időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Állattenyésztési napok Hódmezővásárhe

Munkatársunktól
2003.04.17. 23:00

Jubileumi lesz az idei Alföldi Állattenyészntési Napok nevű szakkiállítás és vásár, amelyet tizedik alkalommal rendeznek meg Hódmezővásárhelyen. Az április 25-én nyíló, háromnapos szakmai találkozó fő célja bemutatni azt, hogy az uniós csatlakozás előtt egy évvel mennyire fejlett a hazai állattenyésztés. Egyed Béla, a kiállítást szervező Hódmezőgazda Rt. vezérigazgatója szerint a rendezvény egyre népszerűbb, a kezdeti hetven kiállító helyett idén már négyszázötven jön el, és a látogatók száma remélhetőleg az idén is eléri a százötven-kétszázezret. Valószínűleg ismét sokan megtekintik a show-elemekkel fűszerezett tenyészállat-bemutatókat, bírálatokat, a különböző szakmai versenyeket. Ha sikerül, akkor itt állítják fel a kézi juhnyírás Guinness-rekordját. Az állatok kiállításra való felkészítése, felvezetése ma már külön szakma, ezt oktatják is Hódmezővásárhelyen, hogy fejlődjön állattenyésztési kultúránk.
A rangos mezőgazdasági fórumon az állattenyésztés szakmai sikerein túl szó esik arról is, hogy mi vár az ágazatra az uniós csatlakozás után. Hogy az agrárágazat, milyen állapotban van, azt jól tükrözi az élvonalba tartozó Hódmezőgazda Rt. gazdálkodása. A társaság tavaly mintegy hatmilliárd forint árbevételt ért el, és csupán negyvenhatmillió eredményt könyvelhetett el. Olyan nagymértékű aszálykárok keletkeztek a növénytermesztésben, a vetőmagtermelésben, hogy ha nem kapnak állami segítséget, veszteséggel zárták volna az évet. Egyed Béla elmondta, hogy az idei év sem kecsegtet sok jóval. Még nem tudják, mi vár rájuk a növénytermesztésben, de az állattenyésztésben tapasztalható piaci feszültségek, az alacsony sertésárak, a változatlan tejár miatt már biztosan nem képesek tartani a tavaly év végén elkészített üzleti terv sarokszámait, ezért költségtakarékossági intézkedéseket vezettek be.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.