Kína képes leküzdeni a járványt

A kínai kormány és nép őszintén hálás azért a segítségért, amelyet Magyarországtól kapott a Koronavírus-járvány leküzdésére tett erőfeszítéseihez.

Duan Jielong
2020. 02. 14. 10:04
null
Védőfelszerelésben a Vuhanból hazatért magyarok és az őket szállító személyzet is Fotó: HM Forrás: MTI/HM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új koronavírus-járvány kitörése után mind a magyar kormány, mind pedig számtalan magyar barátunk fejezte ki részvétét és együttérzését a kínai kormánynak és a kínai népnek. Támogatta és segítette a kínai népet a járvány leküzdésére tett erőfeszítéseiben, és késlekedés nélkül nyújtott sok értékes segítséget, például orvosi eszközök formájában. A kínai kormány és nép őszintén hálás az értékes támogatásért. Ezúton szeretném kifejezni őszinte köszönetemet és tiszteletemet a magyar kormány és magyar nép számára.

A kínai kormány és vezetői nagy figyelemmel kísérik a mostani járványhelyzetet, a megelőzési és az ellenőrzési munkát, amelynek irányítását és az intézkedést Hszi Csin-ping elnök úr a saját kezébe vette, ezáltal hangsúlyozva az emberi élet és egészség biztonságának prioritását, a járvány terjedésének megfékezésében való eltökéltségét és azt, hogy az egész nemzet erejével lép fel a járványhelyzetre való átfogó reagálásban, megelőzésben és ellenőrzésben.

Jelenleg a kínai kormány a legátfogóbb és legszigorúbb járványmegelőzési és ellenőrzési intézkedéseket alkalmazza, amelyek közül több felülmúlja a nemzetközi egészségügyi előírások követelményeit. Minden helyi kormányzat életbe léptette a súlyos közegészségügyi vészhelyzet esetére előírt elsőfokú intézkedéseket.

Arra koncentrálunk, hogy a kritikus betegek kezelésének intenzitását a legkiválóbb egészségügyi erőforrásokkal fokozzuk, valamint erősítsük a betegek kiszűrését és diag­nosztizálását. Minden település megerősítette a közös járványügyi intézkedéseit, a súlyosan fertőzött tartományokba és városokba való ki- és beutazást kontrollálja, így igyekeznek elvágni a járvány terjedésének útját. A járvány által súlyosan érintett Vuhanban a tömegközlekedés január 23. óta szünetel, ideiglenesen bezártak a repülőterek és a pályaudvarok. A korai felismerés és diagnosztizálás, a korai karantén elveinek megfelelően a betegeket időben kiszűrik és kezelik.

Február 9-ig Vuhan szinte minden jelenlegi lakosát, mintegy 10,59 millió embert vizsgáltak meg az orvosok. Ugyanakkor a kínai kormány nagyon rövid idő alatt befejezte a Huo-s­henshan Kórház, a Leishenshan Kórház és a Fangcang Kórház építését, amely nagyban javította a karanténozási és kezelési kapacitást, valamint a különböző stádiumú betegek osztályozását és kezelését. Mindeközben a megfelelő járványügyi intézkedések mellett Kína más települései is tevékenyen támogatják Hupej tartományt a járvány elleni küzdelemben. Már több mint 23 000 civil egészségügyi dolgozó sietett a tartomány segítségére. Több mint ezer katonai egészségügyi dolgozó vesz részt Hupejben a járványügyi munkában és a betegek kezelésében. A tömegek mobilitásában rejlő keresztfertőzés kockázatának csökkentése érdekében országszerte meghosszabbították a holdújévi munkaszüneti napokat és elhalasztották a téli szünet utáni iskolakezdést.

Január 24-től a belföldi csoportos utakat, majd pedig január 27-től minden csoportos utazást – beleértve a külföldi csoportos utakat is – felfüggesztettek.

Eközben a kínai kormány az epidémiai helyzetről mindig is nyíltan, transzparensen és felelősségteljes hozzáállással szolgáltatott információt külföldön és belföldön egyaránt. Az információk nyitottságának és átláthatóságának biztosítása érdekében a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság haladéktalanul közzéteszi a vonatkozó adatokat és a járványügyi intézkedéseket. Január 26. óta naponta tart sajtótájékoztatót, hogy közzétegye a legfrissebb járványadatokat és válaszoljon az állampolgárok aggodalmaira.

