Megingott elnöki székek

Úgy tűnik, 2017 a sportban tényleg a lázadás éve lehet.

B. Molnár László
2017. 01. 02. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor tavaly novemberben Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást, vélhetően sokan voltak Magyarországon, akik azt hihették, aligha várható a közeljövőben ennél izgalmasabb és meglepőbb végeredménnyel szolgáló voksolás. Nos, ma már pontosan tudjuk, hogy ez tévedésnek bizonyult, hiszen a riói eredmények értékelését követően felbolydult a magyar sportélet. Az úszóknál 2015 decembere óta állt a bál, amikor Hosszú Katinka látványosan széttépte a szövetség által számára elküldött szerződést. Ezzel hozzákezdett Gyárfás Tamás szobrának lebontásához. A nagy túlélőnek tartott sportvezető nem tudott mit kezdeni a riói olimpia egyik legnagyobb hősének újabb, 2016-os rohamával, ráadásul év vége felé a nagypolitika is elengedte a kezét. Gyárfás ezt már semmilyen fenyegetéssel, taktikával nem élhette túl, a kommunikációja egyszerűen csődöt mondott. Hiába jelezte a lemondását követően, hogy esetleg vállalná a megméretést a tisztújító közgyűlésen, fentről a lehető legegyértelműbb módon megérkezett az elbocsátó szép üzenet. Már most biztosra vehető, hogy a megfelelő politikai háttérrel rendelkező Bienerth Gusztáv lesz a befutó a január 8-i választáson. Majd kiderül, jó döntés lesz-e ez fél évvel a hazai vizes vb előtt.

A kajakosoknál szintén régóta suttogtak arról, hogy előbb-utóbb náluk is váltásra kerül sor, hiszen a sikersportágat immár huszonegy éve – ez idő alatt a világversenyeken 367 aranyat nyertek a magyarok – irányító Baráth Etele sem éppen a mostani kormány embere. Nem kis meglepetésre a tavaly december eleji tisztújító közgyűlésen – amelynek elnökjelöltként futott neki – hirtelen visszalépett a jelöltségtől, és nem vállalta a sportág további vezetését. A Rióban betliző öttusa háza táján szintén kitört a belháború. Itt már túl vagyunk egy elnökcserén: Bretz Gyula megnyerte a vitáktól sem mentes választást a korábbi elnök, Réczei Géza ellen.

Az olimpiákon régóta eredménytelen ökölvívásban ki tudja, hányadik csörte kezdődött el az 1996 októbere óta a szövetség élén álló Csötönyi Sándor és a megújulásért küzdő Kovács Kokó István, valamint a legsikeresebb hazai profi menedzser, Rácz Félix között. Utolsó olimpiai bajnokunk (Atlanta, 1996) nemegyszer a szemére hányta a jelenlegi elnöknek diktatórikus vezetési stílusát, kitalált végzettségeit, míg Rácz Félix legutóbb éppen karácsonykor tett közzé saját közösségi oldalán egy tizenkét pontos kívánságlistát, mire volna szükség a sportág fellendítéséhez. A magyar amatőr ökölvívásért az eddigi több mint húsz elnöki esztendeje alatt rengeteget tevő Csötönyi Sándor csak a fenyegetésekig jutott el Kokó vádjaival szemben – pert sosem indított –, míg a menedzser állításait egy meglehetősen félresikerült válaszközleménnyel utasította el. A sportágban sürgősen párbeszédre volna szükség, mert az egymás mellett való elbeszélés nem vezet sehova, legfőképpen a világversenyek dobogójára nem.

A sport csúcsán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) élén is a változás szelei érezhetők. Előbb minden fontos jogkört elvettek a MOB-tól a szakállamtitkárság javára, majd egyre több írásban kezdték feszegetni a 2010 óta elnökként dolgozó Borkai Zsolt távozásának kérdését.

Szöul olimpiai bajnoka ugyan kijelentette, hogy az idei tisztújításon újra megpályázza az elnöki széket, ám minden arra mutat, ehhez nem kapja meg a politikai támogatást. Ennek első jeleként a sportnapilapban már napvilágot is látott egy utalás arra, miszerint a szerkesztőség birtokába jutottak olyan fotók, amelyek azt bizonyítják, hogy a MOB-elnök gyermekei tényleg hivatalos akkreditációkkal voltak jelen a riói olimpián. Hogy aztán miket fúj még be különböző ablakokon a lágy tavaszi szél, azt az olvasók fantáziájára bízzuk.

Mindenesetre úgy tűnik, 2017 a sportban tényleg a lázadás éve lehet

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.