Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Nyitnikék

Nyolc éve nincs zöldminisztérium, ami azért elég riasztó. Van viszont keleti nyitás, vagy mi.

Hegyi Zoltán
2018. 03. 23. 16:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hölgy meghalt a minap Baranyában medvehagyma-vadászat közben. Nem a megszokott problémák merültek fel az utómunkálatok során – a helyszínen életüket veszítették, mert megáradt egy patak az erdőben, ami egyébként nem szokott. Tizenöt perc szomorú hírnév. Magam egy ideje már biztonsági focit játszom ezzel a csodálatos növénnyel, mint José Mourinho a Crystal Palace ellen, hogy vinné már el valaki az ugandai nemzeti tizenegy élére. A rám ruházott hatalomnál fogva a szezon kezdetén mindig figyelmeztetem a kedves olvasókat, hogy ügyeljenek a botanikai botladozásokra, ne keverjék össze a medvehagymát a gyöngyvirággal (ez nem különösebben bonyolult), mert amaz súlyosan mérgező, és óvakodjanak a rókavizelettől (ez már aggályosabb), mert leállhat a veséjük. Egyébként pedig élvezzék boldogan az Isten eme zöldjét a nyerstől a pestóig. Hiszen rendkívül egészséges és ugyanannyira finom.

Jó, könnyű nekem, mert itt a kertben terem szerényen, mint az ibolya. Tettem is érte, bár nem különösebben sokat, így az érdem nem az enyém. A biztonságos és tisztes haszon azonban kétségkívül, így a csillagászati tavasz első napján a reggeli mínuszokra fütyülve lesöpörtem a havat a kis növénykékről, és tulajdonosi szemlélettel a szívemben lelegeltem néhány zsenge levelet. Ennyit majdnem mindenhol megtehetünk – de azért van néhány szabály, amit illene betartani. Ne legyen már az, mint a hóvirággal, hogy tarolunk összevissza. Például kizárólag leveleket szedjünk, ásó használata szigorúan tilos. A medvehagyma hagymája marad. Aztán: magánszemélyek állami erdőkben naponta legfeljebb két kilót szedhetnek össze, kizárólag saját felhasználásra. Ennél többet csak erdőgazdálkodó engedéllyel szabad gyűjteni, míg természetvédelmi területen kell a természetvédelmi hatóság áldása is. Fokozottan védett erdőkben felejtsük el az egészet.

Mindez érthetőnek és betarthatónak tűnik. Ha mégsem, a hatóság lefoglalja a zsákmányt, és több tízezer forintos bírságra is számíthatunk. Ilyenről a gyakorlatban nem hallani, de ne is az esetleges szankciók tartsanak vissza minket, hanem inkább az önkorlátozás képessége és a szépséges teremtett világ szeretete és tisztelete. Végül is állatot sem azért nem kínzunk, mert most már letöltendő jár érte – azzal a lehetséges bónusszal, hogy a kigyúrt cellatársnak a Dr. Dolittle a kedvenc filmje, ám odavannak az idegei.

A medvehagyma serkenti az agyműködést – így egy némiképp váratlan fordulattal Kína jutott eszembe. Nem is az, hogy a napokban életfogytig bebetonoztak egy kommunistát a hatalomba. Nyilván tökéletesen tisztában vannak vele, hogy miként lehet kétmilliárd embert rávenni arra, hogy egy irányba meneteljen a végső cél elérése érdekében. Ez akár ijesztő is lehet – de most inkább arra gondoltam, hogy mennyit ekéztem őket a környezetszennyezésben betöltött jelentős szerepük és pozíciójuk miatt. Ami tagadhatatlan, ám illetlenség lenne elfeledkezni a lassú, de jól érezhető változásokról. Mondjuk az elszántságról elektromos autók kontra dízeltemető ügyben. Vagy arról, hogy náluk legalább van működő zöldtárca.

Sőt: a tíz éve létező környezetvédelmi minisztériumot csúcsminisztériummá duzzasztják ökológiai környezet minisztériuma néven. Már a neve is biztató, és az összevonás gondolata sem feltétlenül ördögtől való, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy eddig nyakló nélkül keveredtek a felelősségek. Ezután egy helyre kerül minden létező szennyezés problematikája a levegőtől a talajig, a folyóktól a tengerekig. Valamint a klímaváltozás sürgető kezelése is. A borzalmas állapotokra való tekintettel ez nem lesz egyszerű meló. Gyors sem. De egy konfuciánus ritkán kapkod, és úgy tűnik, a kínaiak ezt az egész dolgot – a klímavédelmi vállalásokkal együtt – komolyan gondolják. Mindeközben nálunk mintha hátrafelé haladnánk. Nyolc éve nincs zöldminisztérium, ami azért elég riasztó. Van viszont keleti nyitás, vagy mi. Íme: máris egy jó példa. Nyitnikék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.