Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Egyedül a VIP-páholyban

Mi minden juthat eszébe a magyar miniszterelnöknek egy felcsúti 0-0 közben?

Kósa András
2018. 03. 13. 9:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áll a miniszterelnök teljesen egyedül a felcsúti stadion VIP-páholyában, és figyeli a majdnem üres stadionban, ahogy csapata egy nézhetetlen meccsen 0-0-t játszik a Debrecennel. Áll a miniszterelnök annak a stadionnak a VIP-páholyában, amelyről ő is tudja, hogy soha nem fog megtelni, és azt is, hogy eleve csak az ő kegyelméből épülhetett fel a semmi közepén. Egy stadion, amelynek a szomszédságában szó szerint marhalegelő van. Igaz, ott áll közvetlenül a háza mellett, jó időben elég rövidnadrágban – ahogy kormányalakítás előtt a miniszterjelölteket szokta fogadni – átsétálnia az út másik oldalára.

Áll a miniszterelnök egyedül a felcsúti stadion VIP-páholyában, és eszébe jut, hogy hol lehetnek a többiek. Eszébe jut, hogy a lelkes rajongók csak azért lebzselnek máskor a VIP-páholyban, hogy lássa: hozzá hasonlóan szeretik a focit. Azt gondolják, ha a „nagyfőnök” látja, hogy szeretik a focit, akkor a nagyfőnök örül, és ha a nagyfőnök örül, akkor az nekik jó. Akkor az megnyert uniós pályázatban, hét évre elnyert hatósági elnöki címben vagy listás befutóhely képében realizálódhat számukra.

Áll a miniszterelnök egyedül a felcsúti stadion VIP-páholyában, és felmerül benne, hogy biztosan jó ötlet volt-e Rogán Antalra és Habony Árpádra hallgatni ismét: ugyan nincs már szabad felület az országban, ahonnan ne a sorosozás ordítana, de lehet, hogy ez mégsem működik úgy, ahogy kellene? Lehet, hogy ezek ketten 2006 után megint elrontották, mint akkor a „rosszabbul élünk” kampánnyal?

Áll a miniszterelnök egyedül a felcsúti stadion VIP-páholyában, és arra gondol, hogy ide valamirevaló európai politikus már úgysem teszi be a lábát soha az életben, pedig nekik is milyen szívesen megmutatta volna.

Áll a miniszterelnök egyedül a felcsúti stadion VIP-páholyában, és belehasít, hogy a fia milyen kevés meccset játszott itt. Azzal már nem foglalkozik, hogy maga a csapat is megcsúfolja nyolc idegenlégiósával azt a szellemiséget, amelyre eredetileg alapították.

Áll a miniszterelnök egyedül a felcsúti stadion VIP-páholyában, és eszébe jut, hogy talán már az övéi közül is egyre többen utálják. Persze még úgy kavar a Fidesz-listával, ahogy akar, és a kőbányai tanító, a miskolci jogász vagy a debreceni népművelő egzisztenciája a semmibe hullhat egy perc alatt, ha úgy akarja. A bukott hódmezővásárhelyit is kiküldheti Bécsbe, hogy a világ előtt hülyét csináljon magából. No meg ismeri Machiavelli tételét is, hogy a fejedelemnek meg kell félemlítenie az alattvalókat, mert az sokkal tartósabb érzés, mint a szeretet vagy a tisztelet. Tudja, hogy most bárki bármit megtesz neki; de közel harminc év után ezt a terhet sem könnyű már cipelni.

Áll a miniszterelnök egyedül a felcsúti stadion VIP-páholyában, és felvillan előtte a kép, ahogy az elhülyült, megbukott Kádár János botorkál le a lépcsőn, csak felesége próbálja támogatni, miközben az MSZMP túlélésre játszó potentátjai a háttérben állnak, és senkiben nincs annyi, hogy odalépjen és segítsen. Áll a miniszterelnök egyedül a felcsúti stadion VIP-páholyában, és eszébe jut, hogy egy napon talán nem lesz majd senki, aki lesegítse ennek a páholynak a lépcsőjén, hogy átbotorkálhasson az utca másik oldalára. A feledésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.