Pontyos történet

Az utolsó falatnál érzem, szálka van a torkomban. Aki ponttyal kezd, erre számíthat, nem különleges eset.

Körmendy Zsuzsanna
2016. 08. 12. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi mást kér az ember egy balatoni strand vendéglőjében, mint rántott pontyot? A filézett fogas előző nap megvolt, a halételtől eltántorodni harminc fokban nem érdemes, engem ilyenkor sem babgulyás, sem pörkölt nem hoz tűzbe. Egymást érik a fizetős strandon az éttermek, büfék, így aztán nem hosszú a sor. Elmondom kívánságomat, mire az ablak mögötti fáradt ember visszakérdez: hol olvasta? Mondanám, hogy Schopenhauernél, de az itt nem lenne jó vicc. A bejárat melletti táblán krétával tetszettek kiírni az étlapot. Meglepődés. Ez biztos? Mi lennénk azok? Hol látta? Kezdem elveszteni a bizalmamat, milyen hely az, ahol nem tudják, mit kínálnak a vendégnek.

A fáradt ember ekkor hátraszól: van nekünk rántott pontyunk? A szakácsnő kedélyesen bólogat, de még mennyire hogy van, és milyen friss! Na, az majd kiderül, gondolom, mindenesetre étvágygerjesztőnek kérek egy fröccsöt. Várom a kérdést, ezt meg hol olvastam, Krúdynál? De nem, szó nélkül a pultra kerül a gyöngyöző, jó hideg, a pohárra párát lehelő fröccs. Mellé kapok egy szalvétát is, kissé rálötykölve a pohár tartalma. Akkor ez most kis híján egy fröccsöntött szalvéta.

Nemsokára asztalomra kerül a pontyétel, dupla adag tartárral, ahogyan kértem. Csakhamar megértem, miért vagyok az egyedüli, aki rántott halat kért. A ponty jóízű, de nagyon szálkás. Egy balatoni strand éttermében azonban, ahová vizes fürdőruhában is bátran beülnek az emberek, nincsenek gátlásaim kézzel szedegetni szét a pontypatkót. Kérhetnék éppen halkést is, ha körbe akarnám röhögtetni magam, most ettől inkább eltekintek.

Az utolsó falatnál érzem, szálka van a torkomban. Aki ponttyal kezd, erre számíthat, nem különleges eset. Egyediségét talán az adja, hogy a szálka úgy döntött, marad. Nem akarom elhinni. Leküldök öt szem hasábburgonyát, oda se neki. Iszom rá a fröccsből, attól se mozdul. Képzeletemben megjelenik az Amadeus-film egyik groteszkbe hajló jelenete: a született gonosz (van ilyen?) Salieri apja asztalkendővel a nyakában egyszer csak fuldokolni kezd. Szemei kigúvadnak, kapkod a torkához, mindhiába. Ott éri a halál az asztalnál, nyilván ő is szerette a rántott pontyot. Öt-hat nyelési kísérlet után föladom. A szálka délcegen ül a torkomban, engem elkerül a gyors halál kegyelme, ilyen könnyen nem úszom meg. Méltóságomon alulinak tartom a nyilvános fuldoklási jelenetet, ezért odamegyek a fásult személyzethez, aki azt se tudja, mit árul, és a torkomra mutogatok, miközben hősiesen szavakat formálok. Kis problémám akadt. Igen, akadt. A szó szoros értelmében. A mandulám hűlt helyén. A fáradt ember fölélénkül. Gyorsan egyen kenyeret! Elém tesz egy egész kosárral. A helyemre viszem, ki tudja, mi lesz a vég, mégis más az elmúlás a saját briftasnim és mobilom mellett. A megélénkült ember követ a tekintetével. Átinteget az asztalok fölött. Nagy harapásokkal! Ne rágja meg! Egyben! A szemében emberi melegség, részvét, szimpátia és empátia, csak úgy tocsogok az együttérzésében. Sok ez nekem. Meg még a szálka is.

Egy gulág-fogoly mohóságával hatalmasat harapok a kenyérbe. Nézőközönség jelképesen kirekesztve. S hogy jót harap, hozzáharap megint, írná rólam a költő. A harmadik falásnál a szálka eltűnt a torkomból. Hálás pillantásom találkozik a megkönnyebbülten sóhajtó pincérével, aki felmutatja a győzelem V betűjét.

Hát hol kapom én ezt meg Kelet-Közép-Európán kívül? Korfun történhetne velem ilyesmi? Vagy Barcelonában? Ott ez pont fordítva van. Mint vendég, talán fontosabb lennék. De mint segítségre szoruló ember?

És jó ez nekem így. Inkább elmesélem a konyhafőnöknek, mit olvastam az étlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.