Mit tett Donald Trump?

Nem kell politikai elemzőnek lenni ahhoz, hogy megjósoljuk: az idei amerikai elnökválasztás is szoros lesz.

2020. 09. 14. 6:00
US President Trump visits Whirlpool Corporation Manufacturing Plant in Clyde, Ohio
epa08588633 US President Donald J. Trump departs after speaking at the Whirlpool Corporation Manufacturing Plant in Clyde, Ohio, USA, 06 August 2020. Ohio Governor DeWine on 06 August 2020 announced he was tested positive for coronavirus, shortly before he was scheduled to meet US President Trump. EPA/DAVID MAXWELL Fotó: DAVID MAXWELL Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit tett értünk Donald Trump? Ez a kérdés óhatatlanul felmerül az amerikai állampolgárokban alig két hónappal a választások előtt. Pontosítsunk. Ez a kérdés elsősorban a bizonytalan szavazókat foglalkoztathatja, akikből igen kevés van. A felmérések szerint tíz százalék alatti az arányuk. A többiek már rég eldöntötték, kire szavaznak. Ez ugyanis Amerika, ahol a megbonthatatlan kétpártrendszer mindkét oldalának megvannak az elkötelezett hívei. Egészen leegyszerűsítve a demokraták a liberális, baloldali, globalista világnézetű polgárokat fogják tudni megszólítani, a republikánusok a konzervatív, keresztény értékekkel szimpatizáló honfitársaikat. Így megy ez évek, évtizedek óta, s szó szerint a billegő államok – a két párt között hintázó választókörzetek – fogják végül eldönteni, hogy a hatalom mérlegének nyelve november 3. után melyik párt felé fog billenni.

Nem kell politikai elemzőnek lenni ahhoz, hogy megjósoljuk: a négy évvel ezelőtti választásokhoz hasonlóan a mostani is szoros lesz. Hiába jelzik a felmérések Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltjének győzelmét a republikánus elnökkel, Donald Trumppal szemben, a választási rendszer sajátossága miatt ennek nincs jelentősége. Hillary Clinton 2016-ban hárommillió vokssal szerzett többet Trumpnál, de a végén az úgynevezett elektorok szavazatai döntöttek. Ez számított igazán.

Most pedig az számít, hogy az elnök tudott-e olyan eredményeket elér­ni az elmúlt négy évben, amellyel a billegő szavazókat maga mellé tudja állítani. Ha hihetünk a liberális médiának, akkor Trump tönkretette az országot és aláásta Amerika nemzetközi tekintélyét. Ha a jobboldali véleményformálókra hallgatunk, az elnök megvédte az amerikai munkahelyeket, fellendítette a gazdaságot és megerősítette az Egyesült Államok szövetségesi rendszerét. Egymással szöges ellentétben lévő állítások ezek, amelyek a mindennapi demokrata–republikánus harc részei.

Külső szemlélőként annyit biztosan állíthatunk, hogy Donald Trump nem szokványos elnök. Inkább üzletemberként, mintsem politikusként látja el hivatalát. Amerika érdekeit és gazdaságát szem előtt tartva igyekszik ellavírozni országát az egyre zavarosabb nemzetközi vizeken. Kereskedelmi háborúk és nagyszabású fegyverkezési verseny jellemzi az egypólusúból ismét többpólusúvá vált világot, amelyben Amerikának is helyt kell állnia. Az amerikai védelmi doktrína már Kínát és Oroszországot nevezi meg fő ellenségként, nem az iszlamista terrorizmust, amely éveken keresztül a legnagyobb fenyegetést jelentette a nyugati országoknak. Trump nem szép szavakkal, hanem harcias retorikával, vámokkal, a saját szövetségeseire gyakorolt nyomással igyekszik érvényre juttatni érdekeit. Szintén nem kedvességből, hanem amerikai érdekektől vezérelve végeztette ki az Iszlám Állam vezérét, Kászem Szolejmani iráni parancsnokot, ültette le tárgyalóasztalhoz Izraelt és az Egyesült Arab Emírségeket, Szerbiát és Koszovót, erősítette meg Amerika katonai állásait a Dél-kínai-tenger térségében.

A koronavírus-járványt mindeközben láthatóan nem kezelte jól Amerika. Kérdés, hogy a tömeges munkanélküliséggel járó válságért kit tesznek felelőssé a választópolgárok: az elnököt, netán a helyi kormányzókat? Az utóbbi hónapok rasszizmusellenes tüntetései és zavargásai is befolyásolhatják a választás kimenetelét, de egyáltalán nem biztos, hogy Joe Biden javára, ahogy azt a liberális média érzékeltetni szeretné. A Demokrata Pártot ugyanis annak szélsőbaloldali, marxista, a rendőrség lefejezését követelő szárnya ejtette foglyul, márpedig nagy kérdés, hogy az alapvetően rendpárti Egyesült Államok felkészült-e ilyen radikális változásra.

Majd a választók eldöntik. Ez számít igazán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.