időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Az egyiptomi és a szíriai sajtó Izraelről

MTI
2002.06.18. 12:48

Az egyiptomi és a szíriai sajtó elítéli az izraeli védvonal megépítését.

Izrael vasárnap kezdte meg egy 350 kilométer hosszú védelmi kerítés kiépítését, megakadályozandó, hogy palesztin öngyilkos merénylők beszivárogjanak Izrael területére.

„Nem szavatolja Izrael állam biztonságát az a védőkerítés, amelyet a Jordán folyó nyugati partvidéke és Izrael közé építenek” – jelentette ki Hoszni Mubarak egyiptomi elnök. Az államfő szavait az Al-Ahram és az Al-Akbar című kormánypárti lapok idézték kedden. „A védvonal azért nem hasznos, mert nem szavatolja a biztonságot, és nem oldja meg a helyzetet. Csupán a tárgyalások révén lehet eljutni egy mindenki számára elfogadható, igazságos és átfogó biztonsághoz” – hangoztatta Mubarak. Az egyiptomi elnök végezetül azt hangoztatta, hogy palesztin államot kell létrehozni az 1967 után Izrael által elfoglalt területeken, s az izraeli és palesztin félnek tárgyalnia kell határaik végső státusáról.

A szíriai sajtó azt írta, hogy az izraeli védőkerítés nem más, mint rasszista válaszfal. A kormánypárti Tisrin című lap szerint csaknem ötvenezer palesztin él majd börtönkörülmények között azt követően, hogy megépítik a 350 kilométeres, riasztókkal felszerelt szögesdrótkerítést. „Ez a fajüldöző elhatárolódás, a cionista rasszizmus megnyilvánulása, amely az izraeli politikát irányítja” – írta az újság.

Az Al-Baasz, a kormányzó Baasz párt lapja azt emelte ki, hogy a kerítéstől függetlenül folytatódnak majd a palesztin akciók, amíg tart az izraeli megszállás és az arabok jogainak megsértése. „Kiegyensúlyozott és tartós megoldásra van szükség, különben tovább súlyosbodik a helyzet a Közel-Keleten, és még bizonytalanabb lesz Izraelben” – írja a lap.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.