Az emu magyar háziállattá vált

az emu nagy testű futómadár, Ausztrália ôshonos címerállata. Régente vadászták, s csak a hetvenes években kezdtek hozzá a tenyésztéséhez. A sokhasznú madarat ma már hazánkban is egyre többen tartják, mert fantáziát látnak benne.

Pethes József
2001. 12. 13. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy nyolcszázmillió éve él Ausztráliában az emu. Az ottani ôslakosoknak húsa, zsírja táplálékot adott, bôrébôl ruhát készítettek, tollával díszítették magukat, fekhelyüket bélelték, zsírját pedig gyógyszerként is használták. A madár a hetvenes-nyolcvanas években Amerikában is elterjedt, mostanában másfél millió szaladgál ott belôlük. Késôbb Európába is eljutott, hazánkban a kilencvenes évek közepén bukkant föl – hallhattuk azon a tanácskozáson, amelyet az Emutenyésztôk Egyesülete és a Magyar Agrártudományi Egyesület (MAE) állattenyésztési társasága rendezett. Ez utóbbi szervezet már létrehozott egy emuval foglalkozó kutatás-fejlesztési szakosztályt, itt érdemes tanácsokat kérnie annak, aki érdeklôdik a tartása iránt.
Az emu térhódítását egyrészt a közelmúlt járványaival lehet magyarázni. Ez a madár ugyanis a többi tenyészállattal ellentétben nem fogékony betegségekre – mondta Szalontai Éva, az egyesület elnöke. Másik elônye, hogy tartása nem igényel különösebb beruházást, a kihasználatlan mezôgazdasági épületek, ólak hasznosíthatók vele. Az emu a természetszerű tartást kedveli, ezért a belôle készült termékek könnyen megkaphatják a biominôsítést. Ma már van nálunk emuvágásra kijelölt vágóhíd, működik egy erre szakosodott feldolgozó és több étterem kínál emuból készült ételeket.
A kedves természetű futómadár amúgy igénytelen, bírja a hideget is, és jól hasznosíthatók vele a parlag területek – tudtuk meg Monostory Évától, az egyesület alelnökétôl. A legolcsóbb megoldás a szakember szerint az, ha valaki tojást vesz és úgy kezd hozzá a tenyésztéshez. De lehet vásárolni három, négy hónapos csibéket is, vagy célszerű ivarérett párral kezdeni. Ilyenkor gondoskodni kell arról, hogy egy párnak legalább 225 négyzetméternyi terület álljon rendelkezésre. További egyedenként száz-száz négyzetméterrel szükséges számolni. Ha valakinek füves, lucernás területe van, olcsóbb a tartás, mert kevesebb takarmányról kell gondoskodnia.
A csibék a keltetés után érzékenyek, ezért zárt, meleg helyen célszerű elhelyezni ôket. Alapvetô dolog a tisztaság, a friss ivóvíz és a száraz alom. A kiscsibéket meg kell tanítani inni, s eleinte kukoricadarával, kölessel, esetleg fôtt tojással, ezeket vitaminnal dúsítva, aludttejben elkeverve ajánlatos etetni. A növendékek szeretik a lucernaszénát szecskázva, az almát, a spenótot, a káposztaféléket és a kukoricadarát. A felnôtt madarak naponta körülbelül egy kiló takarmányt és két liter ivóvizet igényelnek. Az etetôk, az itatók műanyagból vagy fából készüljenek, és a madár hátának magasságában kell azokat elhelyezni, hogy könnyen elérjék. A pihenôhelyük jól szigetelt, huzatmentes legyen, a kifutót pedig homokkal, kaviccsal fel kell szórni, mert ezek szükségesek tisztálkodásukhoz és az emésztésükhöz.
A tanácskozáson szó esett a gondokról is. Egységes technológia, tenyésztési program, egyedi nyilvántartási rendszer kellene. Ma még mindenki tenyészállatként próbálja a madarait értékesíteni, mert így drágábban eladható. Viszont ha telítôdik a piac, akkor gondolkodni kell a hús és a melléktermékek értékesítésérôl is. Az emu húsából már kolbászt, emuburgert is készítenek, de a zsír még hasznosításra vár. Pedig ez annyira értékes, hogy nem is étkezési célokra használják, holott nagyon egészséges. A külföldi farmerek – ahogy ôk nevezik – az emuolaj literéért 17-18 ezer forintnak megfelelő vételárat kapnak. Kiderült ugyanis, hogy az olaj regenerálja a bôrt, jó a bôrbetegségekre, ízületi és izomfájdalmakra, ezért kenôcsöket, kozmetikai készítményeket gyártanak belôle. Az emu bôrébôl pedig – már nálunk is – különbözô dísztárgyakat készítenek.
Az emuhús ma még különleges csemegének számít, csak néhány étteremben lehet megkóstolni. Benke László többszörös Oscar-díjas szakács is tudja az elkészítés módját. Azt mondja, a hús édeskés, ezért felhasználás elôtt pácolni, majd erôsen fűszerezni kell, úgy mint a vadakat. Laci bácsi egyébként nagyon finom ragulevest, szezámos húsgolyókat, roston sült filét készített ananásszal és füstölt sajttal a tanácskozás résztvevôinek. Finom volt a pirított emumáj, az illatos erdei gombával fôtt áfonyás, vörösboros szelet is. Mindehhez stílusosan emubort kínáltak, ami természetesen csak fantázianév, de különlegessége jól illett a madár más világrész hangulatát sugalló „egyéniségéhez”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.