Egy hiteles személyiség

Rockenbauer Antal
2006. 06. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végre egy hiteles személyiség! Eddig minden korábbi választást Budapest főpolgármesteri címéért Demszky Gábor nyert meg. Az első alkalommal ez még érthető volt a személye körül lebegő nimbusz miatt, mert kellő publicitással fel lehetett értékelni szerepét az egykori pártállami rendszer leváltásában, és ez jól kamatozott az önkormányzati választáson is. Második alkalommal az Antall-féle kamikaze kormányzat ellen fordult közhangulat segítette őt pozícióba. A következő két alkalommal viszont már a nemzeti oldal ügyetlensége döntő mértékben járult hozzá újabb győzelmeihez: nem tudtak olyan személyiséget találni, akit nem politikai ambíciói, más területen egykor elért sikerei, hanem az önkormányzati munkában szerzett érdemei tettek alkalmassá a pozícióra.
A III. kerület, Óbuda és Békásmegyer, nemcsak egyik legnagyobb, hanem egyik legösszetettebb területe is a fővárosnak. Rendkívül különböző érdekek összehangolására van szükség, hiszen egyaránt foglalkozni kell a panelekben és a luxusnegyedekben lakók problémáival, panaszaival, kívánságaival. Tarlós Istvánnak sikerült megoldani ezt a feladatot függetlensége megőrzésével anélkül, hogy elvtelen alkut kötött volna bármelyik párttal, és mindig képes volt megtalálni – sokszor egymásnak keményen ütköző érdekek esetén is – azt a megoldást, ami a kerület lakóinak javára vált. Budapestnek egyértelműen jót tenne, ha egy ilyen széles látókörű személyiség kerülne döntési pozícióba. Ez nem az egyik vagy másik politikai oldal érdeke, hanem az egész városé.
A kormányzó koalíció látszólag kényelmes helyzetben van, hiszen a fővárosban jelentős fölénnyel nyerte meg a parlamenti választásokat, és az eddigi tapasztalatok szerint az országos választások nyertese akár fokozni is tudja fölényét a fél évvel későbbi önkormányzati választásokon. A mostani helyzet viszont gyökeresen eltér minden korábbi választástól. Most fordult elő először, hogy a kormányzó párt vagy koalíció meg tudta tartani hatalmát az újabb választásokon, de most jó esély van arra, hogy a parlamenti választások győztese elbukjon az önkormányzati választásokon. A választási kampány alatt sikerült a szómágia eszközével elrejteni a növekvő válság jeleit, és megtéveszteni a lakosságot, de a propaganda és a valódi helyzet közötti szakadék már olyan nagyra nőtt, hogy azt nem lehetett tovább rejtegetni. Az adósságválság már elnyeléssel fenyegeti a nemzeti valutát, a forint piaci leértékelődése már most meghaladja a bokrosi időszakét, de ellentétben a Bokros-csomaggal, a kapkodva meghozott megszorítások, adóemelések nem érik el a kívánt hatást. A becsapott választói tömegek pedig hamarosan büntetni fognak.
Az MSZP–SZDSZ Demszky csapdájába került, és így kénytelenek egy régen hitelét vesztett személyt támogatni. A függetlenségét megőrző Tarlós határozott feltételeket szabott, hogy elfogadja a felajánlott támogatást. Itt most a hitelesség a döntő szempont, az önkormányzati választásokon nem az fog győzni, aki nagyobbakat tud ígérni (hazudni), hanem, akinek elhiszik a szavát. A piszkos kampány módszerei alighanem újra előkerülnek, az eszközeiben nem válogatós balliberális oldal majd mindent megtesz, hogy a nemzeti oldal jelöltjét lejárassa. De talán most eljön az az idő, amikor a hitelesség többet nyom a latban, mint a média által sulykolt szólamok, amikor az emberek nem az alapján szavaznak, amit úton-útfélen a szájukba rágnak, hanem amit saját szemükkel látnak, amit mindennapjaikban megélnek, -tapasztalnak.

egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.