Átadták a Déryné-díjakat

H.N.
1999. 12. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap este a József Attila Színházban adták át – harmadik alkalommal – az 1999-es Déryné-díjakat. A rangos elismerésben idén Vas Éva és Komlós Juci részesült. A díjat a Film-Színház-Muzsika Alapítvány hozta létre, amelynek célja a hasonló című, 1990-ben megszűnt folyóirat feltámasztása volt. Az alapítvány – miután a lap újraindítására irányuló kísérleteik eredménytelenek maradtak – azóta megszűnt, mindazonáltal a Déryné-díjakat továbbra is kiosztják.Sas György, az alapítvány kuratóriumának volt tagja lapunknak elmondta: a díjat először 1993. december 24-én, Déryné születésének 200. évfordulóján adták át, minden magyarországi színház egy-egy színésznőjének, köztük olyan kiválóságoknak, mint Tolnay Klári, Törőcsik Mari, Hernádi Judit, Tábori Nóra, Németh Marika, Margitai Ági, Pitti Katalin, Udvaros Dorottya, Csákányi Eszter vagy Molnár Piroska. A díj egyetlen alkalommal kiosztandó elismerésként indult, amelynek legfőbb célja a Déryné emléke előtti tisztelgés volt, ám a szakma igényei miatt alapítói a díj fenntartása mellett döntöttek: másodjára 1995-ben, az Operaházban adtak át a díjakat.Mint Sas elmondta, olyan egyesület létrehozását tervezik, amelynek célja a díj rendszeres kiadása és az átadások lebonyolítása volna, így az elismerés civil jellege is megmaradna. Az idei Déryné-díjak jutalmazottjai Vas Éva, a Budapesti Kamaraszínház tagja, valamint a nagyközönség számára főképp a Szomszédok című sorozatból ismert Komlós Juci. A jelenleg a XIII. kerület által gondozott díjat dr. Tóth József, a kerület polgármestere és Holopné Schramek Kornélia adták át, majd Vas Évát nevelt leánya, Gábor Júlia és Szűcs Miklós, míg Komlós Jucit Zenthe Ferenc, Kulka János, Raksányi Gellért, Csűrös Karola, Schubert Éva és Horváth Ádám köszöntötte. Sas György úgy fogalmazott: reményei szerint ez a díjátadás csupán állomás a Déryné-díj történetében, továbbélésének egyik fázisa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.