Veszélyeztetett területek

MTI226Jezsó
1999. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly novemberi árvíz sújtotta településeken már befejezték a védvonalak kiépítését, az ország területének mégis csaknem a 40 százalékát közvetett vagy közvetlen módon veszélyezteti az ár-, illetve a belvíz – mondta Hajós Béla, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (KHVM) vízügyi helyettes államtitkára. A közlekedési tárca 2002-ig szóló árvízvédelmi fejlesztési programja szerint a folyók gátrendszerének megerősítésére, a legszükségesebb feladatokra mintegy 26 milliárd forintot szánnak. Ez évente 5 milliárd forintos beruházást feltételez.A szaktárca illetékese szerint az elmúlt időszakban több mint 120 kilométer hosszúságban újultak meg a töltések. A védvonalakat főként a Tisza felső szakaszán kellett megerősíteni. Erre a célra eredetileg 800 millió forint állt a KHVM rendelkezésére, ezt a kormány 2 milliárd forinttal egészítette ki. Mint ismeretes, a védekezés költsége idén összesen mintegy 4,7 milliárd forintot emésztett fel. – Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy a jövő évi költségvetésből mennyi jut erre a célra, az viszont biztos, hogy az eddigi céltámogatás összege jelentősen növekedni fog és elérheti az 5-6 milliárd forintot – mondta Hajós Béla. A kilencvenes évek közepén – folyó áron – 70 milliárd forintra becsülték a megvalósítandó ár- és belvízi beruházások volumenét, amelyre az elmúlt időszakban évente 1-2 milliárd forintot költöttek. Az államtitkár szerint hazánk földrajzi elhelyezkedése miatt az ország területének 23 százalékát, azaz 21 ezer négyzetkilométert veszélyeztetnek az árvizek. A védekezéssel kapcsolatos felelősségről elmondta: az 1996-ban életbe lépett vízgazdálkodási törvény a tulajdonosok kötelességévé tette a vízügyi feladatok ellátását. Az államra hárul a folyók, a nagyobb ár- és belvízvédelmi rendszerek, illetve a csaknem 17 ezer kilométer hosszan húzódó csatornák gondozása. Az önkormányzatok a saját tulajdonukért felelnek, a magántulajdonban lévő mezőgazdasági parcellák mentén futó csatornák és kisebb víztározók gondozása a tulajdonos feladata. Jövőre a Tisza Záhony feletti részén folytatják a gáterősítést, ennek költségét – mai áron számolva – több mint 20 milliárd forintra becsülik a szaktárcánál. A közlekedési tárcánál korábban elkészült, 2002-ig szóló árvízvédelmi fejlesztési program szerint a folyók gátrendszerének megerősítésére mintegy 26 milliárd forintot szánnak. Ez évente 5 milliárd forintos beruházást feltételez – mondta Hajós Béla. Schieber József, a helyreállítási és újjáépítési tárcaközi bizottság szóvivője szerint a nyári ár- és belvízi károk miatt még mindig mintegy 500 ember ideiglenes szálláson él. Közülük sokan már csak tavasszal látnak neki új otthonuk felépítéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.