Se burkini, se bőrtanga

Ha az embernek ilyen párttársai vannak, akkor nincs szüksége ellenségekre.

Pápay György
2016. 11. 30. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az embernek ilyen párttársai vannak, akkor nincs szüksége ellenségekre. Ez leginkább a hazai baloldali pártvezérek sorsán tűnődve juthatott eszünkbe az elmúlt években, most viszont az ellenzéki térfél túloldalát elnézve is hasonló gondolataink támadhatnak. Amikor a Fidesz – és kiváltképp a Habony–Vajna-féle bulvármédia – mindent elkövet azért, hogy még a legbelvárosibb értelmiségiek szemében is szimpatikussá tegye a néppártosodó Vona Gábort, akkor színre lép Toroczkai László, és huss, rögtön oda a liberális-radikális szivárványkoalíció.

Az ásotthalmi képviselő-testület elhíresült rendelete – amely még az ugyancsak hírhedt érpataki modell szellemi atyjának, a nem éppen szélsőliberális hírében álló Orosz Mihály Zoltánnak is sok volt – nem is jöhetett volna rosszabbkor a politikai centrum felé kacsingató Jobbiknak. Különösen, mivel nem egy mezei polgármester magánakciójáról, hanem a párt egyik alelnökének – állítólag szintén magántermészetű – ötletrohamáról van szó. Bár az ügyben megszólaló jobbikos politikusok tagadták, hogy Toroczkai egyeztetett volna a pártvezetéssel, ez csak annál rosszabb Vonára nézve. Mire demonstrálhatná, hogy sikerült lenyesegetnie pártja „vadhajtásait”, kiderül, hogy saját alelnöke fölött sem képes kontrollt gyakorolni, ha arra épp rájön a trollkodhatnék.

Egyébiránt rejtély, mi késztette meleg- és muszlimellenes rendelkezések bevezetésére Toroczkait. A házasság intézményét támadó performanszok tiltása már csak azért is különös, mert nincs tudomásunk arról, hogy a Pride útvonala újabban Ásotthalmot is érintené. Ha viszont a polgármester ennyire retteg a melegjogok kiterjesztésétől, akkor nem igazán érthető, miért korlátozná éppen a muszlimok szabad vallásgyakorlását, ami sokak szerint az előbbi tökéletes ellenszere – tehetnénk hozzá némi cinizmussal. De Ásotthalom egyik szélsőségnek sem enged: se burkini, se bőrtanga. A rendelet ugyanakkor a szeszesital-fogyasztást is megtiltja, ám csak az üzletek tízméteres körzetében, így nem kell attól tartani, hogy a nagyközségben valamiféle puritán utópia fog megvalósulni.

Félreértés ne essék: véletlenül sem az ásotthalmi emberek hitén, meggyőződésén szeretnénk gúnyolódni. S végképp nem a félelmeiken, hiszen a migrációs nyomás a szerb határ tőszomszédságában nyilvánvalóan egész másként érződik, mint a fővárosban vagy a nyugati végeken. Viszont településvezetőként a migránsok által letarolt veteményesek, kiskertek helyébe rögtön mecseteket vizionálni nem más, mint egyszerű félelemkeltés. Jogszabályban tiltani a müezzin tevékenységét vagy a nikáb, a csador, a burka – és a burkini! – viselését pedig színtiszta politikai kalandorság.

Ennek persze megvan a maga előzménye. Emlékezzünk csak, amikor az őszi kampányban a Fidesz azt bizonygatta, hogy sikertelen népszavazás esetén Brüsszel idegeneket telepít a baloldali városokba – azóta is várjuk az ezzel kapcsolatos híreket –, a településekkel pedig sorra fogadtatták el a kvótát elutasító határozatokat. A legtragikomikusabb az volt, amikor Gödöllőn elfogadtak ugyan egy ezzel kapcsolatos indítványt, de nem azt, amit a helyi kormánypárti képviselők terjesztettek be, ezért az utóbbiak azzal vádolták Gémesi György polgármestert, hogy kiszolgáltatja a várost a kényszerbetelepítésnek. Ahogy akkor a fideszesek Gémesire, úgy licitál most rá Toroczkai a túlhajtott kormánypárti retorikára.

A Jobbik eddig tartózkodott attól, hogy szélről próbálja előzni a Fideszt migránsügyben, azt hangoztatva, hogy az ország valós problémáira kíván koncentrálni. A müezzinek és a muszlim öltözködési szokások ügye azonban – különösen a vidéki kistelepüléseken – aligha tartozik ezek közé. Persze ettől Toroczkai még játszhatja azt saját szakállára, hogy ő a végvári vitéz, Ásotthalom meg a végvár. Csak így a pártjára szomorú vég vár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.