időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo
Családban marad I.

Kell-e szülniük a nőknek?

Pintér Balázs
2022.09.30. 10:30 2022.09.30. 14:26
Kell-e szülniük a nőknek?

Ezúttal nem készültek ugyan elborzadó publicisztikák tucatjai, mégis, Csák János kulturális és innovációs miniszter minapi szavait ismét megpróbálták úgy tálalni a balliberális orgánumok, mintha a kormány megszabná, mikor kell szülniük a magyar lányoknak. A tárcavezető egy konferencián arról beszélt, segíteni kell a nőket abban, hogy a jelenlegi uniós átlagot jelentő 29 éves kor előtt vállalhassák az első gyermeküket, és legyen idő még második és harmadik gyerekre is.

Világos gondolatmenet. Mégse nagyon van olyan családpolitikai lépés, olyan családokról, gyermekvállalásról szóló konzervatív vélemény, amelyet ne próbálnának kiforgatni. Valamifajta eltévelyedett liberális alapállás világlik ki ezekből a reakciókból.

Mintha a kormány családpolitikája ­egyszerűen arról szólna, hogy megszabják, a nőknek mikor és hány gyereket „kell” szülniük. Sőt ezeket a blődségeket en bloc ráhúzzák a konzervatív családeszményre, amely – a liberálisok magyarázata szerint – arról szól, hogy a nőknek minél többet kell szülniük, egyébként pedig a konyhában a helyük.

Néma sikoly

Most ez a pár másodpercnyi szívhang jelenthet sok magzatnak mindennél többet – életet.

A konzervatív családfelfogás kifejtése szétfeszítené e jegyzet kereteit, ám a regnáló kormány családpolitikájának egyik alapvetését érdemes végiggondolni. Szó nincs ugyanis arról, hogy a kormány bármit megszabna, hanem éppen fordítva: lehetőséget próbál adni különféle élethelyzetekre. Lehetőséget gyerekvállalásra, munkára, karrierre s arra, hogy ne lehessen anyagi oka annak, hogy a nő ne tudjon ezek közül szabadon választani vagy ne tudja mindezt együtt megvalósítani. Mert a hat hónapig járó, a korábbi bruttó (!) fizetéssel megegyező mértékű cseddel és a szinte évről évre emelt gyeddel lehetőség van otthon maradni rövidebb-hosszabb időre is, szemben sok nyugat-euró­pai ország gyakorlatával. De a támogatási rendszer a munkába visszatérést is ösztönzi azzal, hogy ­például a gyerek kétéves koráig az édesanya (vagy az apa) a fizetésén felül is megkapja a gyedet.

A kitolódó gyermekvállalásnak összetett társadalmi okai vannak. Mindenki láthatja a környezetében, hogy kevés huszonéves házasodik vagy vállal gyereket – ezek az életesemények ma már inkább a harmincasokra jellemzők.

Ám feltehetően vannak olyanok, akik fiatalabban is szülnének, csak ezt valamilyen anyagi, egzisztenciális okból nem lépik meg. S ennek segítése legitim állami célkitűzés lehet.

Orbán Viktor a hét elején már konkrétumot is említett, mondván a következő családpolitikai lépések között elsősorban olyanoknak kell szerepelniük, amelyek ahhoz segítik a nőket, hogy harmincéves kor előtt meg tudják szülni az első gyermeküket. Ennek – mondta – egyik támasztéka lehet a fiatalok szja-mentességének kiterjesztése azokra a 25–30 éves nőkre, akik vállalják, hogy szülnek.

A kormányfő erről a költségvetés módosításával kapcsolatban beszélt.

Ami azért is szimbolikus, mert hiá­ba a háború miatt elszálló energiaárak, a növekvő hiány, egy biztos: a családtámogatások maradnak, sőt bővülnek.

Hogy aki olyan élethelyzetbe kerül, annak ne kelljen választania, hanem azt tehesse, amit a szíve diktál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.