időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

A vírus megrengetheti a kínai gazdaságot

MNO
2003.04.22. 11:02

A kínai hatóságok kedden a belföldi turistaforgalom megfékezésével igyekeztek gátat vetni a végzetes, légzési zavarokat okozó SARS vírus terjedésének, lerövidítették a korábban egy hetes "aranyheti" szabadságolások és a háromnapos május elsejei ünnepségek idejét – adta hírül az eco.hu.

A gazdasági szakértők azonban attól tartanak, hogy a fertőzés terjedését ezzel aligha tudják korlátozni, az erősen érintett városokon, Pekingen belül tartani. Az elemzők úgy vélik, hogy a fertőzés hatását nemcsak az idegenforgalom, hanem a gazdaság más szektorai is megérezhetik.

A harmadik legnagyobb japán autóipari konszern, a Nissan jelezte, hogy a Sunny modell kínai gyártásának beindítását késleltethetik, mivel az utazási korlátozások miatt a külföldi vállalati szakértők kerülik a kantoni gyártelepet. Az UBS Warburg elemzői viszont azt állítják a tőzsdén jegyzett kínai cégek körében végzett felmérésükben, hogy Kantonban, a SARS által leginkább érintett területen a fertőzés a termelést csak igen csekély mértékben befolyásolta.

A tartományban működő tajvani technológiai vállalatoknál sincsen fennakadás, már csak azért sem, mert a külföldi üzletemberek az utazási kiesések ellenére e-mailekkel és a telekonferencia módszerével hatékonyan irányítják kínai cégeiket.

Amennyiben azonban a járványt nem tudják megfékezni, úgy az aláírásra váró külföldi beruházási megállapodások késedelmet szenvedhetnek, ezzel együtt pedig a „befektetői bizalom is a SARS áldozatává válhat”, aminek komoly hatásai lehetnek a kínai gazdaságra nézve.

A külföldi közvetlen befektetéseknek, az exportorientált ipari termeléssel és az állami fejlesztésekkel együtt meghatározó szerepe volt a kínai gazdaság fejlődésében. 2003-ben első negyedévében a GDP 9,9 százalékkal bővült a múlt év azonos időszakához képest.

Egyes külföldi szakemberek most megkérdőjelezik, hogy az év első negyedévében 56 százalékkal bővülő külföldi közvetlen beruházások tempója tartható-e, és – mint a DBS Bank közgazdásza jósolja – nem történik-e meredek visszaesés, amikor a külföldiek kínai üzletkötéseit mindig is erősen befolyásolta a pekingi kormányzatba vetett bizalom hiánya.

Az idei kantoni vásáron, amit a Egészségügyi Világszervezet ajánlása ellenére megrendezték az idén, 730 millió dollár értékű szerződéseket kötöttek az első három napon, jóval kevesebbet a múlt évi 16,8 milliárd dollárnál.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.