Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

„Ellenzéki” jelöltek

A Fidesz anyagi lehetőségei korlátlanok. Ráadásul látjuk azt is, hogy a törvényi korlátok sem vonatkoznak rájuk.

Reichert János
2018. 01. 15. 16:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pápay György A fideszes erőpolitika egyetlen ellenszere című írásában mutatta be , hogy a mostani választási rendszerben miként ellensúlyozható a Fidesz–KDNP túlsúlya. Elemzéséhez két kiegészítéssel szeretnék hozzájárulni.

Egyik nevezhető elméletinek is. Az angolszász parlamentarizmus normális működése valójában mindig két pártot feltételez. Azok a választási rendszerek, amelyek nem konvertálják automatikusan az összes szavazatot parlamenti mandátummá, mindig torzítanak, azaz egyeseknek kedveznek a többiek rovására. A gyakorlatban sehol sem működik teljesen torzításmentes választási rendszer, a mi Orbán Viktor-i rendszerünk pedig kifejezetten azt célozza, hogy a Fidesz és szatellitjei előzetes együttműködésük révén előnyben legyenek a szétaprózódó ellenzéki erőkkel szemben. Az ellenszer is kézenfekvő: az ellenoldalnak is együtt kellene működnie előzetesen. Miért nem lesz ellenzéki együttműködés? Ez a másik fontos tudnivaló, ha érteni akarjuk, miért nyernek idén is a most kormányzó erők.

Az ellenzéki együttműködést maga a Fidesz teszi lehetetlenné. Az ellenzék belső ellentéteit, képtelenségét a normális együttműködésre két módon érik el. Egyik a sajtó. Közismert, hogy a média elsöprően nagy hányada a kormányerők kezében és szoros irányításával működik. De az nem közismert, hogy az ellenzékinek hitt sajtó nem kis részét is a Fidesz irányítja, diszkréten, a nyilvánosság gondos kizárásával. A baloldali választók előtt titokban igyekeznek tartani, hogy az ATV és a Népszava is a kormány igényei szerint készül. Ez a két orgánum minden erejével azon dolgozik, hogy a baloldali pártok ne tudjanak együttműködni. Ezt a kormányzat pénzzel éri el: mindkettőnek jut állami hirdetés, nem ingyen, cserébe szoktak kérni ezt-azt.

Az ATV-t vezérlő Hit Gyülekezete a minap kapott 760 millió forintot az államtól, hivatalosan hitéleti célokra. Ugyan ki hiheti, hogy ennek az összegnek nincsen politikai ára? Németh Sándor Hit-főnök három évtizedes politikai tevékenységének ismeretében sejthetjük is ezt az árat. Németh és a gyülekezet egyébként korrekt üzleti partner, a pénzért teljesíteni fognak, a Fidesz nyugodt lehet. Baloldali ellenzéki egység nem lesz.

Ennél is egyszerűbb a közvetlen pártvásárlás. Pápay György vázolja, hogy a háttérben már régen folyik az összes egyéni választókerület felmérése. Sokban igencsak esélyes volna az ellenzéki jelölt – ha egyedüliként indulna. De nem egyedüliként fog. Ahol a nyilvánvalóan esélyes ellenzéki jelölt ellenzéki „vetélytársat” kap, ott mindenütt a Fideszt tudhatjuk a háttérben.

Vona Gábor vagy Szél Bernadett például indul egyéniben, és igenis esélyesek a Fidesz-jelölttel szemben. Ám ha fognak ellenük „ellenzéki” jelöltek is indulni, akkor a választóknak ne legyenek illúzióik. Ezek a jelöltek azért szállnak ringbe, hogy mégis a hivatalos Fidesz-jelölt győzzön. A Fidesz anyagi lehetőségei korlátlanok. Ráadásul látjuk azt is, hogy a törvényi korlátok sem vonatkoznak rájuk.

A szerző esszéista

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.