Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Egy RON hány HUF?

Könnyedén nyerhetné a választást a párt, amely meg tudná győzni a hitelkárosultakat.

Hegyi Zoltán
2018. 02. 21. 15:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történjen bármi a világban, úgy tűnik, kapcsolatunk román barátainkkal szoros és intenzív. Ezer év Erdélyben, száz év Romániában, ahogy Jeszenszky Géza oly szépen megfogalmazta a minap a Magyar Nemzetben. Meg ilyenek. Ha csak az elmúlt heteket nézzük is. Beszól egy csúnyát a tudós kolléga, aztán kötelességből elnézést kér, de a helyzet ettől még erősen freudi: félárbócon lógnak a székelyek. Megint összefutottunk fociban, ezúttal a Nemzetek Ligája elnevezésű matematikai fejtörő kapcsán. Nem kerültünk ugyan egy csoportba, az első meccsünket viszont ismét zárt kapuk mögött játszhatjuk, mivel legutóbbi találkozásunkkor szokás szerint konkoly került a jó szomszédság tiszta búzájába.

A legszebb talán mégis a román nő története, akinek 2015-ben a fejére zuhant egy könyvespolc, és azóta imádja a magyarokat. Még különösebb metamorfózis történt: magyarrá változott. Csíki sörrel tolja a kürtőskalácsot, kedvenc verse a Szózat, megtanulta a nyelvünket, és leghőbb vágya, hogy egyszer magyar állampolgár lehessen. Hogy mindebben mekkora szerepet játszott, hogy lábadozása során Zámbó Jimmyt hallgatott, egyelőre tisztázatlan, de a dolog spirituális része így is érzékelhető. Ez nem holmi tétova közeledési vagy megbékélési kísérlet, ez megvilágosodás a javából. Maga a zen. Mint amikor a mester váratlanul odasuhint egy tetőléccel az elkalandozó tanítványnak. A továbbhaladáshoz kulcsfontosságú lépés lenne, hogy megtudjuk, pontosan mely kötetek zuhantak a hölgy koponyájára, és okozták a drámai változást a gondolkodásában. Nem mindegy, hogy Hesse, vagy Móricz.

Sajnos azonban komoly különbségek is kimutathatók a két nép jelenkori mentális állapotában. Annak a szövegnek, hogy a puliszka nem robban, már jó ideje meszeltek. Romániában dugig vannak a börtönök korrupt járási és megyei elvtársakkal, államtitkárokkal, miniszterekkel, és ha a parlament egy törvényjavaslattal éppen hülyének nézné az istenadta népet, százezrek vonulnak az utcára. Ennek megfelelően a politikusok egyre ritkábban vetemednek hülyének nézésre.

Nézzük például a devizahitelesek ügyét! A szenátus már 2016-ban egyhangúlag elfogadta a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a bankok eredeti, felvételkori árfolyamon kötelesek visszaváltani a svájcifrank-alapú hiteleket. Ez nem átverés, hanem valódi, komoly segítség az árokparton-útszélen hagyott, átvert tízezreknek. A Román Nemzeti Bank természetesen többször megpróbálta lebeszélni a honatyákat a jogszabály elfogadásáról, sikertelenül. Hogy nálunk minden ígéret ellenére mi történik, azt látjuk. A hatalom részéről mélységes cinizmus és semmi szégyenérzet, az utcákon pedig néha feltűnik pár kisemmizett, házilag barkácsolt táblákkal, a fásult társadalom legteljesebb közönyétől kísérve, a szolidaritás jelei nélkül. Holott. Könnyedén nyerné a közelgő választást az a párt, amelyik képes lenne meggyőzni a károsultakat arról, hogy szavazataikkal őt támogassák. Ez persze ennyi hazugság és átverés után nehéz meló, de korántsem lehetetlen. Mivel különböző becslések szerint félmillió-kétmillió emberről lenne szó.

Egyelőre úgy tűnik, a Jobbiknak és az LMP-nek van értelmes és tisztességes stratégiája. Mindkét párt a felvételkori árfolyamon számolná újra a forintosításokat. A Jobbik a költségeket részben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizaátváltáson keletkezett vagyonából fedezné, a fennmaradó részt a hitelt nyújtó bankoktól szedné össze. Ezenkívül átnézné a közjegyzői, a végrehajtói és a pénzügyi rendszer visszásságait. Az LMP a szükséges több ezer milliárd forintnyi összeget a jegybanki alapítványokba kimentett pénzekből fedezné, valamint megvizsgálná, mi lett a sorsa az MNB-nél felhalmozódott 800-900 milliárdnyi árfolyamnyereségnek, és ezt az összeget is bevonná a kártalanításba. A Jobbikhoz hasonlóan a további összegeket a bankoktól gyűjtené be. Megvizsgálnák a közjegyzők felelősségét, az MNB-ét és a bankfelügyeletét, meg még azt is, hogy vajon miért születtek a bírákat a hitelesek ellen hangoló bírósági vezetői állásfoglalások.

A többi párt részéről vagy néma csend, vagy további maszatolások felvázolása. Így a kérdés ugyanaz marad, mint a hatvanas években: mondd, te kit választanál? Az el nem hanyagolható különbség annyi, hogy most lehet választani. És társadalmi szolidaritás híján minden marad a régiben. Mert senki ne gondolja egy pillanatig se, hogy mindez csak a hitelesek problémája. Tényleg mindenkire sor kerülhet, ha nincs erős érdekvédelem, és nem állnak mellé tömegek. (Ajánlott film: Ken Loach: Én, Daniel Blake.) Utólag nyafogni nem ér.

Az Adóskamara előállt a 12 ponttal, március 11-én délután két órakor tüntetés lesz a budapesti Szabadság téren, a Bankcenter előtt. Itt az idő. Vigyázó szemeket Bukarestre. Oszt bună ziua.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.