Villanyrendőr

A baloldal hazánkat hazugságokkal, álhírekkel, álszakemberekkel és álvideókkal próbálta meg lejáratni.

2020. 07. 13. 6:00
null
Korózs Lajos Németh Athina álmentős történetére építette fel a hazug propagandavideót Forrás: ATV/YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak az van biztonságban, amit becipeltünk a kunyhó kamrájába” – mondta Karinthy egykoron. A magyar irodalom legszellemesebb gondolkodója bizonyára tudta, hogy örökre aktuális marad ez a bölcsesség, még ha mindenki érzi is benne az iróniát. Ma már ebben sajnos nincs semmi vicces, merőben mást jelent a biztonság, mint az elmúlt századokban. Egyre kevésbé szól a kockázatok elkerüléséről, mint a kockázatok kezeléséről, az életek és az értékek megmentéséről a velünk élő állandó katasztrófahelyzetek és veszélyek között.

A koronavírus-járvány például megmutatta, hogy ha kell, be kell cipelnünk mindent abba a bizonyos kamrába. Meg kell védenünk magunkat és a közvetlen környezetünket, ha úgy tetszik, be kell zárkóznunk a kunyhónkba. Szigorú korlátok között kell élnünk, hogy elkerülhető legyen, amit Európa számos országában megtapasztalhattunk, ahol két erkélyről zengő karanténária között arról kellett döntenie a kórházi orvosoknak, hogy kin maradhasson fenn a lélegeztetőgép.

A WHO magyarországi vezetője a minap elismerte, hogy a kormány időben és jól cselekedett, amikor a bezárkózás különböző formáira kért, utasított minket, és szigorú intézkedéseket hozott a járvány megfékezésére. Szerinte a világ példát vehet arról, miként nyertük meg az első csatát a pandémia ellen. Pedig ezt az ütközetet óriási ellenszélben kellett megvívni, a védekezés közben a magyar baloldal ugyanis ­érezhetően a járványnak szurkolt. Nem volt rest a legaljasabb módszereket alkalmazni itthon és a nemzetközi színtéren is, az országot hazugságokkal, álhírekkel, álszakemberekkel és álvideókkal próbálta meg lejáratni.

Szerencsére nem jártak nagy sikerrel, mert a magyar emberek többsége nem ostoba. Látják, hogy miközben szerte a világban még mindig tömegesen betegednek meg emberek, és tüntetések, lázongások törtek ki a rossz járványügyi intézkedések miatt, nálunk a vírus terjedése lelassult, már alig van halálos esetünk.

De azt is látják, hogy a veszély sajnos nem múlt el. Most attól kell tartani, hogy kívülről hurcolják be a vírust, olyan országokból, ahol nem volt ilyen sikeres a védekezés. A „kunyhó kulcsát” tehát nem adhatjuk oda könnyen.

A kormány az operatív törzs tanácsára ezért döntött úgy, hogy szigorítja a határátlépést az országba. Vannak ugyanis olyan államok, ahol még mindig súlyosak a fertőzöttségi adatok, és egy új terjedési hullám jelentkezik, hiába csökken idehaza az aktív fertőzöttek száma. Ezek némelyike sajnos nincs olyan messze tőlünk, például Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Ukrajna. Ezek az országok vörös jelzést kaptak, ami azt jelenti, hogy az innen érkezőket fokozottan ellenőrizni kell, miközben egy időre a biztonságunk érdekében karanténba kell vonulniuk.

Vannak olyan államok is, ahol fokozott a veszély, de nem annyira súlyos a helyzet. Ilyen például Bulgária, Portugália, az Egyesült Királyság, Kína és Svédország. Ezek az országok úgynevezett sárga minősítést kaptak, és szintén csak ellenőrzést követően lehet majd bejönni tőlük Magyarországra, de nem akkora a szigor.

És vannak olyan országok is, amelyek egyelőre zöld jelzést kaptak a magyar „villanyrendőrtől”, vagyis a fertőzöttség alacsony, ezért szabad ezekből a beutazás. A kormány ugyan ezek közé az államok közé sorolta Horvátországot is, bár kedvenc nyaralóhelyünk esetében nem árt az óvatosság. Az utóbbi hírek szerint ugyanis náluk is nő a fertőzések száma, így jobban tesszük, ha idén inkább lemondunk a sziklás partú azúrról a néhai Monarchia kies üdülőhelyein. Idén talán jobb lesz, ha Krúdy lábnyomát kutatva inkább a Balatonon kezdjük meg a nyári szívhalászatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.