy hogy elismeri élettapasztalataik legitimitását. A baj az, hogy ez a szocialista párt nem tudja vagy nem akarja végleg levetkőzni az elnyomás nyelvét, tovább táplálja annak félelmeit, nem engedi a diktatúra árnyékát felemelkedni az országról.

A szerző szociológus, egyetemi oktató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.