A magyar belpolitika legnagyobb problémája

2007. 01. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatérő érv baloldali körökben, hogy Orbán Viktor vereségeként kell értékelni azt, hogy Gyurcsány Ferenc máig hatalmon maradt. Úgy vélem, ennek az okai máshol keresendők. Egyrészt a végtelenül atomizált magyar társadalom jelentős tömegei súlyos apátiájuk miatt már az önvédelem érdekében is csak az utolsó utáni pillanatban képesek az összefogásra. Így gondolkodik a sülylyedő hajóról menekülő Kuncze Gábor is, nem véletlen vizionál ő és pártja tavaszra tömegelégedetlenséget. Kommunikációs trükkökkel addig, amíg nem az ő háza ég, praktikusan bármi lenyomható a torkán, ha az irigységére apellálnak, mondván, neked most rossz, de másnak sem hagyjuk, hogy jobb legyen. Nem véletlen, hogy a kormánypropaganda néhány kiválasztott és előbb kellően befeketített réteget – a gyógyszerészeket, a pedagógusokat, orvosokat vagy a diákokat – dobott eléjük koncnak. (Ugyanakkor az is tény, hogy a gazdasági eredményeknek legalább felerészben pszichológiai okai vannak.)
Másrészt a Fidesz kezdettől fogva világossá tette, hogy megmarad az alkotmányos és törvényes keretek között. Annak ellenére, hogy mára egyértelművé váltak a politikai szabályrendszer súlyos hiányosságai.
Gyurcsány hatalmon maradása így legfeljebb két dolgot bizonyít. Egyfelől azt, hogy sikeresen gleichschaltolta az MSZP-t, az a hatalomért tűzön-vízen át követi őt, aki hamarosan beül a pártelnöki székébe is. Másfelől ismét bebizonyosodott, hogy az eleve ellenséges médiakörnyezetben versenyző, szabálytisztelő ellenzéki párt szinte esélytelen a magának mindent megengedő kormánypártokkal szemben. Ha mégis pusztán játszmának tekintenénk a politikát, s nem számítana, hogy közben belepusztulunk, akkor a tavalyi második fél év egyértelmű győztese a Fidesz, és személy szerint Orbán Viktor lenne. Hiszen végleg lelepleződtek azok a módszerek, melyekkel a kormánypártok megnyerték a 2006-os országgyűlési választásokat. A tervezettnél korábban dekonspirálódott az MDF, így a következő választásokra új „európai” jobboldali pártot kell gründolnia az MSZP-nek, ha ismét sikeresen kívánja megosztani a konzervatív oldal szavazótáborát. A Gyurcsány-kabinet elkövette azt a hibát, hogy nyert, így az általa összehozott csődtömeggel is ők szembesültek. A katasztrofális bizonyítványt immár nem az ellenzék állította ki a kabinet 2002–2006-os teljesítményéről, hanem a korábban bírálhatatlan EU, a külföldi elemzők, sőt maga Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök pszichogramjának érdekes adaléka, hogy maga is kérkedett ezzel, amikor elismerte a júniusi Mozgó Világ-interjúban, az Orbán-kormány 1998–2002 között jobb teljesítmény nyújtott, mint az azt követő MSZP–SZDSZ-koalíció.
A Fidesz elnöke, akit a tavaszi vereséget követően a jobboldalon is szokatlan keménységgel bíráltak a kampányban elkövetett hibái miatt, többek között a kormányzati bűnök következtében stabilizálhatta párton és a jobboldalon belüli pozícióját. A kormányról kiderült, hogy program és elképzelés nélkül vágott neki a parlamenti választásoknak, így képtelen volt kihasználni a győzelmét követő első hónapokat. Mára nyilvánvalóvá vált, nem sikerült a Szövetségen belül Orbán-váltó hangulatot gerjeszteniük. Amit az önkormányzati választásokon éppen a pártelnökkel elért megrendítő erejű Fidesz-siker is alátámasztott.
Az, hogy a koalíció nem tekintheti magát az elmúlt fél év valódi győztesének, a legszemléletesebben a kormány és az MSZP közeli sajtó kommunikációs fordulatában érhető tetten. Ez az „úgy együttműködnénk veled, kedves ellenzék, de előtte zavard el a Fidesz éléről a csúnya, feszültséget szító Orbánt” mottójú sorozat talán eddigi legszebb példánya Szanyi Tibornak e lap december
8-i számában közölt cikke. Szanyi írásából, mint annyi más elemző nyilatkozatából is, kicsendül az őszinte aggodalom a magyar jobboldal, a Fidesz jövőjéért: mint állítják, Orbánnal 2010-ben is csak veszíthetnek. Ezt az érzékeny odafigyelést csak még hitelesebbé teszi, hogy éppen Szanyi volt a 2003. márciusi MSZP-kongresszuson az, aki a sikeres osztogatási politika végcéljaként és az EP-választások megnyerésének esetére a küldöttek előtt megcsillantotta a Fidesz szétverésének lehetőségét. Igaz, akkor még az MSZP az erő pozíciójából próbált meg diktálni, ma viszont az általa okozott gazdasági és politikai csődtömeg miatt rákényszerül arra, hogy a felelősség egy részét az ellenzékre terítse. De már az 1945-ös magyar demokratikus kísérlet ellehetetlenítésekor is azzal hitegették a szétverni szándékozott pártokat: elég, ha feláldoznak néhány zavarkeltő elemet, s utána szakkérdésekben remekül megy majd az együttműködés.
Nehéz eldönteni, hogy az ember sírjon vagy nevessen, amikor a magát papíron még mindig szociáldemokratának nevező párt egyik prominense éppen a multikkal szembeni fellépésben lát lehetőséget a Fidesszel történő együttműködésre. Azt sem könnyű megérteni, hogy a Fidesznél miért demokráciadeficit az egyetlen pártelnökjelölt, míg az MSZP-sajtóban és -táborban a kutyát sem zavarja, ha Gyurcsány valóban kihívó nélkül indul és győz. Mindezek ellenére érdemes egy pillanatra eljátszani a gondolattal, mi történne utódával akkor, ha a Fidesz elnöke megfogadná eme tanácsokat, és visszavonulna. Nagyjából az, ami az önkormányzati választásokon, ahol hiába hangoztatta Tarlós István függetlenségét, vele szemben szinte egyetlen érvként az hangoztatták, ő is „az Orbán embere”. Pedig szinte senki sem vonta kétségbe, hogy sokkal alkalmasabb lett volna Demszkynél a főpolgármesteri posztra. Abban, hogy a szövetség máig egyben maradt, minden politikusi hibája ellenére óriási szerepe volt/van Orbán Viktornak, s pontosan ezért szeretnék őt nyugdíjazni.
Persze ha az ember a kormány közeli sajtót olvassa, akkor tényleg közel vagyunk már a Kánaánhoz. Hiszen olyan országban élünk, ahol a leghangsúlyosabb társadalmi és politikai probléma ma az, hogy a legnagyobb ellenzéki párt kit indít a három és fél év múlva sorra kerülő parlamenti választásokon.

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.