Narancs illatú borzacskák

Gyurcsányék édes és ingyen szerzett otthonának első felújítása is hemzseg a törvényességi és költségvetési trükköktől, sőt felveti a közpénz-felhasználás alapos gyanúját is.

Franka Tibor
2020. 02. 24. 14:57
null
Dobrev Klárának még jól jöhet a brüsszeli mandátum Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz vagyonnyilatkozat-tételi eljárás megindítására vonatkozó kezdeményezésére az érintett Gyurcsány Ferenc DK-elnök cinikus videóüzenetében egyebek mellett a következőket mondta: „Na akkor narancs illatú borzacskáim. Arra vagytok kíváncsiak, hogy törvényesen megszerzett és leadózott jövedelmemből hogyan éltem?” Válaszként úgy fogalmazott: „a Fidesz pártelnöke is számoljon el, utána ő is megmutatja.” Bejelentette, a DK rövidesen javaslatot terjeszt a törvényhozás elé a célból, hogy ne csak azt nézzék meg, a képviselőknek hogyan növekedett a vagyona, hanem azt is, hogy a családtagjaiké hogyan nőtt, és ebből hogyan éltek.

Tiszta beszéd, mégis a balliberális oldalt vezető házaspár férfi tagjának szájából felettébb hamisan cseng. Különösen a törvényes, a leadózott és a családtagjaiké szavak harsány használata vall nagyfokú emlékezetkiesésre, különösen annak a DK-ás beadásra váró javaslatnak a tükrében, amely a családtagok vagyongyarapodását is vizsgálat alá vonná. Az alábbi történetből az is világosan kiderül majd, hogy Gyurcsány miniszterelnöksége alatt 60 milliót költött a házaspár annak a Szemlőhegy út 42. számú villának a felújítására, amelyet még Apró Antal nagypapa kapott ingyen, illetéktelenül a kommunista hatalomtól és amelyre Gyurcsány vagyonnyilatkozata alapján most ismét 100 milliót költött a családfő. (Az eddig csinosításra fordított 160 millió meghaladja az ingatlan teljes piaci értékét.)

Az édes és ingyen szerzett otthon első felújítása is hemzseg a törvényességi és költségvetési trükköktől, sőt felveti a közpénz-felhasználás alapos gyanúját is. Ugyanis a házaspár nem a megspórolt pénzéből finanszírozta a beruházást, hanem kifejezetten erre a célra létrehozta a Fittelina Ingatlanfejlesztési és Hasznosítási Kft.-t: Dobrev három, míg Gyurcsány kétmilliós pénzügyi betéttel. A tagok felsorolását követően a mellékszolgáltatás rovat szövege egyértelmű, mint eső után a sár: „a társaság tagjai közül Dobrev Klára mellékszolgáltatásként a társaság rendelkezésére bocsátja a tulajdonát képező Budapest II. kerület Szemlőhegy út 42. szám alatti ingatlan kizárólagos hasznosítási jogát.” Arról már nem szól a rovat, hogy a villa fele Apró Piroskáé, akivel senki sem kötött szerződést, de ennek nagyon is érthető magyarázata van, ha tovább olvassuk a megállapodást: „feljogosítja a társtagot arra, hogy az ingatlanon – az eredeti rendeltetés megtartása mellett – felújítást, illetve értéknövelő beruházás végezzen.” Íme! Eljött a pillanat, amikor a szikrázó nap felszárítja a sarat, és eltünteti a nyomokat. Mert a közös gyarapodás zálogaként még odabiggyesztik: „A felek Dobrev Klára mellékszolgáltatásának értékét egybehangzóan 16 millió forint összegben határozzák meg.”

Ki ne írna alá ilyen megállapodást? A ma már uniós alelnökasszony is habozás nélkül megtette, hiszen 16 millió ütötte a markát és a kizárólagos hasznosítási joggal felruházott Gyurcsány-cég azonnal egy 60 millió forintos értéknövelő beruházásba kezdett az ingatlanon. Mire volt ez jó? Hát arra, hogy miután az asszony a Fittelina ügyvezetőjeként bérbe adta közös otthonukat – benne például a hitvesi ágyat – a saját férjének, évente máris 2,6 milliót leírhattak az adóalapból értékcsökkenés címén, és ebben a formában már visszaigényelhető volt az áfa összege, amely meghaladta a 14 millió forintot.

