Süketek párbeszéde

Azon tanakodtak zsidó vezetők, mit is kellene reagálni Vona hanukai üdvözletére.

Veczán Zoltán
2017. 01. 15. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem gondoltuk, hogy szükség volna rá – válaszolta Heisler András Mazsihisz-elnök, amikor arról érdeklődtem, meghívták-e a Szim Salom gyülekezet vezetőjét a kerekasztalra, ahol azon tanakodtak zsidó vezetők és egy politológus, hogy mit is kellene reagálni Vona Gábor hanukai üdvözletére. Emlékezetes, a progresszív hitközség volt talán az egyetlen, amelyik azt mondta, ha köszönnek, köszönjünk vissza – ám ők nem voltak hivatalosak a szerdai eszmecserére. A szimpózium egyébként is negyedóra késéssel kezdődött, ennyi időt vett ugyanis igénybe, míg mindenki keresztüljutott a fémdetektoros kapun és a regisztráción. Nem tudom, a marcona beléptetés mennyire szólt a résztvevők biztonságérzetének és mennyiben volt megszokott protokoll, mindenesetre az egyvéleményű közönség akolmelegével együtt bizarr exkluzivitásérzést adott.

A beszélgetést hallgatva sokszor támadt az a benyomásom, hogy a jobbikosokról és a fideszesekről – nemcsak a vezetőkről, hanem az egyszerű szavazókról is – a résztvevők úgy beszéltek, mint ahogy a zombifilmekben a „fertőzött” emberekről szokás. A dilemma mintha ugyanaz lett volna: gyógyszert kutassunk-e, amelynek segítségével talán egyszer újra emberek lehetnek, vagy inkább erődöt építsünk ellenük? Az, hogy a jobboldaliak is emberek, éppolyan legitim véleménnyel, éppolyan emberi félelmekkel és éppúgy történelmi traumákkal, mint a kerekasztal résztvevői-hallgatói, nagyon haloványan merült csak fel – akkor is a moderátor-újságíró részéről, aki maga is bevallottan csak „provokációként” vetette fel, hogy mi van, ha nem csak a Mazsihisznek van védhető álláspontja adott kérdésekben, például hogy Sólyom Lászlónak talán volt valami fontos indoka arra, hogy megvétózza a gyűlöletbeszéd-törvényt.

A közönség zúgolódása azonban helyretette a békülékenyebb hangot megütő Darvas István rabbit is, amikor az imént említett zombikkal való párbeszédet szorgalmazta, vagy épp rámutatott arra, hogy a résztvevők úgy sorolják követeléseiket Vonával szemben, mintha a Jobbik-elnök nem hanukai üdvözletet küldött volna, hanem egyenesen felvételét kérte volna a Mazsihiszbe. Számomra ekkor már világos volt, hogy a jelenlévők elsöprő többsége a jó és a gonosz harcaként fogja fel a világot, és nem diszkurzív térként, ahol vélemények ütközhetnek. Ebben a permanens háborús készültségben pedig nyilván csak rosszallást érdemel, aki különvéleményt fogalmaz meg.

Nyílt levelében Vona arról is írt, hogy „a keresztény magyarság és a zsidó magyarság számtalan sebet okozott egymásnak”, de sehova sem vezet a kölcsönös sérelmek felemlegetése. Ezt felhördüléssel idézték fel a kerekasztalon; Ceglédi szerint éppen a gesztus őszintétlenségét jelzi, hogy Vona nemcsak a holokausztról beszél, hanem megemlíti az ÁVH-t és a Tanácsköztársaságot is. A résztvevők nem bajlódtak azzal a kérdéssel, hogy az egyéves nyilas ámokfutást negyven év kommunista elnyomás követte – inkább úgy tettek, mintha meg sem történt volna, így az ezzel kapcsolatos sérelmek is irrelevánsak. (Mindez különösen visszás annak a Mazsihisznek a részéről, amelyet két évtizeden át vezethetett az egykori kommunista erőszakszervezet, a Munkásőrség sorait erősítő Zoltai Gusztáv.)

Valójában ezzel az elzárkózással, érzéketlenséggel, az eltérő vélemények nem tűrésével nincs egyedül a kerekasztal vérmesebb része, sem hallgatósága. Voltaképpen nincs is erősebb szövetségesük abban, hogy tovább folyjon a süketek párbeszéde, mint a vecsési Jobbik-alapszervezet, amely obszcén szavakkal határolódott el pártelnöke kéznyújtásától. Elvégre sokkal kevesebb energiát emészt fel a velük folytatott csörte, és egymás előítéleteinek igazolása, mint emberszámba venni a másikat és párbeszédet kezdeni – amire pedig a Szim Salom, Darvas rabbi vagy épp Vona szavai alapján egyre inkább lenne igény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.