idezojelek

Szemben a propagandával

Hogy van az, hogy a hagyományos család vagy egy, a karrierjét háttérbe szorító sokgyerekes édesanya lehet gúny tárgya, de a büszkén gyermektelenek szent tehenek?

Pintér Balázs avatarja
Pintér Balázs
Cikk kép: undefined

„Klímaszorongás, karrier, az anyai ösztön hiánya, és még számtalan más oka lehet annak, hogy valaki nem akar saját gyereket. Ezt a döntést azonban még mindig nem könnyű vállalni Magyarországon, főleg úgy, hogy a kormány is ennyire sokat beszél a szaporodás fontosságáról.” Kevés olyan terület van manapság, ahol annyira nagy lenne a szakadék a konzervatív és a liberális világnézet között, mint a család, a házasság és a gyermekvállalás esetében. A fenti sorok – amelyeket a Telex.hu egyik idei videójának leírásából idéztünk – világosan bemutatják, hogy a progresszívek, illetve a balliberális média miként áll a család, a gyermekvállalás kérdéséhez. Pontosabban az ő kifacsart, hogy mást ne mondjunk, beteges nyelvezetük szerint „a szaporodás fontosságához”.

Sok más családpolitikáról szóló szalagcímet citálhattunk volna csak az elmúlt hónapokból a liberális médiából. Egy közös bennük: a gúnyos, megvető hangvétel, a kiforgatott üzenet.

Mintha a gyermekvállalás, a hagyományos család, a nagycsalád valami rég meghaladott, ósdi dolog lenne, és akik ezt mégis fontosnak tartják, ebben élnek, azokat pedig nevetség tárgyává kell tenni.

Olyan színvonal ez, mint amikor a kiskamaszok röhögcsélve összesúgnak az iskolapadban Juli néni háta mögött, aki nem vette észre, hogy iskolába jövet összepiszkította a pulóverét egy galamb.

De ne kerüljük meg a kínálkozó kérdést:

hogy van az, hogy a hagyományos család vagy egy, a karrierjét háttérbe szorító sokgyerekes édesanya lehet gúny tárgya, de a büszkén gyermektelenek szent tehenek?

Önmagában természetesen nincs azzal sem semmi baj, ha valaki nem szeretne gyereket – mindig voltak és lesznek is ilyenek. De őket úgy bemutatni, mint akik az „Orbán-diktatúrával” szemben vállalják ezt, és ezzel másoknak is követendő példát adnak, merő liberális propaganda.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az V. Budapesti demográfiai csúcson is felszólaló Jordan B. Peterson kanadai pszichológus-politológus fogalmazott nagyon találóan erről a jelenségről korábban: „A legtöbb embernek van édesanyja, és elég értelmes ahhoz, hogy pozitívan viszonyuljon a család kérdéséhez. A szíve mélyén a legtöbb ember működő családban szeretne élni, vagyis erről nem olyan nehéz meggyőzni őket. Igaz, hogy ha ideális családképet rajzolunk fel, akkor azok, akik nem illenek bele, úgy érezhetik, hogy lenézik, kizárják őket. Ha az eszményeket leromboljuk, a társadalom is elpusztul.”

Orbán Viktor pedig a programot is megfogalmazta tegnap mindehhez. – Le kell váltanunk azt a liberális diskurzust, ami a gyermekvállalásban veszélyt, értelmetlen áldozatvállalást, a családi életben pedig az egyéni lét kiteljesedésének korlátját látja – fejtette ki a miniszterelnök, aki szerint egyszerűen félre kell tolni a progresszív-liberális eliteket, mert a meggyőzésükre semmi esély.

Magyarország egyszer már példát mutatott a világnak, hogy az uralkodóvá vált liberális fősodorral szemben is lehet demográfiailag eredményes és családbarát politikát folytatni.

Jóllehet a szülőképes korú nők egyre kevesebben vannak, tíz év alatt egész Európában nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a termékenységi arányszám, eközben kétszeresére nőtt a házasságkötések száma és negyven százalékkal kevesebb abortuszt hajtottak végre hazánkban. S a legörömtelibb, hogy ez idő alatt, szemben azzal, ha minden maradt volna a régiben, 154 ezerrel több gyermek látta meg a napvilágot.

Hogy a miniszterelnök szavaival a magyar családpolitika 2.0 sikeres lehessen, újabb nagy elszánásra és támogatásokra van szükség. És arra, hogy

legyen végre nemzeti minimum: nem a gyermektelenség a trendi, hanem a gyermekvállalás, urambocsá’ a nagycsalád.

 

Borítókép: Rumen Radev bolgár elnök, Novák Katalin köztársasági elnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Philip Isdor Mpango tanzániai alelnök és Orbán Viktor miniszterelnök az V. Budapesti demográfiai csúcson (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.