időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Kiadták Kossuth beszédeit az USA-ban

MTI
2002.02.27. 07:09

A washingtoni magyar nagykövetségen kedd este Jeszenszky Géza nagykövet jelenlétében bemutatták azt a könyvet, amely Kossuth Lajos Amerikában mondott válogatott beszédeit tartalmazza. <br/>

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc emigrációba kényszerült kormányzó-elnöke 1851 végén kezdte meg az Egyesült Államokban több hónapos körútját, amelynek során hatalmas lelkesedést kiváltó beszédekben kérte az amerikaiak támogatását a szabadság ügyéhez. 1852-ben New Yorkban könyvben kiadták Kossuth Amerikában elmondott egyes beszédeit, kiegészítve a magyar politikus addigi életútjának ismertetésével, illetve az elbukott függetlenségi háború rövid történetével.

Az Osiris kiadó a másfél százados évforduló alkalmából 3 ezer példányban megjelentette a könyv utánnyomását, amelyhez Várdy Béla Pennsylvaniában élő történész professzor írt új utószót.

A Kossuth-évfordulós amerikai ünnepségek sorában egyébként kiemelkedően sikeres volt a vasárnap az Ohio állambeli Columbusban tartott rendezvény. Az állam törvényhozásának helyet adó épületben mintegy félezren jelentek meg, és a túlnyomórészt nem magyar származású, illetve a magyar nyelvet már nem beszélő vendégeket is magával ragadta a gazdag zenei tartalommal dúsított műsor. Az ünnepségen Jeszenszky Gézának átnyújtották Bob Taft, Ohio állam kormányzója proklamációját, amelyben a kormányzó hivatalosan is megemlékezett az 1852 során Columbust is felkereső Kossuth útjának évfordulójáról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.