Satnya majomból a földkerekség ura

A fogalomalkotásra való képesség „gyorsforgalmi sávra” terelte az emberiséget.

Kiss Károly
2016. 12. 16. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon mi mozgatja a történelmet? Az anyagi viszonyok, ahogy azt Marx tanítja, és ahogy tanították kötelezően évtizedeken át? Az eszközkészítés, az emberi munkaképesség, a termelés szervezeti és tulajdonviszonyai? Vagy a szellem, az ideák, a gondolatok, amelyek mögött az isteni eszme áll? És a történelem nem más, mint az objektív szellem kibontakozása, önmagára találása, ahogy azt Hegel gondolta? Vagy a történelem a kettes számú kaotikus rendszerek kategóriájába tartozik, mint például a tőzsde, amelyet befolyásolnak a róla szóló jóslatok, de az kiszámíthatatlan és előre megjósolhatatlan, hogy mely (akár ma még jelentéktelen) események okozhatnak korszakos változásokat?

Yuval Noah Harari, a történelemírás és -értelmezés fiatal izraeli fenegyereke a gondolatok és eszmék pártján áll anélkül, hogy Istent feltételezné mögöttük. Szerinte úgy hetvenezer évvel ezelőtt egy „kognitív forradalomnak” köszönhetően jött létre fajunk, a Homo sapiens az előemberek egyik fajtájából egy evolúciós ugrás (mutáció) következtében. E forradalom következtében alakult ki a nem létező dolgokról, a fikcióról való gondolkodás és beszéd képessége. Kutyám a „séta” vagy a „csont” szavak hallatán azonnal izgalomba jön, de a „később” vagy a „holnap” bővítményeket nem érti. „Egy majomtól sosem tudnánk megszerezni a banánját azzal az ígérettel, hogy halála után majd végtelen mennyiségű banán vár rá a mennyországban” – írja Harari Sapiens című könyvében. Szerinte a fogalomalkotásra való képesség emelte ki az embert az állatvilágból, nem a munka és a szerszámkészítés. Az állatvilágban is van együttműködés (például hangyák, farkasok vagy csimpánzok között), de vagy rokonokkal, vagy kisszámú, ismert egyeddel. A Homo sapiens viszont azzal a képességével, hogy elképzel nemlétező dolgokat (a bibliai teremtéstörténettől a nacionalizmusig), együtt tud működni tetszőleges számú idegennel.

A gyűjtögető életmód során a sapiens-hordák ősi szellemekről és törzsi totemekről találtak ki történeteket. Ezek „elégségesek lehettek ahhoz, hogy ötszáz embert képessé tegyenek kagylóhéjjal kereskedésre, ünnepségek megülésére, vagy összefogásra egy Neander-völgyi horda kiirtása érdekében, de ennél többet nem tudtak”. Amikor azonban az emberek áttértek a földművelésre, és a mezőgazdasági forradalom lehetőséget nyújtott zsúfolt városok és nagy birodalmak megteremtésére, „az emberek hatalmas istenekről, hazáról és részvénytársaságokról találtak ki történeteket”, és ezek még szélesebb körű együttműködést tettek lehetővé.

Harari szerint a nagy birodalmakat az elképzelt rend, a jogszabályok és a közös mítoszok tartják fenn. A kereszténység nem állna fenn kétezer éve, ha az emberek nem hinnének Krisztusban; az amerikai demokráciát az emberi jogokban való hit tartja fenn; a modern gazdaságot pedig a pénzben és a kapitalizmusban való hit. „A kereskedő számára piac volt az egész világ és minden ember lehetséges vevő, [ ] a hódító számára az egész világ egy birodalom volt és minden ember lehetséges alattvaló, a próféták számára pedig a világ egyetlen igazságot tartalmazott, és minden ember lehetséges hívő volt.”

