A Blood Diamond című film és a Kimberley-folyamat

MN
2007. 01. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benita Ferrero-Waldner
A hollywoodi Blood Diamond című filmben sokan először találkozhatnak a világ legragyogóbb árucikke és a legkegyetlenebb erőszak közötti kapcsolat lehetőségével. Senki nem akar olyan gyűrűt viselni az ujján, amelyhez szenvedés vagy vérontás tapad. A könnyen hordozható és csempészhető, rendkívül értékes drágakövek azonban nemcsak „a lányok legjobb barátai”, ahogy Marilyn Monroe mondta, hanem azoknak is a legjobb barátai lehetnek, akik kegyetlen viszályokat szítanak Afrikában.
Ez az a probléma, amelyet a Blood Diamond című film rendkívül hatásosan bemutat, és amelynek megoldására a Kimberley-folyamat irányul. A film az 1999-es években Sierra Leonéba, a legkegyetlenebb afrikai polgárháborúk egyikébe vezeti a nézőt, és feltárja az illegális gyémántkereskedelem okozta borzalmakat: kegyetlenség, pusztítás, iskolából elrabolt, kábítószerfüggővé és gyilkossá tett gyermekek. A film szemléletesen ábrázolja, hogy a nemzetközi közösség miért lépett közbe, és indítványozta egységes nemzetközi rendszer kialakítását a sok viszályt szító gyémántkereskedelem kordában tartása érdekében.
A Kimberley-folyamat működésének lényege annak megakadályozása, hogy a konfliktusban szerepet játszó gyémántok a törvényes nemzetközi piacra kerüljenek. A 71 tagállam vállalja saját gyémánttermelése és -kereskedelme ellenőrzését. Valamennyi nemzetközi nyersgyémántszállítmánynak érintetlen csomagolásban kell érkeznie, ellátva a kormány által kiállított igazolással, amely garantálja a gyémánt konfliktusmentes eredetét. Az e kívánalmaknak való megfelelést helyszíni vizsgálatok, illetve az éves beszámolók és a termelési és kereskedelmi statisztikák elemzése során ellenőrzik. Amennyiben valamely ország nem felel meg e szigorú követelményeknek, kizárhatják a rendszerből, ami lehetetlenné teszi, hogy a továbbiakban a nemzetközi piacon gyémántot értékesítsen. Ez erőteljes ösztönzést jelent a szabályok betartására és azok megszegésének orvoslására. A Kimberley-folyamat a civil társadalom páratlan partnerségi kapcsolata, amely az ENSZ-szel együtt először hívta fel a figyelmet a problémára. A gyémántipar sok szakértelemmel és egyéb forrással járult hozzá a tanúsítási rendszer létrehozásához, a kormányok pedig együttes erőfeszítéseket tettek az ügy érdekében. A folyamat működése az említett három terület képviselőinek aktív kötelezettségvállalásától függ.
Az Európai Unió már létrejöttétől kezdve támogatta a Kimberley-folyamatot, amelyben ebben az esztendőben az Európai Bizottság tölti be az elnök szerepét a tagállamok képviseletében.
Vajon sikeresnek mondható-e a Kimberley-folyamat? Véleményem szerint igen, és az Egyesült Nemzetek Szervezete, a Kereskedelmi Világszervezet és a Kimberley-folyamat tagjai is mind így vélekednek. A film tanúsága szerint Sierra Leonéban ma béke van, csakúgy, mint a többi olyan ország nagy részében is, ahol korábban részben gyémántokból finanszírozott viszályok dúltak, azaz Angolában, Libériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Természetesen a helyzet továbbra is bizonytalan, és senkinek nem szabad elkövetnie azt a hibát, hogy pusztán azért, mert épp hallgatnak a fegyverek, csökken az érdeklődése az ügy iránt.
A Kimberley-folyamat azt jelenti, hogy az említett országokban jelenleg fennáll a lehetősége annak, hogy a gyémántok természetükből fakadó gazdagságuk folytán inkább a békét és a jólétet táplálják, semmint a konfliktusokat. A teljes export 80 százalékát jelentő 700 millió euró értékű hivatalos exportjával a Kongói Demokratikus Köztársaság számára 2006 volt a gyémántexport legjobb éve azóta, hogy száz évvel korábban felfedezték a drágakövet az országban. Sierra Leonéban a háború óta százszorosára nőtt a legális export, ami nyilvánvaló hasznot biztosít a lakosság gyémántiparból élő tíz százaléka számára.
Manapság csak Elefántcsontparton vannak uralmon lázadó erők a gyémánttermelő területeken. Ezek a konfliktusban szerepet játszó gyémántok a világ gyémánttermelésének kevesebb mint 0,2 százalékát képezik. A Kimberley-folyamat az Egyesült Nemzetek Szervezetével és a szomszédos országokkal együttműködve annak megakadályozására törekszik, hogy az ilyen gyémántok a törvényes piacra kerüljenek. Végtére is az elefántcsontparti válság rendezésére politikai megoldást kell találni. A Kimberley-folyamat azonban a válság rendezése után továbbra is fontos szerepet játszik majd a konfliktusok fellángolásának megakadályozásában.
Természetesen nem csak a gyémántok szíthatnak konfliktusokat. Akár földterülethez, vízhez, faanyaghoz vagy más forráshoz való hozzájutásból ered a vita, minden esetben hatékony eszközöket kell kialakítani a háborúk finanszírozásának megakadályozása érdekében. Az EU a Kimberley-folyamathoz hasonló cselekvési terv megvalósításába kezdett a faanyagok körüli kérdések megoldása érdekében is. Az Európai Bizottság a nemzetközi közösség többi tagjával együttműködik azért, hogy olyan gyakorlati megoldást találjanak, amely megakadályozza, hogy más természeti erőforrások konfliktusok táptalajává váljanak.
Mennyiben érinti mindez a különleges ajándékot vagy jegygyűrűt kereső vásárlót? Manapság gyémánt vásárlása előtt a vevő feltehet, sőt fel is kell tennie kérdéseket a beszállítói lánc részleteire, illetve a konfliktusmentes eredet igazolására vonatkozóan. A vásárlók által gyakorolt nyomás elősegítheti a változások megvalósulását ezen a területen. Lehetséges, hogy nem tudjuk teljes mértékben megszüntetni a gyémántokkal kapcsolatos visszaéléseket, de amíg minden résztvevő követi a Kimberley-folyamat szabályait, a törvényes beszállítóktól vásároló vevő biztos lehet abban, hogy nem válik kegyetlenkedés vagy háború finanszírozójává.

A szerző az Európai Unió külügyi biztosa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.