Mennyei valóságok és a gyerekek

Amikor a gyereke révén csodákkal találkozik a fáradt és ideges szülő, a varázstalanított világ számára is újra megtelik varázzsal.

2022. 10. 14. 10:30
null
20220924 Budapest A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom gyermekvállalást támogató, Gyereket a magasba! elnevezésű programja. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma család sem. Mégis, újra és újra megerősítést nyer, hogy általában véve jó családban élni. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) két éven keresztül végzett kutatása szerint a családban élők számára az élet megpróbáltatásai kisebbek, a boldogságszintjük magasabb, a betegségekkel szembeni ellenállásuk erősebb és könnyebben is gyógyulnak. A felmérésből kiderült, hogy

a kiskorú gyermek valódi boldogságforrás, a 18 év alatti gyereket nevelők ugyanis az átlagosnál boldogabbak, míg a gyerek nélküliek boldogtalanabbak.

Az elégedettség is szorosan kapcsolódik a családhoz: a kisgyereket nevelők voltak a legelégedettebbek a megkérdezettek között.

Noha nehéz meghatározni, mi a boldogság, az intézet névadója, Kopp Mária a férjével, Skrabski Árpáddal közösen írt könyvükben már korábban kísérletet tettek erre. Szerintük a boldogság alapja a jó párkapcsolat és a család. „A boldogság egyik legfontosabb forrása a befogadó és támogató közösség, amelyben az embernek pótolhatatlan szerep jut. A család ilyen egymást szerető közösség kellene, hogy legyen, amelynek feltétel nélkül odaadhatjuk magunkat” – írták A boldogságkeresés útjai és útvesztői című kötetben.

A gyerek valódi örömforrás, célt ad a legtöbb szülő életének, még akkor is, ha tudjuk jól, milyen nehézségek, megpróbáltatások adódnak a nevelés során. Ezek a nehéz­ségek jól lekövethetők a kutatásból is, hiszen a kisgyerekesek esetében akkor jöttek ki a legalacsonyabb mutatók az 1-től 10-ig terjedő skálán, amikor a Covid-járvány miatt bezártak az óvodák és az iskolák. Az elégedettségérzetük pedig éppen 2021 áprilisában nőtt kiugróan, amikor újra kinyitottak.

De vajon miért lehet az, hogy a nehézségek ellenére is a gyerek az egyik fő boldogságforrás?

Talán azért, mert a gyerek más, mint a felnőtt. Sokkal nyitottabb, érzékenyebb az érzékelhető világon túli dolgokra, ahogy szokták mondani, még beszélget az angyalokkal.

S ebből a földöntúli, ha úgy tetszik, mennyei valóságból a szülőnek is át tud adni. Amikor rácsodálkozik a levélen egy kis katicabogárra, amikor mindenbe belefeledkezve játszik, amikor elújságolja az élményeit, amikor a mesébe beleéli magát és király vagy legkisebb fiú akar lenni. És amikor a gyereke révén mindezekkel a csodákkal találkozik a fáradt, ideges, munkából hazaeső szülő,

olyankor a varázstalanított világ számára is újra megtelik varázzsal – ha csak egy-egy rövid pillanat erejéig is.

S talán itt a lényeg. Hagyjuk a gyerekeket gyerekeknek lenni, és engedjük meg magunknak, hogy a fáradtság, az idegesség, a rohanás mellett olykor-olykor lelassítva, megállva, rájuk és az általuk felvillantott csodákra figyelve, magunk is újra gyermekek lehessünk egy kicsit.

Ahogy Jézus mondta (Lk 18, 16-17): „Hagyjátok, hadd jöjjenek hozzám a gyermekek, s ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa. Bizony, mondom nektek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint a gyermek, nem jut be oda.”

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.