Van más választás

Oda a Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza. Nem igaz, hogy ne lenne leváltható az Orbán-kormány.

Szerető Szabolcs
2018. 02. 25. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem billegő választókörzet a hódmezővásárhelyi. Maga a város, amely vasárnap polgármestert választott, szintén nem számít annak. A rendszerváltás óta csak a jobboldalnak termett itt babér. Tegnap sem billegett: a Fidesz jelöltjét, Hegedűs Zoltánt simán elverte független kihívója. A demokrácia ünnepe volt a választás: döntött a nép, és megtörtént a csoda. Persze ennek a csodának nem is volt olyan bonyolult a receptje. Miután a korábbi kormánypárti polgármester halála miatt időközi választást kellett kiírni, az ellenzék az egyetlen olyan stratégiát választotta, amely egy ilyen helyen a győzelem – akkor még – halvány reményével kecsegtetett. Pártjai beálltak egy köztiszteletben álló független jelölt mögé. Márki-Zay Péter azért is volt jó választás a komoly antikommunista hagyománnyal rendelkező alföldi városban, mert előélete, családi körülményei és a katolikus közösségben elfoglalt helye alkalmassá tették a Fideszből kiábrándultak megszólítására is.

Az elemzőkben volt némi bizonytalanság abban, hogy a polgármester személyéről szóló döntés tekinthető-e a közelgő parlamenti választás főpróbájának, s a történtekből lehet-e országosan is érvényes következtetéseket levonni. Nos, a kérdést a város polgárai hamar megválaszolták: már reggel látszott, hogy az ilyen típusú választásokon megszokottnál lényegesen nagyobb a szavazási kedv. A hatvan százalék feletti részvétel parlamenti választást idézett. Ami azt jelenti, hogy a hódmezővásárhelyiek üzenni akartak. A hatalomnak és az országnak.

Ez a választás más szempontból is főpróba volt: a kormánypárti kampánymódszerek tárházát, seregszemléjét „csodálhatta” meg nem csupán a helyi közösség. A Fidesz egész egyszerűen devianciaként kezeli az ellene irányuló, rá tényleges veszélyt jelentő politikai tevékenységet, ami egy többpártrendszerre épülő demokráciában különös, mondhatni deviáns jelenség. A brutális kampányban megkérdőjelezték Márki-Zay Péter hitét, tisztességét, hazugságokkal vádolták, bolondnak nevezték, a helyi nyilvánosságból lényegében kizárták, a szavait kiforgatták, egyesek a támogatóit is listázták, ráindítottak egy kamujelöltet, s a hatalmi pozícióval visszaélve a szavazatvásárlás eszközét is bevetették. Lehet persze erre azt mondani, hogy egy közszereplőnek, politikai tisztségre jelentkezőnek sokat el kell tűrnie, de ezt a fajta lejárató hadjáratot már nehéz másként, mint az egész társadalomnak szóló fenyegetésként értelmezni. És az üzenetet a hódmezővásárhelyiek megértették, a válaszuk pedig csattanós lett. Ha a hatalomban nincs önmérséklet, csak a választó parancsolhat megálljt a közéletet lealjasító politikának, a mecsettel, rovarevéssel riogató őrületnek.

A választási küzdelem helyi ízét Lázár János személye adta. Az eredmény befolyásolhatja a kancelláriaminiszter politikai jövőjét, amit ő is érzékelt, ezért is volt oly kíméletlen a küzdelem. Ráadásul az Elios-botrány és a különös kastélyügy eleve sebezhetővé tette a pártján belül is. A hírek szerint a parlamenti választás után a Fidesz győzelme esetén is – az eddig – stabil hátországának tekintett szűkebb pátriájába „vonulna vissza”.

Ami vasárnap történt, engem arra emlékeztet, amikor 2009-ben, egy évvel a kétharmados diadala előtt a Fidesz győzni tudott az addig szocialista fellegvárként számon tartott Pécsett. Ám tegyük világossá: az ellenzék nem nyerte meg, a Fidesz nem veszítette el az áprilisi választást Hódmezővásárhelyen. Mindkét oldalt mozgósíthatják a városban történtek, hiszen kiderült, valóban van tétje április 8-ának. A legfontosabb következmény az, hogy a küzdelem nyílttá vált, ami rég nem tapasztalt érzéssel, reménnyel töltheti el a kormányváltást akaró sokaságot. Oda a Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza. Nem igaz, hogy ne lenne leváltható az Orbán-kormány. Ehhez csupán annyi kell, hogy az abban érdekeltek menjenek el szavazni, az ellenzéki pártok pedig nőjenek fel a feladathoz. Van még rá néhány hetük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.