In memoriam Horváth Balázs

Varga István
2006. 07. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudtuk, hogy súlyos beteg, mégis mindannyian reménykedtünk. Három héttel ezelőtt telefonon beszéltem vele. „Kicsit jobban vagyok – mondta –, de ne látogass meg, mert nem szeretném, ha ilyen állapotban látnál.” Majd a torokszorító búcsú: „Ölellek, drága Pistám.” Vasárnap Balsai küldi az első sms-t, majd Font Sándor telefonál: „Meghalt Balázs.” Mire felérek 10 órakor Budapestre, már fekete zászló leng az Országház oromfalán. A hírügynökség közli a megváltoztathatatlant: Meghalt Horváth Balázs, az első szabadon választott kormányunk belügyminisztere, az önkormányzati törvény megalkotója, a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja, Csengey Dénes barátja, a hazai vitorlásélet elmaradhatatlan résztvevője, a kiváló ügyvéd, a bohém és sármos férfi, a művelt veszprémi polgár. A másnapi újságok és híradások oly szépen és oly hosszasan taglalták Horváth Balázs képviselőtársunk és barátunk érdemeit, ahogyan egy posztkommunista országban szokták méltatni a halott konzervatív politikusokat.
Horváth Balázzsal az első igazán nagy élményem 1991-hez kötődik, amikor az MDF 5. országos gyűlésén vele együtt az elnökségben foglalhattam helyet. Az ezzel kapcsolatos címlapfotót ma is őrzöm. Heten álltunk a több száz küldöttel szemben, s énekeltük a Himnuszt: Antall József, Für Lajos, Csurka István, Lezsák Sándor, Szabó Tamás, Horváth Balázs és jómagam. (Ma már egyikünk sem tagja a Magyar Demokrata Fórumnak.) Ekkor december 16-át írtunk, s mindannyian jogosan bizakodtunk, hisz az 1991-es esztendő az Antall-kormány legsikeresebb éve volt. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy drága barátunk gondolataiban mindig ott motoszkált a taxisblokád, hisz 1990. október 25. és 28. között zajlott le az Antall-kormány és a rendszerváltozás nyomán létrejött magyar parlamentáris demokrácia legdrámaibb és mindmáig legsúlyosabb megrázkódtatása. A budapesti magánfuvarozók kezdeményezte megmozdulás következtében három teljes napra megbénult az ország közúti közlekedése. Az ország miniszterelnöke, Antall József súlyos műtét után kórházban fekszik, helyettese belügyminisztere, Horváth Balázs. E drámai napokban hol erélytelenséggel, hol a tömegbe lövetés vádjával illetik a miniszterelnök bizalmasát, ma bizton állíthatjuk, teljesen alaptalanul. A Magyar Köztársaság életét és jogrendjét megbénító blokád ellen nem lép fel a rendőrség, nem lép fel ellene a köztársasági elnök és nem lép fel ellene maga az akció elszenvedője, a társadalom túlnyomó többsége sem. Hiába írja alá a kormány döntése nyomán Horváth Balázs azt a határozatot, amely alkalmas lett volna a blokád megtörésére, Budapest akkori rendőrfőkapitánya és Göncz Árpád kijelentik: „A honvédség erői semmilyen rendfenntartó feladatra sem használhatók fel.” Ezzel a cselekedetével az alkotmányosság és a törvényesség legfőbb őre a törvénytelenség és a csőcselék mellé állt. Ezért ostoba, hazug és képmutató az az állítás, hogy a blokád a kormány és a belügyminiszter erélytelenségén alakult ki. A történelmi hűség kedvéért a mai, több mint 300 forintos üzemanyagárak mellett feltétlen rögzítenünk kell, hogy az 56 forintos benzinért akarták megbuktatni Antall József kormányát, emiatt emelkedtek torlaszok, milliók mozgási szabadságát korlátozták illetéktelen civilek. E drámai napokban Horváth Balázs belügyminiszterként is azt tette, amit tennie kellett, s nem rajta múlott, hogy az ország élete napokra megbénult.
Súlyos betegsége ellenére negyedszerre is csatába szállt a választásokon, és győzött, példát mutatva jobboldali politikustársainak, hogyan lehet és kell országgyűlési képviselői mandátumot szerezni.
Nem rajta múlott, hogy a polgári Magyarország megteremtésének nagy kísérlete egyelőre vereséget szenvedett.
Drága Barátom!
Márai Sándor szavaival búcsúzom tőled: „Egyáltalán, semmit ne várj hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben.” Te a kassai polgár parancsát maradéktalanul teljesítetted.
Varga István
(1994–2002 között országgyűlési képviselő)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.