A Felvidék és Kárpátalja hazatérésének emlékalbuma

A magyar területi revíziós törekvések első valódi sikere volt a Felvidék és Kárpátalja visszacsatolása. Babucs Zoltán az akkor készült szívmelengető fotókra felfűzve kiváló albumot hozott létre, amivel valódi időutazást tehetünk 20. századi históriánk egyik legfelemelőbb korszakába.

Balázs D. Attila
2021. 01. 04. 23:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismerjük a mondást, miszerint magyar az, akinek fáj Trianon. Sok tekintetben helyénvaló megfogalmazás ez, hiszen a nemzet diktátum általi szétszakítása ma sem csak a határon túli magyarság fájdalma. De tovább görgetve ezt, s magunk mögött hagyva a trianoni centenárium miatt is fájó 2020-as esztendőt, kijelenthető az is, hogy magyar az, aki büszkén gondol vissza az 1938–1941 közötti területi visszacsatolásokra. Bár e műveletek haditetteknek veendők, ne feledjük, honvédeink mindenekelőtt békés módon próbáltak eljárni a revízió során, Magyarország nem akart háborút a szomszédaival.

Babucs Zoltán hadtörténész könyvében végigkövethetjük felvidéki és a kárpátaljai területeink hazatértét, s nem csak fényképeken, hanem visszaemlékezéseken keresztül is. Parasztemberek, iskolaigazgatók, lelkészek szívhez szóló sorai igazolják azt, hogy mit jelentett egy magyarnak 1938-ban, illetve 1939-ben meglátni az első honvédet, aki megszabadította őket a csehszlovák megszállástól: „Ami Párkányban fogadja az érkezőt, azt egyszerűen nem lehet leírni. A kenyeret hozó honvédtiszt egy pillanatra megáll. Letérdel a földre, amely ismét magyar lett. Körülötte sír, zokog a város.”

Amikor ilyen, és hasonló sorokat olvasunk A Felvidék és Kárpátalja hazatérésének emlékalbumában, nekünk sem könnyű megbirkózni a könnyeinkkel, de egyúttal össze is szorul az öklünk. Egyrészt azért, mert ennek az állapotnak egyszeriben vége szakadt néhány év múltán, s minden visszazökkent a maga, magyarellenes kerékvágásába. Jöttek a kitelepítések, a lakosságcserék, Kárpátalját megkaparintotta a Szovjetunió. Másrészt azért, mert a kis országon belül még ma is él a mindent megmásítani, gyökérteleníteni akaró kommunizmus lelkülete, ami a visszacsatolások időszakát szereti egyrészt bagatellizálni, másrészt feledtetni. Mert egyeseknek Mohács kell. Minderre cáfol rá Babucs Zoltán ebben a tartalmas kötetben, amelynek komoly törzsét képezi a páratlan, hosszú idő alatt felkutatott, rendezett képanyag.

Babucs Zoltán: A Felvidék és Kárpátalja hazatérésének emlékalbuma

320 oldal

Kiadó: Heraldika, 2019

Ára: 5990 Ft

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.