Pekingi idő szerint február 13-án 9 óráig a megerősített megbetegedések száma Kína határain belül 59 897, a fertőzésgyanús esetek száma 13 485, továbbá 1368 halálesetről és 6014 gyógyult páciensről lehet beszámolni. Hangsúlyozni kell azonban, hogy bár a megbetegedések száma nagy, és jelenleg még nem áll rendelkezésre hatékony gyógyszer, a kínai belföldi halálozási arány két százalék körül alakul, ami jóval alacsonyabb, mint az ebola (40,4 százalék), a súlyos akut légúti szindróma (SARS, tíz százalék), a közel-keleti légúti szindróma (MERS, 34,4 százalék) vagy a 2009-es amerikai H1N1-influenza (17,4 százalékos) halálozási aránya.

A kínai kormány nagy jelentőséget tulajdonít a nemzetközi közösséggel való együttműködés erősítésének, és minden fél aggályaira nyílt és átlátható módon válaszol. Haladéktalanul megosztotta az új koronavírus génszek­venciáját, hogy a genetikai szekvencia összevetése által külföldön is hatékonyan diagnosztizálni lehessen a vírusfertőzötteket. Szorosan együttműködik és kommunikál a WHO-val, biztosítja az akadálytalan, időszerű és pontos információáramlást. Bár a WHO január 30-án „nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet” hirdetett ki, Tedros Adhanom Ghebreyesus főtitkár azt is kiemelte, hogy pont a kínai kormány által hozott intézkedések sora miatt tudják világszerte megfelelően kontrollálni a járványt, és Kína járvány elleni erőfeszítései tiszteletet és megbecsülést érdemelnek. Úgy véli továbbá, hogy Kína intézkedései „új mércét állítottak a járvány megelőzésében és ellenőrzésében”, és továbbra is bizalommal van Kína abbéli képessége iránt, hogy meg tudja fékezni a járványt. Nemrég António Guterres ENSZ-főtitkár is úgy nyilatkozott, hogy „Kína óriási erőfeszítéseket tesz a betegség visszaszorítására és terjedése elkerülésére. Úgy vélem, ez az erőfeszítés figyelemre méltó.”

A kínai kormány nagy figyelmet fordít a járvány más országokra és régiókra gyakorolt hatására is, megerősítette a kínai állampolgárok külföldi utazásainak kontrollját, és felszólította a kínai állampolgárokat, hogy vállalják a társadalmi felelősséget a betegség terjedésének elkerülésére, igyekezzenek csökkenteni a járvány más országokra gyakorolt hatását. Február 5-ig bezárólag a Kínán kívüli 196 megerősített eset az összes betegszámnak kevesebb mint egy százalékát tette ki. A kínai kormány haladéktalanul segítette a hét magyar állampolgár Vuhanból való evakuálását és hazautaztatását.

A közelmúltban Kína több nyelvre lefordította az Útmutató az új koronavírus okozta tüdőgyulladás elleni védekezéshez című kiadványát, amelyet több úton is haladéktalanul eljuttatott a világ minden tájára, tükrözve Kína őszinteségét és felelősségteljes nagyhatalmi hozzáállását a járvánnyal szembeni közös fellépés terén.

A kritikus időszakban, amikor a kínai kormány és nép a járvány ellen küzd, a külföldi országok kormányai és népei sorra nyújtanak segítő kezet felé, kifejezik szilárd támogatásukat Kína járvány elleni küzdelmében, és nagy mennyiségű anyagi és tárgyi segítséget adnak, amely teljes mértékben kifejezi az emberi sorsközösségnek a kínai közmondás által is megfogalmazott felismerését: Ha valahol nehézség üti fel a fejét, minden irányból jön a segítség. A kínai kormány és nép nagyon hálás ezért a barátságért és igaz érzésekért, és örökre a szívébe vési. Bár vannak országok, ahol túlreagálták a járványhelyzetet és egyes médiumok elferdített riportokat közöltek Kínáról, sőt sértő és diszkrimináló szavakkal és tettekkel illették.

Szeretném idézni a WHO főtitkárát, Tedros Adhanom Ghebreyesus urat: „Ez egy olyan pillanat, amely tényeket kíván, nem félelmet, egy pillanat, amely tudományosságot kíván pletykák helyett, és egy pillanat, amely szolidaritást kíván megszégyenítés helyett.” Remélem, hogy mindenki képes lesz racionálisan és nyugodtan kezelni a járványhelyzetet, a megfelelő ellenintézkedéseket tudományosan meghatározni, és együtt fellépni a kihívások ellen.

Szilárdan hiszem, hogy a Kínai Kommunista Párt erős vezetésével, a kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus óriási előnyeivel, a kínai nép egységben rejlő erejével, valamint a nemzetközi közösség megértésével és támogatásával Kína mindenképpen képes lesz leküzdeni a járványt.

A szerző a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.