Az élet tanítómestere

1994 után a Fidesznek meg kellett küzdenie nem túl hosszú, de viharos múltjával.

Ugró Miklós
2016. 12. 02. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány leválthatatlannak tűnik. A választási matematika tudatos torzításai folytán a lakosság egyharmadának szavazata kétharmados parlamenti többséget eredményezett, és a közvélemény-kutatások szerint a pártok közti arányok – kisebb-nagyobb hullámzásokat leszámítva – gyakorlatilag változatlanok. Az ellenzék szétesett és megosztott. Bár hangoskodnak, s minden lehető ürüggyel, okkal, ok nélkül támadják a kormányt, a legélesebb, legmegalapozottabb kritikáik is hatástalanok. Folyamatosan az összefogásról, a közös fellépés szükséges voltáról beszélnek, de az egymással való huzakodás minden erejüket felemészti. A másfél év múlva esedékes választáson az ellenzék esélye minimális. A kormányzat viszont annyira magabiztos, hogy több ciklusra is előre tervez, és a pillanatnyi állapotok alapján ez egyáltalán nem illuzórikus vágyálom. Általánosan elterjedt vélemény, hogy hacsak valami szörnyűséges kataklizma nem történik, az elkövetkező választást csak a kormánypártok nyerhetik meg. És ebbe még néhány rossz intézkedés is belefér.

Ez nem – jobban mondva nemcsak – a jelenlegi helyzetkép, hanem a húsz évvel ezelőtti is. Azt mondják, a történelem ismétli önmagát. Tudós történészek szerint ez csak felszínes kocsmafilozófia, de a magamfajta „zsurnálhistorikusok” szívesen hivatkoznak erre a tételre. Hiszen ha nem lennének ismétlődések a történelemben, hogy lehetne az élet tanítómestere? Ám a hasonlóságok ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a megoldással kecsegtető módszereket elegendő lemásolni és megismételni. Az utóbbi hónapokban mégis annak vagyunk tanúi, hogy a Jobbik megpróbálja lemásolni a Fidesz húsz évvel ezelőtti, kétségkívül bravúros teljesítményét.

1996 őszén a jobboldali pártok kétségbeesetten igyekeztek a balliberális koalíció ellenében legalább halovány győzelmi eséllyel bíró, kormányképes erőt mutatni. Annyiban egyetértettek, hogy összefogásra van szükség, de itt véget ért az összhang. Több párt is számított rá, hogy a leendő szövetség integráló és vezető társulata lesz, de inkább csak ambíciókkal rendelkeztek, a szükséges kapacitásokkal már nem. A nagy rendszerváltó párt, az MDF nem bírta kiheverni az 1994-es választási vereséget. Hiába lett az ellenzék legerősebb pártja, a nem egész 12 százalékos eredményt megalázónak érezték. Újból egymásnak feszültek a különböző irányzatok, amelyeket korábban Antall József politikai tehetsége és a kormányzás felelőssége átmenetileg megbékített. (A szélsőségeket – MIÉP, A Magyar Érdek Pártja, Piacpárt stb. – gondosan kinyomták az MDF-ből.) A két legnagyobb eszmeáramlat hívei között 1996 tavaszán – ismét csak átmenetileg – kibékíthetetlenné nőttek az ellentétek, s pártszakadás következett be. (2005-ben ismét egyesültek.)

Az alapítók szellemiségét követő népnemzetiektől elváló, az antalli kereszténydemokrata hagyományokat ápoló MDNP joggal reménykedett abban, hogy a létrejövő jobboldali összefogás meghatározó résztvevője lesz, de az összefogást megvalósító Fidesz inkább a népieket részesítette előnyben. A vágyott szövetség vezetésére alkalmasnak tartotta magát a Független Kisgazdapárt, de ezzel a véleményével egyedül volt. A KDNP-nek volt esélye, hogy integrálja a jobboldali pártokat, de az állandósult belső feszültségek és a pártelnök bizonytalanságai megakadályozták azt. A MIÉP – mint parlamenten kívüli párt – reálisan csak arra vágyhatott, hogy a mérleg nyelve legyen. Így a jobboldali összefogás megteremtése egy akkoriban még nem jobboldalinak tartott pártra maradt.

A Fidesznek meg kellett küzdenie rövid, de viharos múltjával. El kellett hitetnie, hogy már nem a valláson gúnyolódó, a Trianon-megemlékezésről kivonuló, a hadiárvák költségvetési támogatását homoszexuális-szervezeteknek juttató ultraliberális párt. Hogy az a rész 1993 őszén távozott a pártból. Hogy már nem a túloldalhoz tartoznak, hanem valóban nemzeti elkötelezettségű, keresztény és polgári értékrendű, mérsékelten liberális párttá váltak. Akik képesek megszólítani a polgári jobboldalt, és korszerű üzeneteket közvetítenek neki. Ha a Jobbik ma az akkori Fidesz babérjaira vágyik, akkor ezt a teljesítményt is reprodukálnia kellene. De ennek egyelőre semmi jele: a cukiságkampány nem helyettesítheti a programadást.

Ám a Fidesz nem csak a jól szerkesztett programnak, az ügyesen megválasztott hívószavaknak köszönhette 1998-as győzelmét. A Bokros-csomag, az olajszőkítés, az orosz államadósság lebomlása, a Tocsik-ügy erősen megtépázta a koalíció tekintélyét. Profi propagandával könnyű volt ellenük fordítani. Most nem csak arról van szó, hogy a közvélemény mintha immunissá vált volna a korrupcióval szemben, hanem a Fidesz alapvetően sikeresen kormányoz. Nem csak a kommunikáció szintjén: számos társadalmi réteg kifejezetten elégedett a kormány tevékenységével. És ez ellen történelmi párhuzamokkal nehéz harcolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.