Politikai öltönyvásár

Milyen legyen a tánc, milyen legyen az öltöny?

Veczán Zoltán
2017. 02. 14. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő tíz évvel ezelőtt egy ismerősöm gimnáziumában történt az eset, amikor a végzős osztály szembesült a szalagavató megszervezésének kihívásaival. Mint mesélte, az osztály végletesen megosztott volt: két erős klikk alakult ki a szülőktől hozott – vagy éppen annak ellenében dacoló – világnézet alapján, bár a tizenhét-tizennyolc éves gyerekeknél ez vélhetőleg csak egy újabb lehetőség volt, hogy a zenei vagy öltözködési stílus különbségeinél mélyebbnek tűnő ellentéteknek kifejezési formát adhasson. Mindenesetre a fiatalok néven nem nevezett liberális-kozmopolita és konzervatív frakciókba tömörültek, valamelyest a preőszödi országban tapasztalható felosztások mintájára.

És, mint a nagyoknál, minden kérdéses terület egyúttal csatatérré vált: milyen legyen a tánc, milyen legyen az öltöny? A konszenzus, a megegyezés szóba sem került, legalábbis nem a szó pozitív értelmében. A vérre menő vitákon és indulatokon a tanulóknál alig idősebb osztályfőnöknő nem tudott úrrá lenni, miközben az ellentétspirál olyan mélységekbe vitte a vitát, ahol a klikkeknek már nem saját akaratuk keresztülvitele volt fontos, hanem hogy a másiké ne érvényesüljön. Hogy milyen legyen a tánc? Legyen cigánytánc! – süvöltötték a liberálisok. Még mit nem, akkor palotás lesz! – vágták rá a konzervatívok. Ismerősöm emlékei szerint hasonló konfliktusok zajlottak le a tablóképek kapcsán is, az öltözéknél pedig természetesen a rózsaszín inges metroszexuális yuppie-öltöny csapott össze a bocskaival.

Az esetről több párhuzam is eszembe jutott: például a mostani amerikai elnökválasztás, ahol a republikánusok és a demokraták valamilyen hasonló, elmérgesedett logika alapján szavazták ki a valódi programmal induló, felkészült, ám kevésbé harsány jelölteket az előválasztásokon, hogy a másik oldal mumusait küldhessék végül ringbe egymás ellen. Ez a viselkedés már a gimnáziumban is gyerekes volt, a személyeskedésig fajuló szalagavatói huzakodást és kellemetlenkedéslicitet viszont sajnos ugyanaz a logika mozgatja, mint valamilyen homokozóbeli, „ha te ledöntöd a vártornyomat, én széttaposom a tied” jellegű óvodás versengést, vagy épp az amerikai elnökválasztást. Ha te küldöd Trumpot, én küldöm Hillaryt. Nem az a fontos, hogy tényleg bízzak benne: az a fontos, hogy neked felálljon a szőr a hátadon. Nem az a lényeg, hogy nekem jó legyen, hanem hogy neked rossz.

Ha viszont mégis meg kell egyezni valamiben – mert kénytelen-kelletlen együtt kell működnünk, hiszen a szalagavató közeleg –, akkor sem konszenzus születik, hanem kompromisszum: ha már nem tudom keresztülverni, hogy a másikat provokáló megoldás győzzön, akkor az elsődleges cél, hogy az ellenoldal szívének kedves megoldás semmiképp se érvényesülhessen. A szóban forgó osztály is elkerülte végül, hogy paradicsommadárként vagy bocskaiban parádézzon, helyette a világ legjellegtelenebb téeszelnököltönyét sikerült kiválasztani, mert a megnyugtató szürkeségre – látva az ellenoldal érdektelenségét – jobb híján mindkét fél rábólintott. Kísértetiesen hasonló helyzet állt elő a 2014-es hazai önkormányzati választásoknál, amikor a nem kettő, hanem legalább féltucatnyi klikkre szakadt, tágabb értelemben vett baloldalnak kellett közös jelöltet állítania, hogy legalább matematikai esélye legyen elragadni Budapest polgármesteri székét Tarlós Istvántól. A hosszas huzavona végén, a finis előtt pedig a vajúdó hegyek megszülték Falus Ferencet, aki ugyan néha autisztikus jegyeket is felmutatott, de legalább semelyik párt sem érezte igazán magáénak. Utólag pedig – csakúgy, mint az öltönynél – lehetett tologatni a felelősséget, valójában kinek is volt az ötlete. Unokaöcsém generációja már okosabbnak tűnik: fess formaruhát varrattak, és fergeteges táncos-zenés produkciót mutattak be, amelyből az összes végzős osztály kivette a részét. Vajon a politika mikor jut el idáig?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.