Báránybőr

Ki kerül ki győztesen Kubatov Gábor és a Fradi-ultrák csatájából?

B. Molnár László
2016. 04. 01. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húsvéti ünnepkör a lelkek felemelkedését hozta el a keresztény világ számára. Ilyenkor nem számít csodának, ha a hit ereje a korábbi ellenségek szívét meglágyítja, egymás felé fordítva őket. Csak nem efféle fennkölt eszmék fordították egymás felé Kubatov Gábort, a Ferencváros elnökét és a meccsekre éppen két éve nem járó Fradi-tábort? Múlt csütörtökön ugyanis az ultrák által gyűlölt elnök bejelentette egy szurkolói ankéton, hogy „a Ferencvárosi Torna Club vezetése úgy döntött, megteremti annak lehetőségét, hogy a 12 éve annyira várt, 29. bajnoki cím ünneplésén minden zöld-fehér érzelmű szurkolónk részt vehessen. Ezért az érvényben lévő, a Groupama Arénából történt összes kizárást a klub azonnali hatállyal felfüggeszti”.

Sokan találgatják, vajon melyik fél engedett, ki tette meg az első lépést a másik felé. Hiszen korábban valóságos háború dúlt, miután Kubatov Gábor többek között a rendbontók azonosítását segítő vénaszkenner használatához kötötte, ki teheti be a lábát a stadionba, míg az ultrák elutasították ezt. Egyik fél sem visszakozott két éven keresztül, így a tábor még nem jelent meg Fradi-meccsen a Groupama Arénában. Elmentek viszont Székesfehérvárra, Kispestre, majd legutóbb Csepelre, és valamennyi helyen igazi meccshangulatot teremtettek, mindenféle balhé nélkül. Az utóbbi találkozón egyébként tízezren voltak a harmadosztályú Fradi II. vendégjátékán, míg a bajnoki címért hajtó csapatot ötezernél is kevesebben buzdították az ultramodern arénában.

Állítólag ez volt az a pont, amikor Kubatov úgy gondolta, itt az idő, valamit tennie kell. Hiszen ország-világ tudomást szerzett a csepeli meccset kísérő hangulatról: arról, hogy a szigetiek vezető gólját szerző csatár egyszerűen sírva fakadt a találkozón szerzett élmények hatására. És ezek pozitív érzések voltak. Kérdés azonban, hogy a megkezdődő tárgyalások és a klub bejelentése mögött mi húzódik meg. Mert az elnökség által felfüggesztett szankciókat csak néhány emberrel szemben alkalmazták, azok is lejártak volna 2016. június 30-án. Ráadásul az ultrák által leghangosabban kifogásolt vénaszkenner elvetéséről egy szó sem esett a klubvezetés részéről, és ha figyelmesen olvassuk a közleményt, akkor rájövünk, mindössze egyetlen meccsről van benne szó, a bajnokavatásról.

Nem véletlenül gondolják sokan, hogy ezzel Kubatov csak át akarja tolni a felelősséget a szurkolókra, mondván: én megtettem az első lépéseket, ha nem lesz béke, az a tábor miatt van. Ugyanis éppen arra számít, hogy a B-közép – a hőn állított bajnoki cím megünneplése miatt feledve a vénaszkenner kérdését – megjelenik a stadionban, és akkor joggal állíthatja, hogy ő győzött. Ha viszont eltörölnék a jelenlegi beléptetési rendszert, akkor Kubatov teljes vereséget szenvedne. Ezt nem engedheti meg magának, hiszen ezzel nem csak hiteltelenné válna, de meglenne a veszélye annak is, hogy a visszatérő ultrák vezetői ettől kezdve mindenbe beleszólnának, ők akarnák irányítani a klubot. Ki tudná feledni azt az időszakot, amikor a hírhedt kettes szektor edzőt buktatott, játékosokat, nézőket félemlített meg?

A megegyezés a közelgő ünnepi alkalom miatt szükségszerű lenne. Kérdés, a szurkolói csoportok visszatérnek-e az arénába, vagy kivárják a népligeti kivetítő előtt, amíg minden követelésüket elfogadja az elnökség. Mert utóbbiak a Csepelen tapasztalt hangulatban szeretnék a bajnoki címet ünnepelni, csakhogy ez a tábor nélkül reménytelen vállalkozás. A tárgyalások folynak, az idő egyre fogy. Bízzunk benne, hogy a mindkét oldalon felöltött báránybőr alatt nem farkasok lapulnak, akiknek lassan fogalmuk sincs arról, mit is jelent az alapítók által megfogalmazott három E: Erkölcs, Erő, Egyetértés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.