Bérinfláció és demagógia

Gazdag László
2007. 01. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Makacsul tartja magát közgazdáink (egy része) és gazdaságpolitikusaink (döntő többsége) körében a bér-ár spirál dogmája, annak ellenére, hogy ezt már megcáfolta a tapasztalat. Sehol a világon nincs ma és az elmúlt három évtizedben nem is volt bérinfláció. A bérinflációt (bér-ár spirált) kiiktató közgazdasági automatizmus roppant egyszerű, érthető.
Feldolgozóipar és nyersanyagtermelés. Három fontos különbség van a feldolgozóipar és a nyersanyagtermelő szektor (agrártermelés és kitermelőipar) között:
1. A feldolgozóipar hozzáadott értéktartalma jóval nagyobb. Ezt már a régi görögök is sejtették, akik a barbárokkal folytatott kereskedelmüket úgy rendezték be, hogy a barbár környezet szállította a nyersanyagot, ők pedig a feldolgozott készterméket. A középkorban a velencei ötvösművészek a felhasznált arany értékének ezerszeresét realizálták ékszerekben feldolgozva. Így aztán nem a kontinens legnagyobb aranytermelője (az Anjou-kori Magyarország) gazdagodott meg az aranyból, hanem Velence. Ugyanezt látjuk Spanyolország esetében Kolumbusz után: nem a spanyol nemesek gazdagodnak meg az inkák, aztékok, maják aranykincséből, hanem a flandriai manufaktúrák tulajdonosai, akik aranyért textilt szállítanak.
2. A termelékenység, hatékonyság javításának a kitermelőiparban és a mezőgazdaságban természeti korlátai vannak (éghajlat, föld, biológiai ciklusok, geológiai viszonyok), ami nincs meg a feldolgozóiparban.
3. A feldolgozóipari termékek árai költségérzékenyek, míg a nyersanyagok árai kereslet-kínálat érzékenyek. A nyersanyagtermelők nem képesek követni a kereslet-kínálat változását a volumennel, ezért az áraik reagálnak. A tőzsdén nyersanyagokat találunk, és nem feldolgozott termékeket. A búza, az olaj, a réz stb. ára ingadozik a világpiacon, a tőzsdéken, és nem az autó, a plazma tv, a számítógép stb. ára. A feldolgozóipar ugyanis a volumennel követi a kereslet-kínálat változását, nem pedig az áraival. Ezt elősegíti az információtechnológia robbanásszerű fejlődése, a nagy, világot átfogó termelési-kereskedelmi rendszerek (multik) kialakulása, hiszen a piac legapróbb rezdüléseiről is pontos információi vannak a termelőknek, kereskedőknek.
A továbbhárítás mechanizmusa. A feldolgozóipar a költségek erőteljes növekedésére saját árai egyszeri, lökésszerű növelésével, vagyis egy inflációs továbbhárítással válaszol. A továbbhárítás itt a fogyasztóra való áthárítást jelenti. Természetesen ilyen esetben a fogyasztó oldaláról is ellenállás tapasztalható, vagyis a szakszervezetek bekeményítenek, béremelést harcolnak ki. Tehát ilyenkor a béremelés nem okozója, hanem következménye az inflációs spirálnak. Ezt láttuk például az olajárrobbanás után, amikor 1973–1980 között harminckétszeresére nőtt az olaj ára a világpiacon. Ez az árrobbanás továbbgyűrűzött a többi nyersanyagra és energiahordozóra, amit viszont a feldolgozóipar (a fejlett Nyugat, tudniillik) egy inflációs spirállal egyszerűen visszahárított a nyersanyagtermelőkre.
A leírtakból következik, hogy a magas fokon feldolgozott termékek termelői előnyben vannak a nyersanyagtermelőkkel vagy a köztes termelőkkel szemben. (Köztes termékek = magas energia- és nyersanyaghányadú termékek.) Hozzáteszem, hogy ma Magyarország makroszerkezetét éppen a köztes termékek jellemzik leginkább. Ezért van az, hogy nálunk egységnyi GDP megtermeléséhez háromszor annyi energiát használnak föl, mint Ausztriában. Veszélyeshulladék-kibocsátásunk egységnyi GDP-re vetítve ma nyolcvanszorosa Svájcénak. A feldolgozóipar és a nyersanyagtermelők közötti cserét a cserearányok (terms of trade index = exportárak alakulása osztva az importárak alakulásával) javulása jellemzi az előbbiek javára, és romlása az utóbbiak javára. Magyarországon az elmúlt három évtizedben végbement cserearányromlás a II. világháború veszteségeit sokszorosan meghaladta. Ezzel fizettünk az elavult gazdaságszerkezet konzerválásáért, a világgazdasági korszakváltás elszabotálásáért.
Ez a problémák alapvető oka, és nem a túlzott bérkiáramlás. Mindebből következik, hogy a béremelkedés sehol sem idéz elő inflációt. Nem a jövedelempolitika a felelős tehát az inflációs nyomásért. Ugyanis ma szinte bármekkora béremelkedésre a feldolgozóipar a hatékonyság gyors javításával képes válaszolni. Természetesen a béremelkedéseknek kialakult Nyugaton egy természetes rátája, ami követi az inflációt és a termelékenység javulásának folyamatát. Magyarországon ebből a szempontból speciális a helyzet, ugyanis a humán tőke, a dolgozó, vagyis az élőmunka erősen alulértékelt. Szó sincs tehát arról, hogy „a magyarok jobban élnek, mint amennyi a teljesítményük”. Ez egy hamis mítosz.
Egy orvos, egy kórházi nővér, egy traktoros, egy gyári munkás a futószalag mellett ugyanazt a munkát végzi, vagy gyakran még többet, mint a Lajtán túli társa. A bérkülönbség mégis nyolc-tízszeres az utóbbi javára.

A szerző közgazdász, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.