A lázas külső és belső, azaz cakk-pakk felújítást olyan épületen vitték végbe, amelyből elsőként ki kellett kergetni államosítás címszó alatt a kapitalista és élősködő Odescalchi családot, akik meg sem álltak Svédországig, csak ezután kaphatta meg az uniós alelnök asszony nagypapája, Apró Antal a dolgozó magyar néptől ajándékba. Lakbért, telefont, sőt villanyszámlát sem kellett fizetni. Eleinte Apró mellett lakott az épületben eszme- és harcostársa Jahner-Bakos Mihály vérbíró, aki 1956 után vezette be a rögtönítélő bíráskodás gyakorlatát. Később lányuk, Apró Piroska és férje, Peter Dobrev bolgár titkosügynök is a Szemlőhegy 42.-ben talált édes otthonra, amelyet napjainkban Dobrev Klára tulajdonol, miután 1995-ben, azaz a Horn-érában, nem elírás, mindössze 8,6 millió forintért vásárolhatott meg az államtól, de azt is 25 éves futamidőre, azaz az akkori árakon 70 milliót érő ingatlanért éppen ebben az esztendőben fizetheti be a néhány tízezer forintos utolsó részletet.

A villa felújítása sok pénzt emészthetett fel, mert rövidesen Gyurcsány 17 milliós tagi kölcsönt folyósított ügyvezető feleségének, és a Kft. székhelyét is a Szemlőhegy utca 42.-be jegyeztette be. Még később Gyurcsány egy, a feleségével kötött szerződés értelmében az épületben akkor már beépített liftet, szaunát és szoláriumot, de még az értékesebb csillárokat is a maga tulajdonába vette. Beszédes néhány adat a Gyurcsány-féle értékcsökkentő listáról. Például alelnök asszony konyhabútora 553 ezer forintba került, de öt hónap elteltével már csak 98 ezer forintot ért, míg a 710 ezer forintos fürdőszobabútor csak 120 ezret, a 101 ezer forintos kanapé mindössze 68 ezret kóstált. Végül a családtag, azaz a feleség és annak édesanyja vagyongyarapodása odáig fajult, hogy az Altus Rt., amelyet akkor még Apró Piroska vezetett, 40 millió forintos törzstőke emelést pumpált a Fittelinába, végül 70 milliós adóssággal padlóra vitték, ugyanazzal a mozdulattal pedig a luxusberuházás természetbeni juttatásként, vagyis ingyen Dobrev Klára tulajdonába került.

Abban az időben könnyedén röpködtek a százmilliók, hiszen Apró Piroska tartalmas NDK, majd bulgáriai külszolgálat után először a pufajkás Horn címzetes államtitkára, később a Magyar Hitelbank Rt., a Hungexpo Rt., a Magyar Export-Import Bank Rt. igazgatótanácsának elnöke volt.

Amikor a Magyar Nemzet 2006-ban beszámolt a színlelt szerződésekről, az adóbefizetések elkerüléséről, röviden: a költségvetési csalás alapos gyanújáról, akkor miniszterelnökként Gyurcsány leszögezte: „a villát a felújítás után bérbe akartuk adni például külföldieknek.” De nem adták! Ugyanakkor kilátásba helyezte mindazok bíróság előtti felelősségre vonását „akik adócsalással merik vádolni.” Később így beszélt magáról: „Büszke vagyok arra, hogy adófizető polgár vagyok, gondoskodom magamról, fizetem a járulékokat. Nem keresem a kiskapukat, hanem egyenes utakon járok.” Ezt kellene most elhinni, és tudomásul venni a kételkedőknek, a vizsgálatot követelőknek, akiket videóüzenetében egyszerűen „narancs illatú borzocskáimnak” nevezett. A borz egyébként a menyétfélék családjához tartozik és rovarokkal, csigákkal, gilisztákkal, röviden csúszó-mászó gerinctelenekkel táplálkozik. Ez rendjén is van.

A vagyonnyilatkozat-tételi eljárás megindítását alátámasztja az előző, botrányos Fittelina-ügy, amely ugyancsak gyanússá teszi Gyurcsány újabb immáron százmilliós felújítási magyarázkodását. Ugyanis a valóságban ugyanarra az ingatlanra tíz év alatt képtelenség 160 milliót költeni. Ha újból építené az egészet, akkor sem kerülne ennyibe.

Ezért csengenek hamisan a DK elnök szájából a törvényes, a leadózott és a családtagok gyarapodása kifejezések. Kétségtelenül szükséges a baloldalt vezető önjelölt házaspár esetében akár a családtagra, Dobrev Klárára is kiterjeszteni a vagyonnyilatkozat-tételi eljárás megindítását. Egyszer Gyurcsánynak is lehet igaza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.