időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Csökken a BSE-esetek száma?

MTI
2002.06.16. 13:04

Svájcban az idén eddig 9 új kerge marhakór (BSE) eset vált ismertté, ami lényegesen kevesebb mint 2001 első felében, amikor is 18 ilyen esetet regisztráltak. Nagy-Britanniában is csökkenő tendenciát mutat az ilyen állati megbetegedések száma. Egy svájci szakértő mindezt azzal magyarázza, hogy a szarvasmarhák e betegségét mindkét országban már évekkel ezelőtt felismerték és idejében intézkedéséket hoztak.

Azokban az országokban viszont, ahol a marhakór elleni harcot csak később kezdték meg, még várni kell a megbetegedések hasonló arányú csökkenésére. Hogy a BSE-t egyáltalán le lehet-e végérvényesen küzdeni, egyelőre kérdéses. Lehetséges, hogy bizonyos számú esettel meg kell tanulni együtt élni, akárcsak a betegségnek a juhokat megtámadó alfajával.

Svájcban továbbra sem fordult elő a Creutzfeldt-Jakob kór új variánsa. A Cerutzfeldt-Jakob kór 1996 óta ismeretes új változatát kerge marhakór általi fertőzés okozza és az 1920 óta ismert klasszikus betegség egy változata. Világviszonylatban ez az új változat már több mint 100 ember halálát okozta s a megbetegedések száma lassan emelkedik. Még nem tudni, mennyi ennek a kórnak a lappangási ideje. Szakértők szerint azonban égetően sürgős jobb diagnosztizálási módszer kifejlesztése, mivel most a betegséget csak túl későn veszik észre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.