Régi ételek a száz halom alól

Lovass Ildikó
2003. 03. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhalombatta, a Duna menti település őrzi, és szívós munkával megteremti a hagyományait. A vaskorban emelt halomsírok az itt élt népek emlékét idézik. A Batta és Érd környéki mintegy száz halomsírt már Anonymus is említi. A török kiűzése, Buda visszavétele után az elnéptelenedett vidékre betelepültek a németek, a Balkánról a délszlávok, a bolgárok, majd a felvidéki magyar telepesek. A családok hagyományaikat, vallási, ünnepi, étkezési szokásaikat sok generáción keresztül éltették. Ebből merített Németh Endre nyugdíjas reumatológus szakorvos, amikor összegyűjtötte a régi lakosok hagyományos receptjeit és megjelentette Régi ételek a száz halom alól címmel.
Több mint húsz, Százhalombattán eltöltött év után a most hatvannégy éves orvos igazi helyi lakossá, sőt lelkes lokálpatriótává vált. Világéletében érdeklődött a történelem, a társadalmi események mozgatórugói iránt. Szinte természetes, hogy a rendelések, a betegek gyógyítása során egyre mélyebben bepillanthatott az itt élő régi családok életébe. A mellette dolgozó körzeti ápolónő segítségével ismerkedett meg olyan idős, többnyire hetven éven felüli asszonyokkal, akik szívesen megosztották vele a hagyományos délszláv, bolgár, szlovák, német, magyar ételkészítési szokásokat. Így állt össze az a nem szokványos szakácskönyv, amely receptjeivel is emlékeztet a két világháború közötti időre, a hajdani életmódra, a napi munka és az ünnepek rendjére.
A szakácskönyv főleg azokból a fogásokból válogat, amelyeket ötven-hetven évvel ezelőtt készítettek az akkori alapanyagokból. A receptközlők becenevükön szerepelnek. A legidősebb, kilencvenkét éves Juci mellett Gizi, Ági, Marika, Gina, Ilonka, Etelka elmondja a vadnyúlpástétom, a hallé, a zsemlyeszósz, a kácser paradicsomleves, a gyuvecs, a töltött galamb, a krumplikása, a házi kemencében sült kenyér, az ünnepi kalács, a rántott ponty ecetes-hagymás lében, a bunkós rétes, a sonka- és a kecsegepörkölt, a csörögefánk hozzávalóit és készítési módját.
Ibolya családjában úgy készült a kertész zöldbab, hogy az apróra vágott, zsenge babot fokhagymával ízesített, kevés sós vízben félig megfőzték. Beledobtak egy-két marék száraz tésztát, s addig főzték, míg a lét beitta. Tetejére pirospaprikát és tejfölt tettek.
A hagyományos ízek és helyi specialitások összegyűjtése egyfajta leletmentés – magyarázza Németh Endre a kötet születését. A receptek gasztronómiai és kultúrtörténeti háttere felrajzolja a Százhalombattán egymás mellett élő népcsoportok szokásvilága mellett az életmódjukat is. Az étel jellemző a közösségre, ahol készül. A tésztás zöldbab például az éppen a kertben termett zöldségből gyorsan elkészíthető egytálétel volt, amellyel Ibolya kertész édesapja kínálta meg a nála dolgozó munkásokat.
A múltat megörökítő leletmentés szinte a huszonnegyedik órában történt, hiszen az elmúlt fél évszázad a százhalombattaiak életét is ugyancsak átformálta. A nehéz sorsú, fizikai munkát végző asszonyok receptjeit érdemes megőrizni a gyorséttermek egyenételeit naponta fogyasztó mai és holnapi nemzedékek számára. Ezek nem bonyolult, nehezen elkészíthető fogások, hanem egyszerű, tápláló ételek, ízesítésük, fűszerezésük a régi hagyományt követi. A doktor úr szakácskönyve egyelőre nem kerül könyvesbolti forgalomba, a budapesti Mezőgazdasági és a battai Matrica Múzeumban kapható.
– A receptgyűjteményem helyi kordokumentum is, őrzője és közvetítője egy hajdani életformának. Úgy igyekszik bemutatni az itt élőket, hogy egyes sütött-főzött ételeik hordozzák a máig szóló üzenetet. Hasonlóan, mint egy nagyon idős gyümölcsfa vagy szőlőtőke az új növények között, de termése fogyasztható. A gyűjtés úgy történt, mint amikor az ember alacsony vízállásnál lesétál a Duna partjára Százhalombattánál vagy Erdélyben az Olthoz. Lehajol és felszed egy éppen a lába alatt heverő, neki tetsző kavicsot, amit a folyó messzebbről hozott. Kissé más, mint a többi, mégis jellemző a tájra. Az étkek, amelyeket gyűjtöttem, éppen ilyenek, számos család asztalára kerültek mindig ugyanúgy elkészítve. Az olvasó egy darabot tart a kezében a száz halom alatt élt és élő emberek életéből, mert az étek élet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.