A birodalmak küldetéstudattal rendelkeztek, eszmék terjesztése érdekében hódítottak. A Brit Birodalom a liberalizmus és a szabadkereskedelem kettős evangéliumát hirdette; a szovjetek a kapitalizmusból a kommunizmusba való átmenet ígéretét. Amerika még ma is kötelességének tartja elvinni az emberi jogok és a demokrácia áldását a harmadik világba, „még ha cirkálórakétákon és F–16-osokon szállítja is ezeket”. Minden idők legnagyobb hódítója a pénz volt, „az emberi tolerancia csúcsa”, amely „szinte minden kulturális szakadékot képes áthidalni, és senkit sem diszkriminál vallása, neme, származása, életkora vagy szexuális irányultsága alapján”.

Harari fontos megállapítása, hogy a vallás emberfeletti legitimációt ad e törékeny, elképzelt rendeknek. Miközben azt hisszük, hogy a felvilágosodott Nyugaton a szekularizáció már rég végbement, változatlanul a legvadabb vallásháborúk dúlnak. Az új vallások a liberalizmus, kommunizmus, kapitalizmus, nacionalizmus, nácizmus. „Míg a buddhisták úgy hiszik, hogy a természet alaptörvényét Gautama Sziddhártha fedezte fel, addig a kommunisták úgy hitték, hogy Marx, Engels és Lenin jött rá erre a törvényre.” A kommunizmus szent könyve, A tőke ugyanúgy megjósolta, hogy a történelem hamarosan a munkásosztály elkerülhetetlen győzelmével ér véget, mint a Szentírás a Megváltó eljövetelét. A kapitalizmus kialakulásában és működésében a hitelezés mozzanata a döntő. Az a bizalom, amely a pénztulajdonos részéről megnyilvánul, szélesebb értelemben pedig az állandó növekedésbe vetett hit, amely ezt a bizalmat táplálja. Végső soron tehát a kapitalizmus is mítoszokon alapul.

„A kognitív forradalom óta a sapiens a kulturális evolúció gyorsforgalmi sávján halad, miközben a többi élőlény a genetikai evolúció forgalmi dugóiban toporog.” Ez emeli minden élőlény fölé, ezért uralja a világot. Satnya majomként számtalan legyőzőre akadt volna, de a fogalmi gondolkodás és a kollektív cselekvés legyőzhetetlenné teszi. „A kognitív forradalom az a pont, ahol a történelem kikiáltotta függetlenségét a biológiától” – olvashatjuk Hararinál.

Az ember itt felkapja a fejét, ez nyugtalanító gondolat. Vészesen összecseng Ray Kurzweil gyakran ismételt megállapításával, hogy az informatika, a digitális technika fejlődésének és a DNS feltérképezésének következtében a műszaki fejlődés exponenciálisan felgyorsul, és az ember letér a biológiai evolúció pályájáról. Van ebben valami fatális: ezek szerint nem csak a mai tudományos haladás miatt rohanunk a vesztünkbe, ez már azzal elkezdődött, hogy gondolkodó lények lettünk?

És vajon mit eredményez, hogy az emberiség rálépett a kulturális és technológiai evolúció gyorsított pályájára? A Homo sapiens jelentéktelen állatból „az egész bolygó urává és az ökoszisztéma rémévé küzdötte fel magát. Jelenleg az »istenné válás« [ ] küszöbén áll, hogy megszerezze nem csupán az örök ifjúságot, de a teremtés és pusztítás isteni hatalmát is. Sajnos a sapiensuralom ez idáig kevés olyat produkált, amire büszkék lehetünk.” Az ember ökológiai sorozatgyilkossá vált, és biotikus holokausztot valósít meg a többi élőlénnyel szemben.

„Hatalmasabbak vagyunk, mint korábban bármikor, de nemigen van ötletünk, hogy mit kezdjünk a hatalmunkkal. [ ] Magunk alkotta istenként csupán a fizika törvényei nyújtanak társaságot nekünk, nem tartozunk számadással senkinek. Emiatt szörnyű pusztítást viszünk végbe állattársaink között és a minket körülvevő ökoszisztémában, alig több okból, mint saját kényelmünk és szórakozásunk hajszolása, de így sem lelünk megelégedést soha. Van-e bármi veszélyesebb az elégedetlen és felelőtlen isteneknél, akik azt sem tudják, mit akarnak?” – hangzik Harari szigorú ítélete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.