Mérgek a betonkeverőből

Szeretnénk azt gondolni, hogy Magyarországon nem történhet meg, de nincs okunk az optimizmusra.

Győr Ágnes
2016. 06. 25. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz, droggal kapcsolatos ügyük van az arizonai hatóságoknak évente, a Kábítószer-ellenes Hivatal munkatársai ritkán tapasztalnak olyat, amin megdöbbennek. Mégis ez történt néhány napja, amikor felfedezték az Egyesült Államok első olyan biofűüzemét, amelyben a félrevezető nevű dizájnerdrogot fentanil hozzáadásával állították elő. Utóbbi az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító, amely a hatóságok szerint ötvenszer olyan erős, mint a heroin. Ha ismerősen cseng a neve, az nem véletlen: a közelmúltban Prince halálával kapcsolatban hallhattunk róla. A szakorvosi vélemények szerint ugyanis a legendás zenésszel is ennek a szernek a túladagolása végzett.

A lefülelt üzemben a hírek szerint betonkeverő segítségével elegyítették a vegyszereket, s a több százezernyi lefoglalt adag végső célja az utca lett volna, ahol igen kelendők a herbálnak is nevezett dizájnerdrogok. Nem azért, mert annyira euforikus élményt nyújtanak: a szakemberek szerint a rövid kellemes érzés után hamar borzasztó fizikai és pszichés tünetek jelentkeznek. Vonzerejük három alappillére, hogy olcsók, könnyen elérhetők, és az emberek alig tudnak róluk valamit. A biofű elnevezés miatt sokan abba az illúzióba ringatják magukat, hogy ha nem egészséges is, de tulajdonképpen természetes alapanyagokból készült a füstölgő szál, amit az ujjaik között tartanak.

Így volt ezzel Connor Eckhardt is. A 19 éves amerikai fiatal 2014-ben baráti társaságban elszívott egy ismeretlen összetételű biofű-cigarettát, majd kisvártatva kómába esett. Elrettentésképpen a családja feltett az internetre egy rövid felvételt a fiúról, ahogyan Newport Beach-i kórházi szobájában elbúcsúznak tőle, mielőtt a személyzet átviszi a műtőbe, hogy szerveit olyanoknak adják, akik számára még van remény. A tragédia után Eckhardték alapítványt hoztak létre, hogy felhívják a figyelmet a dizájnerdrogok veszélyeire, és szigorúbb jogi szabályozásukért kampányoljanak. Ezek a kábítószerek ugyanis abszurd módon több államban a boltokban is kaphatók, igaz, azzal a felirattal ellátva, hogy „nem emberi fogyasztásra való”. A fiú egyébként a végzetes adagot az otthonától egy sarokra levő vegyeskereskedésben vásárolta.

Szeretnénk azt gondolni, hogy Magyarországon ilyesmi nem történhet meg, de nincs okunk az optimizmusra. A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának legutóbbi jelentésében arról számolnak be, hogy hazánkban is több olyan eset történt, amikor ecstasyval kevert biofű okozott súlyos mérgezéseket. Noha pontos adatok nem állnak rendelkezésre a herbál használatának hazai elterjedtségéről, az elvonókúrákon egyre gyakrabban bukkannak fel a biofű rabjai, és sok vidéki gyermekotthonban ritka kivétel az a kiskamasz, aki ne fogyasztott volna dizájnerdrogokat. A szakemberek a szintetikus drogok megjelenését Magyarországon 2010-re teszik, négy évvel később pedig már tömeges, az ismeretlen összetételű szerekhez köthető iskolai rosszullétekről érkezett bejelentés. Van, aki szerint ha azonnal megkezdték volna szervezetten, nagy erőkkel a fiatalok felvilágosítását, ma nem itt tartanánk. De abban minden szakember egyetért, hogy megfelelő tájékoztatással megóvhatunk olyanokat, akikre potenciális fenyegetést jelentenek ezek a szerek.

Abból is látszik, mekkora szükség lenne a széles körű felvilágosításra, hogy az interneten számos fórumon kérdezgetik egymást a fiatalok arról, milyen hatásai vannak a herbálnak. Álneveik rejtekéből az iránt érdeklődnek, hogyan lehet leszokni, meddig tartanak az életüket megkeserítő elvonási tünetek. Kevés a biztató válasz, abban viszont mindenki egyetért, hogy a biofű napok alatt rabjává teszi az embert. Ha ezt többen tudnák, talán kevesebben lépnének arra az útra, mint Connor Eckhardt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.