Mintegy nyolcszázmillió éve él Ausztráliában az emu. Az ottani ôslakosoknak húsa, zsírja táplálékot adott, bôrébôl ruhát készítettek, tollával díszítették magukat, fekhelyüket bélelték, zsírját pedig gyógyszerként is használták. A madár a hetvenes-nyolcvanas években Amerikában is elterjedt, mostanában másfél millió szaladgál ott belôlük. Késôbb Európába is eljutott, hazánkban a kilencvenes évek közepén bukkant föl – hallhattuk azon a tanácskozáson, amelyet az Emutenyésztôk Egyesülete és a Magyar Agrártudományi Egyesület (MAE) állattenyésztési társasága rendezett. Ez utóbbi szervezet már létrehozott egy emuval foglalkozó kutatás-fejlesztési szakosztályt, itt érdemes tanácsokat kérnie annak, aki érdeklôdik a tartása iránt.
Az emu térhódítását egyrészt a közelmúlt járványaival lehet magyarázni. Ez a madár ugyanis a többi tenyészállattal ellentétben nem fogékony betegségekre – mondta Szalontai Éva, az egyesület elnöke. Másik elônye, hogy tartása nem igényel különösebb beruházást, a kihasználatlan mezôgazdasági épületek, ólak hasznosíthatók vele. Az emu a természetszerű tartást kedveli, ezért a belôle készült termékek könnyen megkaphatják a biominôsítést. Ma már van nálunk emuvágásra kijelölt vágóhíd, működik egy erre szakosodott feldolgozó és több étterem kínál emuból készült ételeket.
A kedves természetű futómadár amúgy igénytelen, bírja a hideget is, és jól hasznosíthatók vele a parlag területek – tudtuk meg Monostory Évától, az egyesület alelnökétôl. A legolcsóbb megoldás a szakember szerint az, ha valaki tojást vesz és úgy kezd hozzá a tenyésztéshez. De lehet vásárolni három, négy hónapos csibéket is, vagy célszerű ivarérett párral kezdeni. Ilyenkor gondoskodni kell arról, hogy egy párnak legalább 225 négyzetméternyi terület álljon rendelkezésre. További egyedenként száz-száz négyzetméterrel szükséges számolni. Ha valakinek füves, lucernás területe van, olcsóbb a tartás, mert kevesebb takarmányról kell gondoskodnia.
A csibék a keltetés után érzékenyek, ezért zárt, meleg helyen célszerű elhelyezni ôket. Alapvetô dolog a tisztaság, a friss ivóvíz és a száraz alom. A kiscsibéket meg kell tanítani inni, s eleinte kukoricadarával, kölessel, esetleg fôtt tojással, ezeket vitaminnal dúsítva, aludttejben elkeverve ajánlatos etetni. A növendékek szeretik a lucernaszénát szecskázva, az almát, a spenótot, a káposztaféléket és a kukoricadarát. A felnôtt madarak naponta körülbelül egy kiló takarmányt és két liter ivóvizet igényelnek. Az etetôk, az itatók műanyagból vagy fából készüljenek, és a madár hátának magasságában kell azokat elhelyezni, hogy könnyen elérjék. A pihenôhelyük jól szigetelt, huzatmentes legyen, a kifutót pedig homokkal, kaviccsal fel kell szórni, mert ezek szükségesek tisztálkodásukhoz és az emésztésükhöz.
A tanácskozáson szó esett a gondokról is. Egységes technológia, tenyésztési program, egyedi nyilvántartási rendszer kellene. Ma még mindenki tenyészállatként próbálja a madarait értékesíteni, mert így drágábban eladható. Viszont ha telítôdik a piac, akkor gondolkodni kell a hús és a melléktermékek értékesítésérôl is. Az emu húsából már kolbászt, emuburgert is készítenek, de a zsír még hasznosításra vár. Pedig ez annyira értékes, hogy nem is étkezési célokra használják, holott nagyon egészséges. A külföldi farmerek – ahogy ôk nevezik – az emuolaj literéért 17-18 ezer forintnak megfelelő vételárat kapnak. Kiderült ugyanis, hogy az olaj regenerálja a bôrt, jó a bôrbetegségekre, ízületi és izomfájdalmakra, ezért kenôcsöket, kozmetikai készítményeket gyártanak belôle. Az emu bôrébôl pedig – már nálunk is – különbözô dísztárgyakat készítenek.
Az emuhús ma még különleges csemegének számít, csak néhány étteremben lehet megkóstolni. Benke László többszörös Oscar-díjas szakács is tudja az elkészítés módját. Azt mondja, a hús édeskés, ezért felhasználás elôtt pácolni, majd erôsen fűszerezni kell, úgy mint a vadakat. Laci bácsi egyébként nagyon finom ragulevest, szezámos húsgolyókat, roston sült filét készített ananásszal és füstölt sajttal a tanácskozás résztvevôinek. Finom volt a pirított emumáj, az illatos erdei gombával fôtt áfonyás, vörösboros szelet is. Mindehhez stílusosan emubort kínáltak, ami természetesen csak fantázianév, de különlegessége jól illett a madár más világrész hangulatát sugalló „egyéniségéhez”.

Meglepő fordulat a a Huszti ikrek ügyében, megszólalt a szakértő