Karácsony Gyurcsányék útjában áll

Míg a nyilvánosság előtt támogatóan szólalnak fel a közös ellenzéki jelölt kapcsán, a színfalak mögött mindent megtesznek Karácsony bukása érdekében.

Deák Dániel
2019. 10. 10. 8:00
KARÁCSONY Gergely; Szigetvári Viktor; Fekete-Győr András; GYURCSÁNY Ferenc; SZÉL Bernadett
Gyurcsány Ferenc után most Karácsony Gergely is a bulvárban alakíthatta a szimpátiáját Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új őszödi beszédként is emlegetett Karácsony-hangfelvétel kiszivárgása után az ellenzéki oldalon azonnal titkosszolgálati módszerekről beszéltek és a kormánypártokat vádolták meg annak elkészítésével. A minden rossz mögött Orbán Viktort látó ellenzéki megmondóembereket az sem zavarta, hogy balliberális sajtótermék tálalta elsőként a sztorit, ráadásul ez már a sokadik olyan felvétel, amelyen ellenzéki politikusok kellemetlenebbnél kellemetlenebb kijelentései hallhatók.

Vona Gábor elnöksége idején jobbikos körökből hetente kerültek elő hasonló felvételek, de Karácsony Gergely is gyalázta már szűk körben az MSZP-t. Ezekről a felvételekről szinte kivétel nélkül bebizonyosodott, hogy belső harcok eredményeként szivárogtak ki, valószínűleg ez a mostani esetben sincsen másként.

Jogosan vetődik fel a kérdés a legújabb balliberális belső leszámolás kapcsán, hogy mégis kinek állhat útjában Karácsony Gergely?

A bukott miniszterelnök ugyan az ország egyik legelutasítottabb politikusa, de azt senki sem vitathatja, hogy nagy taktikus hírében áll, és az ellenzéki oldalon egyre inkább ő mozgatja a szálakat. Karácsony Gergely lejáratása az ő középtávú politikai érdekeit szolgálja. Gyurcsány Ferenc ugyanis már többször beszélt arról, hogy újra akarja szervezni az ellenzéki oldalt, korábban ennek az általa vezetett formációnak a Demokrata Párt nevet adta. Ez azt jelentené, hogy gyakorlatilag egybeolvasztaná az összes balliberális pártot, leszámolna az összes pártvezetővel, és így futna neki a 2022-es országgyűlési választásnak.

Ebbe a folyamatba illeszkedik, hogy az európai parlamenti (EP-) választás kampányában a Demokratikus Koalíció sikeresen átcsábította az egykori szocialista szavazók jelentős részét, amire az MSZP-ben igen későn ébredtek rá. Egy áprilisban kiszivárgott hangfelvételen Tóth Bertalan szocialista pártelnök azt mondta: „Megint az a belső indíttatása Gyurcsány Ferencnek, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egész egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást.” A csúfos vereséget követően Ujhelyi István szintén Gyurcsány Ferenc pártját vádolta azzal, hogy a „DK elvette az MSZP programját”.

Az EP-választás után úgy tűnt, az MSZP összeomlik, az utolsó reményt Karácsony Gergely jelentette számukra. Nem véletlen, hogy Gyurcsányék azonnal előszedték Kálmán Olgát, és elindították a zuglói polgármesterrel szemben az ellenzéki előválasztáson. Ezzel azonban eltaktikázta magát a DK, hiszen nem számoltak azzal, hogy az aktivistahálózat terén a szocialisták még mindig sokkal erősebbek náluk, így könnyebben tudják mozgósítani a baloldali magszavazókat. Ez azonban csak egy csata, nem pedig a háború elvesztését jelentette.

Az MSZP abban reménykedik, hogy ha Karácsony Gergely győz Budapesten, akkor a 2022-es választásra megerősödnek, és Karácsonyt ismét el tudják indítani miniszterelnök-jelöltként. Nem véletlen, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt és a szocialista politikusok rendre arról beszélnek, hogy Budapesten lehet majd megteremteni az ellenzéki ellenállás hídfőállását, itt lehet kialakítani az ellenzéki indulás feltételeit a következő országos választásra. Ez természetesen nem tetszik Gyurcsány Ferencnek, hiszen ő nem az MSZP-vel és Karácsonnyal kalkulál a jövőben.

Míg a nyilvánosság előtt támogatóan szólalnak fel a közös ellenzéki jelölt kapcsán, a színfalak mögött mindent megtesznek Karácsony bukása érdekében. Ebben az esetben ugyanis az október 13-i bukásért egyértelműen a szocialistákat és Karácsony Gergelyt terheli majd a felelősség, ráadásul a vasárnapi (újabb) vereségből már nem tudna felállni az elmúlt években kudarcot kudarcra halmozó zuglói polgármester.

Így, miután a Jobbik és az LMP lényegében megszűnt, az MSZP–Párbeszéd pedig ismert és népszerű arc nélkül marad, a DK számára megteremtődne az a légüres tér az ellenzéki oldalon, ahová benyomulva végleg átvehetnék az irányítást. Gyurcsány az elmúlt időszakban emiatt kezdte felépíteni a feleségét, aki az EP-kampányban simán át tudta csábítani az MSZP-s szavazók jelentős részét, hiszen jóval kisebb az elutasítottsága, mint neki. Így ha Karácsony kikerül a képből, lényegében az utolsó akadály is elhárul Dobrev Klára elől, aki könnyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje lehet 2022-ben. Természetesen mindezt sosem fogják bevallani a DK-s politikusok.

Nagy szerencséje Gyurcsánynak, hogy Karácsony politikai analfabéta, hiszen bármilyen vállalkozásba kezd, az garantáltan kudarcba fullad. Miniszterelnök-jelöltként nem tudta integrálni az ellenzéki szavazókat, a Fidesz–KDNP könnyedén meg tudta szerezni a harmadik kétharmadot vele szemben. Nincs ez másként az önkormányzati választási kampányban sem, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint még a balliberális szavazók jelentős része sem tartja alkalmasnak a főpolgármesterségre.

Egyedül a Momentum maradt életképes Gyurcsány és Gyurcsányné mellett, amely könnyen betöltheti az egykori SZDSZ szerepét, hiszen az ellenzékkritikus formációként indult gárda mára semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy együttműködjön a régi baloldali pártokkal, és Gyurcsánnyal indítanak közös jelölteket. Ráadásul a két párt taktikája hasonló: az Európai Parlamentben egymásra licitálva tesznek keresztbe a nemzeti oldal politikusainak, mind Trócsányi László, mind a fideszes alelnökök kinevezésénél szorosan együttműködve tettek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar érdekérvényesítés gyengüljön Brüsszelben.

Mindez azonban számos káros következménnyel jár Magyarországra nézve. Az ellenzéki politizálás ugyanis az elmúlt években egyre radikálisabbá vált, már az Országgyűlés munkájának megzavarásától és hazánk nemzetközi lejáratásától sem rettennek vissza. Így hiába remélték sokan, hogy lesz egy olyan ellenzék Magyarországon, amellyel akár konstruktívan együtt lehetne működni, a Schiffer András-féle irányvonal mára szinte teljesen kikopott, csak a rendszertagadó gyurcsányisták maradtak a Momentummal, akik létre akarják hozni az MSZP–SZDSZ-koalíció replikáját, amely 2010 előtt gazdasági és morális válságba sodorta hazánkat.

A szerző a XXI. Század Intézet vezető elemzője

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.